婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

尋日我整親隻手想係房休息,我一出房門見到奶奶瞌眼瞓⋯⋯
平時係我湊開,佢都無乜野幫到我手
尋日咁岩幫我睇半個鐘咋就出事
果下我一見到就好嬲,但我好心平氣和咁樣同佢講:奶奶,要唔要入房訓?
佢話唔使
其實係我問題太小氣定係咩
因為我覺得佢咁樣做好過分,我個仔喺度玩,佢竟然冇認真幫我睇而瞌眼瞓
我個仔差唔多兩歲已經識得周圍行嗰啲,所以一定要睇實
我嬲係因為覺得點解佢唔出聲
有咩事會搞到大家都唔開心
我唔識得點樣去轉換角度到咁樣諗令自己開心啲,因為我覺得佢越嚟越過分

別墅

Fannywks 發表於 23-10-13 10:23
尋日我整親隻手想係房休息,我一出房門見到奶奶瞌眼瞓⋯⋯
平時係我湊開,佢都無乜野幫到我手
尋日咁岩幫我 ...

其實平時有咩嘢我都盡量自己做返都好少要佢幫我,但係我冇諗過一幫就出事
之前佢幫我仔換片,我又見到佢對眼就望實部電視大聲,但係當時呢佢係張BB凳都冇扣安全帶都好危險
我見到嗰一刻即刻着咗!覺得佢做嘢好那西好求其,佢成日等我睇唔到做好多好過分嘅嘢,所以會成日令到人哋見到冇得出聲話佢!好煩,一俾佢幫手就好多問題出現(emoji)(emoji)我係咪唔應該出聲?唔好咁介懷?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

堅持5好搵佢幫, 一係搵工人。
你麻煩得佢但又不放心你自己辛苦
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

別墅

kwhkwh 發表於 23-10-13 10:43
堅持5好搵佢幫, 一係搵工人。
你麻煩得佢但又不放心你自己辛苦

我同我老爺奶奶住,冇可能搵到工人
間屋會唔夠住,但係我因為進修緊我要有時都會唔係屋企震佢幫手睇一睇
不過阿仔收到N班嘅面試通知,因為我知淨係咁嘅方法先幫到我,我先會鬆一口氣

大宅

最好盡快搬出去住, 然後請工人

別墅

lsk88hk 發表於 23-10-13 11:00
最好盡快搬出去住, 然後請工人

依家籌備緊唔係話可以即時搬走搬走到因為層樓有我老公名
但係唔夠住,所以變相我哋要出去租樓住真係好無奈
我老公打兩份工,因為為咗出去住,所以要儲錢我就努力進修為之後做準備

珍珠宮

Fannywks 發表於 23-10-13 11:29
依家籌備緊唔係話可以即時搬走搬走到因為層樓有我老公名
但係唔夠住,所以變相我哋要出去租樓住真係好無奈 ...
你媽呢?
有冇朋友幫你睇仔?帶仔去揾人睇可以嗎?

大宅

唔好話奶奶,我自己阿媽都試過訓著左/ 掛住睇手機/傾電話
的確好勞氣,但佢地一定會答你冇嘢/唔眼訓/ 唔小心姐之類
你都話啊仔就快返N,咁樣會好D既。

別墅

anna59 發表於 23-10-13 11:52
你媽呢?
有冇朋友幫你睇仔?帶仔去揾人睇可以嗎?

我媽住得離我好遠,所以幫我吾到

別墅

ninewest882 發表於 23-10-13 12:00
唔好話奶奶,我自己阿媽都試過訓著左/ 掛住睇手機/傾電話
的確好勞氣,但佢地一定會答你冇嘢/唔眼訓/ 唔小 ...

係啊,老人家就係咁
我地做女/新抱永遠都要退讓

珍珠宮

Fannywks 發表於 23-10-13 13:50
我媽住得離我好遠,所以幫我吾到
唯有忍到n 班啦

別墅

anna59 發表於 23-10-13 14:02
唯有忍到n 班啦

係>~<

珍珠宮

小朋友玩緊,自己睇返,盡量唔好用受傷既手抱佢便可以,小朋友沖涼可揾奶奶幫下忙

男爵府

回覆 Fannywks 的帖子

有些本沒倒置。唔想奶奶爺婆插手,又怕自己老公搬開負擔辛苦。现在各家主持,莫非眼中自有方便自己?為何長者要幫手看護,孩子孫細無婆婆帶变成自己負責,這是天經地義!看少一眼,有好大責任,應該是爸媽抉擇,請個中点,或去付学費。長者有時間坐係屋企,不如去消遣,才不.用做免費工人,尚要令兒媳婦膽小心驚!就算教(敬)驚,數千元家用,最好不做打蛇入户為尚策。

別墅

Adrio77 發表於 23-10-13 15:55

有些本沒倒置。唔想奶奶爺婆插手,又怕自己老公搬開負擔辛苦。现在各家主持,莫非眼 ...

其實我地住緊層樓我老公供緊架,咁佢又要供樓又要出去租屋住係咪想迫死人?同埋吾係我地要一齊住架,係奶奶要用佢啲仔既名黎買樓,咁但係根本就吾夠住,我老公已經打緊兩份工啦
我無話吾想佢插手,而係講緊佢眼訓應該出聲,佢吾出聲無人知,我咪講左等緊n班面試,唔係話你有得讀就有得即刻讀㗎啦,咁我都係人,想搵一個同住嘅屋企人幫一幫手睇一睇係咪都有問題?
要我哋結咗婚一家三口迫住要同佢哋一齊住,我哋都無講啲乜嘢,咁佢係嫲嫲幫吓手睇下自己孫,我又唔舒服,其實有啲咩問題?

別墅

Fannywks 發表於 23-10-13 16:28
其實我地住緊層樓我老公供緊架,咁佢又要供樓又要出去租屋住係咪想迫死人?同埋吾係我地要一齊住架,係奶 ...

新抱都係人,吾係嫁入黎就一定要任勞任怨,所以點解會有咁多人有產後抑鬱,咪就係個個都自私唔肯幫個新手媽媽手囉!

別墅

crazypaper 發表於 23-10-13 14:58
小朋友玩緊,自己睇返,盡量唔好用受傷既手抱佢便可以,小朋友沖涼可揾奶奶幫下忙 ...

沖涼都有難度,所以我都會等老公返嚟先再俾老公幫手沖

男爵府

一句講晒
以後自己廿四小時湊番
唔好過比奶奶揍
咁就安心又放心
冇勞氣
相信你湊仔嗰時一定金睛火眼唔會瞌眼瞓

MeiCheLin    發表於 23-11-15 12:05
Adrio77    發表於 23-10-14 09:08

男爵府

冇問題,只是少奶的語氣和態度連路人也會氣絕身亡!了不起啊

侯爵府

回覆 CCY22 的帖子

做呢啲人嘅奶奶、倒楣

MeiCheLin    發表於 23-11-15 12:05
Adrio77    發表於 23-10-14 09:04
Prosperous    發表於 23-10-14 01:28

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊