在職全職

跳至

首頁

尾頁

民房

如果小孩天生使用左手, 你會強迫他們用右手嗎?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

nope~~~ but maybe will teach them use right hand as well... so can use both hands!!

珍珠宮

醒目開學勳章

唔會一定唔會, 迫都迫唔嚟, 有時我自己都會去學習用左手, 到大d學寫字, 諗住自己都係用左手寫俾佢睇

大宅

好媽媽勳章

我都唔會迫佢用左手,, 聽聞用左手小朋友比較聰明

大宅

以我仔為例, 我從來冇逼佢用右手(因為佢n班時老師要佢用右手, 佢返黎屋企喊問點解唔比佢用左手, 我先知佢左手仔), 所以佢細個我逼自己用左手教佢,而家就我寫右手, 佢自己用左手寫,我覺得冇問題, 其實係大人覺得唔方便教之嘛, 佢用左手咪好似我哋用右手咁, 方便邊隻咪邊隻囉.

大宅

我又唔覺佢聰明d, 之不過係以前好多父母會迫d小朋友用右手, 所以先以為左手小朋友聰明d啫.

原帖由 糠糠媽咪 於 10-2-4 16:35 發表
我都唔會迫佢用左手,, 聽聞用左手小朋友比較聰明

禁止發言

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

唔會, 順其自然啦

珍珠宮

好媽媽勳章

一定唔會, 因為我就係左yau妹, 細細個就因為我係用左手比阿媽打到秋筋, 迫我用右手!! 由於我受過呢種苦, 所以我唔會迫小朋友架!!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

純天然好d,做乜要改

大宅

我而家都係左手架喎...
細個學右手...大個d就兩隻手都寫...
而左家慣左用左手寫字...
不過其他好多野都會用右手喎...

細個無人逼自己用咩手...呵~

所以我都會由佢地自由發展...

左手我教寫字仲方便添...哈...
右手寫得好核突...

大宅

如果我小朋友係左手, 我諗我個比佢繼續用左手, 因為我覺得順性而行會比較好.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

唔會, 順其自然

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 吱仔與lo仔 於 10-2-4 22:49 發表
一定唔會, 因為我就係左yau妹, 細細個就因為我係用左手比阿媽打到秋筋, 迫我用右手!! 由於我受過呢種苦, 所以我唔會迫小朋友架!!

我都係左手媽....但細細個冇人叫我用右手...我記以前學毛筆書法...老師都係右手...佢到我個位時就冇捉住我隻心手教而越過我..去下一位同學到....當時個心唔開心...同埋好多工具for 右手用多d...例如 剪刀/罐頭刀....所以如果小朋友係左手我會試下叫佢用右手...將來方便d...去飲都唔會同人撞筷子嗎....當然如果迫唔lai...就算..mouth: .

大宅

原帖由 peggywpk111 於 10-2-4 15:42 發表
如果小孩天生使用左手, 你會強迫他們用右手嗎?

我覺得囡囡都好似係用左手既人,因為我都係用左手

驚她模仿左我,我見她細細個拿東西都係用左手先....

她開始用筆時我會試下比她用右手,

如果她用了左手又提下她....無強迫.....

因為她都好樂意用番右手....

久而久之她已習慣了

反而我老公話我個女明明係用左手.....

點解唔比她用左手,我自己係左手人,

明白左手的唔方便,我覺得如果唔駛迫都得

我會覺得用右手好些....

可能好多人覺得用左手的人會聰明些....

但我唔係.....

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

唉..我個仔都係天生左手仔..我都唔知點解..如果係習慣..真係你想變都冇得變..你鬧佢都冇用呀..佢自然又會用番:;pppp: ..所以算了..

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我自己就係,記得初初學揸筆係用左手,之後返屋企,阿爸囉住滕條一路打一路教,只係要求我2樣野,就係用左手揸筆同筷子,雖然只係3-4歲既時,但因為炳得好金,所以好記得,不過我老豆都唔係冇佢理由,佢有解釋的,左手揸筆一來唔好睇,2來一路寫隻手一路會HIGH返晒D墨,揸筷子就係因為會囉錯人筷子食飯,又會同格離嗰個人對筷子打交!!!哈哈~你睇下...依個教瞓對我幾刻骨銘心!!
不過其他野我老豆就冇理過我,其他野我大部份都係用左手,食西餐刀叉掉轉揸的,煮飯炒餸用左手,有時我老豆睇倒都會話,見倒你炒餸就覺得怪!!!哈哈~!

禁止訪問

大宅

我個囝細個也是左手寫字,但每次都被我媽打手仔(因我哥也是左手仔,以前成日被老師用間尺大力打左手板,又成日見家長要求他用右手寫字,所以我媽算是過來人,怕囝囝好似舅父咁好慘,我哥除左寫字是右手外,其他野全部都是左手)教他用右手寫字,久而久之也變成右手寫字,而家叫他用左手寫字已不會了。但我老公現在有時間中都會怨我當時為什麼沒有阻止我媽糾正我囝用左手寫字..因為囝囝現在右手好像沒什麼力,寫出來的字很醜。唉...所以如果我後面的小朋友也是左手..我不會阻止了..順其自然..

大宅

睛靈勳章

順其自然, I studied in Canada for high school and university. Many people are left-handed. The university even has left-handed seats for their students. Nothing is wrong.

However, I know in HK some kinders would request the kids to use right hands for writing. I just don't understand why...

首頁

尾頁

跳至