自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞女有個同學, 前年二年班同班識咗佢
之後, 意謂係
好朋友, 仲話介紹佢媽咪我識,其實我唔係
好鍾意喱d應酬, 不過我睇個女份上,
我又見佢地有兩個哥哥都係同一間小學畢業,
一定好有經驗, 可以交流心得.

點知係我地比人攞料, 佢媽咪好識做人,
唔會得罪你, 佢同我傾計, 問我
個女有乜課外活動, 去邊度學啦…

跟住去晒亞女學野度報名, 英文, 打波,
計數, 全部都跟, 我真係唔明,
佢個女好聰明, 讀書叻過我女好多,
駛乜跟住我, 唯一解釋就係佢
要為個女吸多d好野.

最慘我發現佢個同學都唔係好惹, 精到甩尾,
同佢媽咪一樣, 收晒你d料,
跟住自己就一句都唔會漏比你,
功課永遠話唔識, 日日打電黎問我個女,
考試測驗永遠都話自己無溫習, 但次次都名列前茅,
亦唔鍾意幫助別人,
因為佢話幫咗人, 容乜人地叻過你,
佢就蝕底咗, 8歲人仔就咁識計數, 都幾悲

仲有佢講野好串, 句句窒人, 我聽到都覺
得亞女比人窒緊, 果時都唔明亞女會同佢
做好朋友, 我女仲傻吓傻吓, 乜都講比人聽,
果時我開始提醒亞女最好梳遠佢,
當時亞女都唔聽, 仲嬲我推晒佢地既約會,
到依家, 亞女比人窒得多, 玩得多都
知道哩個人咁自私, 咁功利係唔可以當朋友.

好唔好彩亞女今年又同佢同班...

以上講哩個小朋友既行為, 當然唔會係學校,
老師面前見到, 老師面前係一個好學生
, 好幫手, 佢媽咪又同d老師打好晒關係,
所以選班長, 選風紀又次次都係佢,
亞女同我講話因為佢梳遠哩個人,
哩個人做咗班長後就處處針對亞女,
經常好少事都擇佢名, 攪到佢唔開心,
又話老師無眼光, 選佢做班長, 而因
為佢媽咪同老師關係咁好, 跟本唔會相信
亞女講, 哩個同學咁差,

唉….亞女唉到樹葉都落晒, 我都唔知點幫個女好,

大宅

間間學校都有呢d人..............

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實呢啲人真喺間間學校都有 如果你的女兒真喺冇犯錯而常常給他擇名,你就要向老師反影。 如果你一路唔出聲,呢啲人就會變本加厲。唔使理佢同老師關係如何,如果這樣持續下去,我相信您的女兒比您更加難受。因為我的小朋友也有這樣的同學和媽咪。我還比你幸苦,因我的小朋友已經第三年同佢一班。 真喺想叫救命!

男爵府

BK Milk勳章

喱個小妹妹好可怕, 不過都好慘, 佢再係咁落去一世都會好辛苦, 因為咩都怕人地叻過佢, cookingma, 咁係就要灌輸d岩同正面o既behaviour比你囡囡知,唔好同佢鬥,要囡囡學識點樣放輕果個同學起心中o既地位.

等待驗證會員

我諗我會試吓同班主任傾一傾,希望她留意吓,如果發現再無改善的話,我都會再找班主任叫佢正視E個問題,如無改善,我會暗示可能會直接聯絡校長,我相信到這個monent,班主任都會正視這個問題wa.起碼比晒提示,如唔做嘢,會找佢的上級喇.
**當然要講得婉轉D,客氣D,**
因為我覺得如小朋友如真的解決唔到的事,我驚影響到小朋友的情緒.有時家長真的要出手.

唔好意思,比較直少少!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 meian 於 09-9-3 09:14 發表
喱個小妹妹好可怕, 不過都好慘, 佢再係咁落去一世都會好辛苦, 因為咩都怕人地叻過佢, cookingma, 咁係就要灌輸d岩同正面o既behaviour比你囡囡知,唔好同佢鬥,要囡囡學識點樣放輕果個同學起心中o既地位. ...

AGREE! 學下點面對都好!
社會上大把呢類人!
唔通係公司遇到呢類人, 要投訴上老板度咩?

男爵府

其實度度都有呢類小朋友.成人社會更是如此.

這件事對你囡囡來說,也唔係都係壞事.
至少佢學識明白到邊D人可以做朋友,邊D人唔得.
在挫折中成長,長大後會更懂得保護自己.

對小朋友,現在可能覺得好大件事,當佢慢慢長大後,回望以前,一定會一笑置之.

大宅

你個女個同學吾算得人驚...當年阿女幼稚園個女同學先至係恐怖.

4歲人仔同我個女係同學屋企玩....吼屋主吾留意叫我個女入房,佢偷左屋主D小玩具,話同我個女分,阿女話咁樣吾得架,無要到.個小天使就自己袋左,個女吾敢同屋主講,又無講件事我知.

因為我吾知,所以比個女同佢玩,有一次佢上我屋企玩,送佢返屋企個陣,發現佢偷阿女小玩具,我吾想佢阿媽尷尬,又以為係佢第一次,就教訓左佢一餐就算.我都無比個女知有人偷過佢D野.

無幾耐,阿女同一班小朋友係公園玩,玩左一陣,個女好苦惱走黎同我講:XXX叫我幫佢睇銀包,我幫佢睇左好耐,佢都未返黎...我見到個銀包,我肯定吾係屬於一個4歲小朋友...跟住我見到有個姐姐仔係到喊...我知個銀包係佢.....問清楚個姐姐仔,佢真係跌左銀包....

好彩我早左發現件事,比個姐姐仔見到我個女拎左佢個銀包,我個女水洗都吾清....我呢次就即刻同佢阿媽講...佢阿媽話...佢個女吾識咩係錢...佢吾係全心偷野.....
如果真係吾識,就吾會比個銀包我個女幫佢保管.....
我講埋佢個女係我屋企偷野....佢話我吾早D講...等佢可以教女....我個女一樣得4歲,都知吾可以偷野啦!

返到屋企,個女先將小天使以前偷野件事講我知....
真後悔當日咁仁慈.

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

同意.....
一字記之: 怕蝕底/心胸窄...
做好朋友---------- noway.
不過好肯定,有其母必有其女...... 可憐

原帖由 mat媽 於 09-9-3 09:27 發表

社會上大把呢類人!

大宅

其實我諗個小朋友有咁既性格, 都係屋企自細教佢,
乜都要著數自己先, 要佢幫番人就算過度過先,
所以佢同佢媽咪都好似, 只不過佢媽咪講野比較
完滑.

佢仲唔鍾意人好過佢, 叻過佢, 可能由細到大都被
寵慣, 永遠只有佢好就得, 人地好就唔鍾意,
我個女有幾次著條靚裙仔出去啦, 咁亞女覺得靚
就著多幾次, 點知哩個小朋友一句彈過黎問:
乜你屋企無第二件衫咩!
我個女真係無佢咁醒, 轉數咁快, 佢又窒我女 :
真係鄧你亞媽慘, 生你出黎!

你地話佢係咪講野好難聽, 哩樣野就未學到佢媽咪,
我聽到都費事話佢, 我唔會幫人教女,
盡量叫亞女小接觸佢, 雖然佢係讀書同其他
活動中, 表演好叻, 但我唔想個女學到佢咁,
講野無d分寸, 唔好聽d, 真係話你無家教.

我女讀書無佢咁叻, 但我教亞女, 比你贏咗學業,
但輸咗品格有乜用, 有你同學咁差既品格,
我情願你考第尾.

其實依家都好難做, 又唔想接觸佢, 又怕得罪佢,
亞女係班會唔好受.

大宅

原帖由 chelsealily 於 09-9-3 09:13 發表
道不同不相為謀!!

題外話: 我好怕學校門口班家長日日一堆堆係度講東講西, 真係仲嘈過學校裡面!!mouth:mouth:" />

係呀! 我都好怕同其他家長係度, 講東講西, 高談濶論,
講野大大聲, 佢地唔只講學校, 講是非, 講人地家事,
仲講埋娛樂新聞, 真係頂佢地唔順.

所以我好獨家村, 你話功課上有乜問題, 或者幫吓
手湊放學我無問題, 但有d家長話想講約我飲茶,
我推得就推, 約我打波, 跳健舞, 我話我唔鍾意運動,
你話我懶都咁話, 我最怕應酬.

珍珠宮

原帖由 一家的太陽 於 09-9-3 09:32 AM 發表
其實度度都有呢類小朋友.成人社會更是如此.

這件事對你囡囡來說,也唔係都係壞事.
至少佢學識明白到邊D人可以做朋友,邊D人唔得.
在挫折中成長,長大後會更懂得保護自己.

對小朋友,現在可能覺得好大件事,當佢慢慢長大 ...

Fully agreed!!!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

伯爵府

畀面勳章

學校真的是社會的縮影
早少少比女女遇到呢d人都好

至於個同學係咪有心針對佢都好
做好自己本份唔好比人捉到痛腳
如果都係咁,就要向學校反映吓

伯爵府

原帖由 mat媽 於 09-9-3 09:27 發表

社會上大把呢類人!
我讀緊小學時,班上都有依d人..雖然我唔鍾意佢地,但我無放係心上,最多咪唔同佢地做朋友....
大b駿逸細b駿晞

侯爵府

好媽媽勳章

我仔都有一個女同學係甘, 又係好叻, 老師面前好乖, 做班長, 但就超級自私.

我仔坐佢隔離, 問佢野, 佢一係答唔知, 一係就特登講個錯答案比人聽, 但自己本簿係寫另一個arm答案。

我仔當年只係p.1, 所以我極有理由相信係佢亞媽教佢.

大宅

原帖由 cookingma 於 09-9-3 16:05 發表
其實我諗個小朋友有咁既性格, 都係屋企自細教佢,
乜都要著數自己先, 要佢幫番人就算過度過先,
所以佢同佢媽咪都好似, 只不過佢媽咪講野比較
完滑.

佢仲唔鍾意人好過佢, 叻過佢, 可能由細到大都被
寵慣, 永遠只有佢 ...

咁你有冇問你個女打算點做呀? 可能佢自己有大套處事方式呢! 我認為你一不需要太擔心,成長就是這樣,再過多兩年,佢要面對的人和事又會複雜啲。 我想你只要讓她知道你任何時候都會支持她就可以了。

大宅

原帖由 叉燒媽咪 於 09-9-3 17:05 發表
我仔都有一個女同學係甘, 又係好叻, 老師面前好乖, 做班長, 但就超級自私.

我仔坐佢隔離, 問佢野, 佢一係答唔知, 一係就特登講個錯答案比人聽, 但自己本簿係寫另一個arm答案。

我仔當年只係p.1, 所以我極有理由 ...

當然係屋企教, 都唔知係咪社會變咗, 競爭大咗,
個個都驚自己d仔女蝕底咗, 好多都咁教仔女,
依家好多細路都係咁, 我女都唔只遇到一個咁少,
問佢都唔會扮唔知, 寸你兩句, 叫你自己睇啦,
識就唔駛問你, 擺到明唔答你.

可能我仲好天真, 好傻, 我自己唔會咁教女,
同學仔打得電話黎, 我會叫亞女盡量教人,
自己識既, 一定要教人, 唔識都盡量一齊諗吓,
我覺得係教別人過程中, 亞女都會思考到其他
野, 比佢諗多d , 其實幫助咗人,自己都有得益,
而且今日你幫人, 話唔定有日人地幫番你啫!

珍珠宮

佢媽咪咁樣...個女從小就睇到佢媽咪咁...(身教?),個小朋友都學埋晒啦...
咁細個人,已經咁...真係冇晒童真

首頁

尾頁

跳至