婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

係咪99做. . 定係自己阿媽煲?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我2邊都有煲,各有各咁

複式洋房

回覆 2# bencat 的文章

我9月中生, 我99完全冇提過呢樣野 . .

不過之前未知仔定女佢就好似好有plan咁, 依家知係女就. . . 我估佢都係唔會煲多架喇. .mouth:

複式洋房

我d薑醋...由ex99煲...得一碗...其餘佢就派哂俾佢d親朋戚友...結果我走去八記買現成...

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

我99.媽咪.同自己都有煲

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我嗰時媽咪同99各有各煲,各自派俾自己親戚唔駛煩~

大宅

上次生囡, 薑醋最後都唔係我食, 大部份派晒俾人
今次講明, 邊個(奶奶, 自己阿媽)想派邊個煲, 如果無人煲, 我就寧願飲多兩杯奶補鈣, 好過做餐死, 最後就食得兩碗仔(薑醋)

男爵府

本來就99做, 不過我99話自己係福建人唔識煲, 所以我媽咪煲。

煲完之後, 我姑9佢地好意思話叫我俾佢地食, 我同佢地講你地褔建人都唔「興」食薑醋, 留俾我補身好過啦!

複式洋房

咁正常係幾時煲架?

男爵府

上入味d, 預產期前2-3個星期。
原帖由 phoebe_sm 於 09-7-2 13:11 發表
咁正常係幾時煲架?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 KoyeBaby 於 09-7-2 12:17 發表
我嗰時媽咪同99各有各煲,各自派俾自己親戚唔駛煩~

ME TOO..

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 phoebe_sm 於 09-7-2 13:11 發表
咁正常係幾時煲架?

多數大肚8個幾, 9個月, 開始煲

大宅

阿媽幫手BOIL, 唔好求99啦, 攞黎煩. 生前一個月BOIL

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 phoebe_sm 於 09-7-2 11:55 發表
係咪99做. . 定係自己阿媽煲?

其實冇話邊個煲架, 本黎應該係99煲既, 不過佢都唔係應份做呢樣野, 加上唔係個個99都識煲, 我99一早就話唔識煲, 不過佢俾左1000蚊俾我媽咪煲, 但買一個煲薑醋既煲都買左$240.

我嗰d薑醋係一個月前煲既, 我見媽咪煲一煲, 每個星期夜晚食完飯, 做埋野就開始煲, 煲到熱左就熄火, 咁樣到生嗰時d薑醋就好入味, 好好食.

但係依家天時咁熱, 呢個方法唔知得唔得.

仲有, 豬腳, 豬腰等要預早同豬肉檔訂架, 呢d好多人訂, 你唔訂既話, 到時未必買得到or未必肯賣俾你.

洋房

回覆 14# pomanlife 的文章

依家咁熱,最好隔日煲一次,都係滾左熄火,記住細火呀 我個時就一樣兩邊都有煲啦,BC我好多親戚唔夠派,我99就煲左3煲2大1細,細就我自己食,蛋同豬腳食前1晚我先至放落去,如果唔係豬腳就溶晒,蛋就太老(想入味D可以早兩日),但我自己鍾意老蛋架,99話生完食好好架,所以食到滿月haha

複式洋房

睇黎想食都係要叫我媽煲~

大宅

原帖由 phoebe_sm 於 09-7-2 12:11 發表

不過之前未知仔定女佢就好似好有plan咁, 依家知係女就. . . 我估佢都係唔會煲多架喇. .mouth:mouth:" />

唔係化, 係仔就煲, 女就唔煲, 仔女都係佢個孫呀! 點解d 99要咁樣對家嫂!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 phoebe_sm 於 09-7-2 12:11 發表

不過之前未知仔定女佢就好似好有plan咁, 依家知係女就. . . 我估佢都係唔會煲多架喇. .mouth:

唔可以下下靠人架~

咩你覺得99係可信架咩???

就算99唔煲, 你都要做好準備, 依家放假, 你可以批好d薑煲定幾煲先, 你話你自己要補身, 唔好俾左d煲得耐既薑醋俾佢去派俾人, 如果佢要派俾人, 你叫佢自己煲~

子爵府

其實係99煲既~不過當年我99唔係同我同住..佢又乜表示都無喎!!當年係我媽媽煲既~不過已經話左我好耐~因為出錢果個係佢..今年唔知佢肯唔肯煲喇~因為果時同我家姐同住分租一間屋~o係果度煲~今次唔知佢會唔會話哂佢石油氣錢..

大宅

正常係99煲嫁....
不過我99唔識煲之餘又唔食,
更加無親戚要派,
而我mami一家就好鐘意食,
所以順理成章係我mami煲~~

首頁

尾頁

跳至