自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題??

大宅

原帖由 EASYMA 於 10-8-18 13:38 發表
如題??

I want to know too, it seems to be 15 or 16??

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

根據《侵害人身罪條例》(第212章)

凡超過16歲而對不足16歲年歲的
任何兒童或 少年人負有管養、 看管或 照顧責任的 父母或 其他人, 如沒有為該兒童或 少年人提供足夠的 食物、衣物或 住宿, 或 如本身不能以其他方式提供該等食物、 衣物或 住宿, 卻明知及故意不採取步驟、向負責提供衣食住予有需要的 兒童或 少年人的 主管當局、 社團或 機構取得此等供給, 即當作 忽略該兒童或
少年人而其方式相當可能導致該兒童或 少年人的 健康受損害。

http://www.hklii.org/hk/legis/ch/ord/212/s27.html

男爵府

吓....16歲? 法例應該改一改啦, 好out....

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 ching828 於 10-8-18 13:53 發表
吓....16歲? 法例應該改一改啦, 好out....

14 應該都可以照顧到自己!!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

唔係呀化 ... 16歲 ....

我當年小4/5都已經落街幫阿媽買送啦 ..

阿媽咪又係掉低我地幾姊妹去工廠攞貨返黎做 ...

而家d細佬真係愈黎愈驚貴 ....

男爵府

好媽媽勳章

16?就算小學生唔得,中學生都應該得啦掛??中一應該自己識照顧自己啦??唔通仲會去"com"窗咩??點解唔獨留得? 中一都唔肯跟mami/姐姐去買餸啦~~唔通唔使開飯??

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

獨自出街反而得.hk真係街安全過屋企

侯爵府

醒目開學勳章

政府超低能既法律, 16 歲都吾可獨留在家, 咩年代, 小學都話細 Y, 其實好多都識自己去街(以為自己好大個), 中學開始就冇理由仲係細啦 !!!! CRAZY 幸好我家個件已屆合乎法例規定, 吾係就吾得佢屎囉

水晶宮

畀面勳章

坦白講, 家陣有幾多家長真係無比D16歲
以下嘅仔女獨留家中吖
當然太細個就一定唔得啦, 但如果有
11~12歲以上應該問題不大嘅

~~~

男爵府

醒目開學勳章

中一開始已經係自己番學啦, 可以自己番學但係唔可以一個人係屋企................ r 爆頭.

邊有可能一個中學生仲搵人去邊都管接管送呀?? 而家d 亞爸亞媽真係個個都唔駛做咩? 有工人, 都無可能每個仔女都有一個工人咁樣跟身啦.......... 每個人學野既時間唔同, 學野既地點又唔同, 好難每次都就到喎.........仲有呀, 一個工人跟一個細路, 咁唔通又請多個工人買餸, 做家務呀? 家係由個亞媽放工番屋企自己做番晒呀? d 工人只係24小時貼身接送d細路呀??

你估呢度係 度拜 呀?? 個個人都係有錢佬呀?

原帖由 sandy1425 於 10-8-18 14:05 發表
獨自出街反而得.hk真係街安全過屋企

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大家要考慮埋,一個14歲既"小童"係唔識自己飲水
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

醒目開學勳章

原帖由 AndyRain 於 10-8-18 14:33 發表
中一開始已經係自己番學啦, 可以自己番學但係唔可以一個人係屋企................ r 爆頭.

邊有可能一個中學生仲搵人去邊都管接管送呀?? 而家d 亞爸亞媽真係個個都唔駛做咩? 有工人, 都無可能每個仔女都有一個工人 ...

咪係囉!你要送佢返學佢都唔比啦!

唔通我落街買送個時,仲當阿女係細個個時,
"阿女著鞋同我落街買送,唔可以比你單獨留係屋企呀"
睇下佢會晤會聽,哂氣!

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 eeb 於 10-8-18 14:39 發表
大家要考慮埋,一個14歲既"小童"係唔識自己飲水

嘩, 哈哈, 您出依招, 我冇話可說呀, 合理合理, 一於要到 18 歲先可獨留家中 !!!! HEHEHE

大宅

政府應該要改啦,中學生都係自己去返學, 真係無理由獨自留係屋企唔得姐

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 cicicat 於 10-8-18 14:53 發表

嘩, 哈哈, 您出依招, 我冇話可說呀, 合理合理, 一於要到 18 歲先可獨留家中 !!!! HEHEHE

咁不如立埋例,18歲以下不可單獨出街,咁可能少好多未成年母親

大宅

咁點解成日見到d新聞係未成年少女走去未成年少男屋企攪出個大頭佛, 係未2個未成年就唔算"獨"留?

珍珠宮

環保接龍勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

唔係話15歲以上可以工作咩? 咁如果出得嚟做嘢但又未夠16歲係咪都唔可以單獨留喺屋企?

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

9歲我都比阿仔自己返學啦,16真係太過份.
以前我同我阿哥7,8歲已自己留係屋企煮飯食啦.

禁止發言

首頁

尾頁

跳至