論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

天氣咁凍,你地會唔會主動叫工人用熱水洗野?

天氣咁凍,你地會唔會主動叫工人用熱水洗野?

我個工人在20度左右就自己用熱水洗碗,洗衫.我同佢講,話天氣唔係咁凍,D碗唔係咁油時,就唔使用熱水,佢就唔用. (但佢自己洗面時都照用熱水 - 20度???)

而家天氣咁凍,好唔好叫佢開熱水呢?

大宅

Re: 天氣咁凍,你地會唔會主動叫工人用熱水洗野?

我叫佢用手套,佢有講話唔習慣,但我都冇叫佢用熱水,(可能佢等緊我開口叫佢用熱水),之後我話:[你唔用會好凍ka喎,不過是但你啦]
跟住夜晚洗碗就見佢用緊手套......

洋房

我個印印都係成20度用熱水洗面, 仲比我見到同阿囡洗熱水, 立即stop佢. 叫佢自己都唔好再用熱水洗面, 佢唔聽, 現在成面紅到一舊舊

子爵府

MD 寫道:
我叫佢用手套,佢有講話唔習慣,但我都冇叫佢用熱水,(可能佢等緊我開口叫佢用熱水),之後我話:[你唔用會好凍ka喎,不過是但你啦]
跟住夜晚洗碗就見佢用緊手套......

me too

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢兩日天氣凍, 我就叫佢用熱水洗嘢, 因我見到佢食止痛素(頭痛), 佢病咗咪盞搞! 天氣和暖就會唔比佢用熱水洗.

洋房

My maid is somewhat different. She doesn't like to use hot water nor wearing hand gloves for washing or wiping things even if I told her to do so these days. ?-(

複式洋房

我個工人初初來個陳一路都係用凍水清潔, 洗囡囡啲衫同埋佢自己啲衫. 我有叫佢用手套做清潔, 但係佢唔聽. 係一個月前佢隻手開始爆"擦" , 咁佢就用手套做清潔同埋洗碗.
我都煩惱緊好唔好叫佢用熱水洗囡囡啲衫, 但係自從佢來咗之後, 啲水費同埋煤氣費已經升咗5倍有多. 如果再叫佢用熱水洗衫, 我都唔知我啲水費同埋煤氣費會再上升幾多倍???

民房

用熱水洗衫會縮水, 洗碗還可接受, 洗衫千萬不得.
WahMingTung 寫道:
我個工人初初來個陳一路都係用凍水清潔, 洗囡囡啲衫同埋佢自己啲衫. 我有叫佢用手套做清潔, 但係佢唔聽. 係一個月前佢隻手開始爆"擦" , 咁佢就用手套做清潔同埋洗碗.
我都煩惱緊好唔好叫佢用熱水洗囡囡啲衫, 但係自從佢來咗之後, 啲水費同埋煤氣費已經升咗5倍有多. 如果再叫佢用熱水洗衫, 我都唔知我啲水費同埋煤氣費會再上升幾多倍???

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

WahMingTung 寫道:

我嗰個話唔聽, 點都唔肯用手套, 寧願凍到頭痛. 我啲水費同電費(熱水用電)又係好犀利, 都幾肉赤

大宅

I asked her to use hot water to wash dish but never for baby's cloths. For baby's cloths, she can use gloves. But she does not like wearing gloves and I up to her loh.

ends

複式洋房

好人不要做 !!! 這是我的經驗 ~~
我家kitchen有熱水器(only for kitchen), 以前會叫工人"凍就用暖水,洗碗la, 不過唔好用warm water 洗餸菜,她說ok ok ) 點知有日佢洗緊fish, 我去洗下隻手, 係熱水, 我梗係好興la ~~ 我都唔想工人洗碗咁凍, 但佢都冇理我d food,
fish 用hot water clean會(煤) d 菜又會殘, 所以部熱水器壞左我就唔換唔整,, 叫佢地用手套,,點知做乜都用手套, 最賤就連洗亞女條under都用同一對手套(亞女戒尿片時),
洗完碗又用來洗under, 都short short 地 !!
講返起都一把火 !!! 都唔理幾時可以用做某d就唔可以用,
d 工人話知你3>7 > 21> 誓保玉手選皇后!!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我叫工人呢幾日最好唔好做太多家務, 因為佢隻手已經起佐紅腫, 最好唔好濕水, 所以晚餐都係街到食.

大宅

呢幾日天氣開始急跌,見工人仔手又瘀又黑又凍,所以我俾左兩對手套佢用,一對for洗碗,一對for清潔屋企,我叫左佢唔可以用熱水.....因我都怕佢日後旨意左用熱水,而bb d衫一直我都係叫佢要用手洗~~~好在佢都聽聽話話....依家天氣凍,阿b既衫一樣要用手洗....但唔准帶手套洗,怕洗得唔乾淨。我唯有買左一大支凡士林潤膚膏俾佢夜晚查,等佢隻手潤下囉。

大宅

Sanriocafe,
I really fear that she would use the same gloves to wash everything and therefore said she has to use different gloves for different purposes. Just buy the gloves and charge to 家用. She has bought few in different colours and I hope she can really attached to the rules.

thb

別墅

My indo maid is the same as you. She use the same gloves to clean dish and food. I ask her stop to use gloves when cleaning food. Because I don't want to eat any detergent residues.

大宅

She use warm water even the weather is 21C

洋房

Yes...I do

大宅

My Ind. Maid only use hot water for washing dishes with yellow gloves. Using cold water for cleaning other goods with pink gloves. I can easy to observe she really using different gloves for different purpose.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

如果不用熱水洗碗又驚唔乾淨....而且她凍親請假 (我那個鐘點來的) 重煩 ?

所以除了food外,clothes外,什麼都熱水 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

別墅

我都唔知點算好,但我第一個工人就係因為天氣凍叫佢可以用熱水洗野,點知佢不論幾度咩都用熱水洗,煤氣費成千蚊
我而家唔敢,但見佢咁凍都用凍水洗BB衫,好似好慘

首頁

尾頁

跳至