自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

港男怒批發帖「應否禁止學生排隊買三餸飯?」

呢單野咁熟口熟面既,係唔係出自呢度架?

https://hk.finance.yahoo.com/vid ... 3%AF-052200263.html

現代電視
2023年9月20日週三 下午1:22
眾多學生已經重新回到校園,午餐時間也可以在許多餐廳看到學生的身影。然而,有一位港男嚴厲批評學生在午餐時間排隊購買三菜一湯的飯菜,他憤然質問:「學校不是應該提供膳食嗎?為什麼還要讓學生出去買飯?」更以「應否禁止三餸飯賣俾學生?」為題發帖,這篇帖子卻引來了網民的反駁,並質疑他「是否在香港接受過教育?」。 他分享指在過去的開學日,他觀察到不少學生在中午時分前往排隊買三餸飯,導致店舖長龍不絕,令食客排隊等候的時間大幅增加。不禁質疑學校做法有問題,怒指「學校唔係包伙食嘅咩?點解會比學生出街買飯?」,矛頭直指學校的訓導組,並訴說自己以往曾聽過有校規「禁止學生出街食M記」,但現今學生竟然可以肆無忌憚前往排長龍買三餸飯,令他感到無奈又憤怒。 他更在文章中附上一張2010年的截圖,該圖疑似是一張學校通告,通告關於有學生於2010年12月15日因「去麥當勞食早餐」而違反校規,並遭受懲罰記下兩個缺點。 帖文隨即在討論區引起網民熱議,他們紛紛表示樓主有點蠻不講理,並謂「中學生可以自己決定出去食㗎」,指出學生有自由選擇權的,從來沒有聽過香港有間中學是「包伙食」的。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

2024勳章

my005 發表於 23-9-20 15:48

以前讀中學,中一已經可以出街食飯la

公爵府

以前大陸大學有條例,大學內禁止喂飯

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

就算中學係學校食~~~都唔係包伙食架~~~都要比錢交飯單架~~~點會包伙食~~~

水晶宮

係咪嗰個‘劫褲x貧’呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小傻b 發表於 23-9-20 16:00
就算中學係學校食~~~都唔係包伙食架~~~都要比錢交飯單架~~~點會包伙食~~~
...

係囉,邊有包伙食架。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

my005 發表於 23-9-20 16:02
係囉,邊有包伙食架。

係啦~~~真係冇聽過會包伙食囉~~~真係想知邊間中學咁好有包伙食~~~

珊瑚宮

20162016 發表於 23-9-20 16:02
係咪嗰個‘劫褲x貧’呀

原來真係出自呢度?我好似睇過下,但好似無留言,無詳睇。

水晶宮

my005 發表於 23-9-20 16:02
係囉,邊有包伙食架。

根本係嗰個post,1模1樣

公爵府

2024年龍年勳章

20162016 發表於 23-9-20 16:02
係咪嗰個‘劫褲x貧’呀

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

呢度出架,記者又抄

珍珠宮

早排已經上咗報呢,
今日又再翻叮.

象牙宮

回覆樓主:

下,原來係男人

珊瑚宮

은우수호 發表於 23-9-20 16:11
早排已經上咗報呢,
今日又再翻叮.

啲記者真係幾好做喎,抄抄抄。

公爵府

2024年龍年勳章

無話可說 發表於 23-9-20 16:12
下,原來係男人
睇名都唔多似女嘅

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原來係男人!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

睇佢講嘢都似男人啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

加菲貓3 發表於 23-9-20 15:56
以前大陸大學有條例,大學內禁止喂飯

男餵女、女餵男、 在飯堂卿卿我我~

加菲貓3    發表於 23-9-20 16:49
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

回覆樓主:

記者點知劫富係男嘅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊