婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

頭先社工打俾我, 同c6傾咗, 肉容大約如下:

社工: 先生你而家打算點呀?
c6: 我決定離婚. 琴日佢叫我執野走.
社工: 咁會唔會要2個女既撫養權?
c6: 佢(指我)都一定會爭架啦, 俾佢囉.
社工: 咁你會唔會定期探2個女?
c6: 到時得閒先啦, 我開門入去, 佢都唔會唔俾我睇啦.
社工: 咁你屋企人點睇你離婚呀?
c6: 佢地都支持我離婚.
社工: 咁你會唔會攪離婚d野?
c6: 等佢攪啦.

我聽完真係好唔開心, 佢連2個女都唔理, 唔怪得琴日望吓就算, 咁做嘜要同我拗點俾佢地食野? 都唔係真係鍚佢地.

另一方面, 都好安心, 佢唔會同我爭2個女, 但係同佢離咗婚, 仲可以隨時入嚟探佢地? 佢真係天真. 連社工都要我問佢攞番鎖匙, 或者換門鎖.

佢真係好, 嘜都交低俾我做. 2個女好慘呀, 有個咁既老豆.

男爵府

呢個係唔係男人嚟架

即刻問佢攞KEY,唔係就換鎖

大宅

不幸中之大幸啦, 唔係佢爭左2個女又唔埋佢哋仲慘啦.

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-15 17:04 發表

c6: ...

珍珠宮

最好笑係, 連社工都認為, 我要爭2個女, 所以佢唔爭, 唔係我要你執野, 你就執, 佢咁大個人, 自己想要都會爭取?

咁即係, 佢根本無責任感, 推晒落我到.

大宅

唔好在care 佢講咩啦! 佢肯走, 起碼比大家靜下, 到時再算 ! 自己好好照顧2個女女先!支持你架!

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-15 17:04 發表

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

佢簡直係hea~呀!

睇黎佢都唔會同你爭, 講真一句, 你唔好hurt, 睇佢d對話咁頹廢, 佢都唔想理孖女, 離左婚佢未必會黎睇.
而且都佢屋企人都可能好想佢離婚, 離婚之後諗住乜唔洗理, 等你自己養兩個女. 佢個仔係賺左既.

你地結左婚幾多年呀???

囡囡仲咁細個, 未有囡囡之前佢係咪咁架??? 定係佢老母搞到佢咁????

男爵府

你要爭取贍養費ar. 佢等唔好以為離婚之後, 就唔駛負責!!!

珍珠宮

原帖由 pomanlife 於 09-6-15 17:26 發表

佢簡直係hea~呀!

睇黎佢都唔會同你爭, 講真一句, 你唔好hurt, 睇佢d對話咁頹廢, 佢都唔想理孖女, 離左婚佢未必會黎睇.
而且都佢屋企人都可能好想佢離婚, 離婚之後諗住乜唔洗理, 等你自己養兩個女. 佢個仔係賺左既 ...

點會唔hurt吖, 離婚喎.

我都覺得佢未必會嚟睇對女, 佢之前走時有講過一個禮拜嚟睇一次, 今次係不定時. 咁都好, 對女會好快忘記佢.

可能佢地睇吓我會唔會後侮, 無咗個咁好既男人, 睇死我攪唔掂. 當然, 見唔到佢地, 我就真係嘜都唔駛理.

珍珠宮

原帖由 naviegirl 於 09-6-15 17:35 發表
你要爭取贍養費ar. 佢等唔好以為離婚之後, 就唔駛負責!!!

我一定會, 仲要爭取唔少添.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-15 17:47 發表

支持...等佢唔好以為唔爭撫養權就唔洗理兩個女...
不過佢講明同你爭撫養權都係一件好事
至少你煩少樣

男爵府

而家可以一心湊大對女
唔使為d無謂人傷心 &傷神
總之有咩就攞咩
等佢d屋企人咁happy~~~~
key 唔使佢比返, 直頭換鎖好d
費事佢 copy 條 key

複式洋房

梗係換門鎖啦...問佢拎返鎖匙喎...陣間佢配過先俾返你又乜用...

男人都會一時一樣...萬一佢或者佢屋企突然改口話要返兩個女...抱走左你都唔知>.<

大宅

我認為你乜都唔好講, 唔好問佢攞返鎖匙, 唔好比佢知你會問佢羅幾多贍養費, 佢呢種人一世都會比佢嗰邊人控制, 一陣佢嗰邊人講你地d事, 嗰d人心地唔好, 一陣教佢爭你對女, 一來搞着你, 二來又搞着d細路, 千祈做任何事暫時唔好為道氣, 可以的話試下搵外人同佢傾, 唔好親自同呢種人講道理。

大宅

我反而覺得你千祈唔好換鎖, 唔好問佢羅鎖匙, 如果帶人去你屋企, 你就話要報警, 有咩都備左案, 我諗對你日後真係要打官司爭女時都會有幫助

大宅

你老公咁樣好唔掂..不過佢d家人仲唔掂..「寧教人打仔,莫教人分妻」佢地好似等左依個chance好耐咁..真係變態

不過好在樓主你走得快,好世界..我係你既話..會對佢所做同所講既野完全死心

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔好再理呢個男人喇~!完全唔關心你聽晒佢d屋企人講..屋企人支持佢離婚佢就話離....咁無主見...
你比心機湊大兩個女女....我支持你~!

別墅

距好CHEAP 啊~~~我100%支持你!!!!!你5好5開心啊!!!!!!
你獨力湊兩個女, OK MA???
好鄧你難過有D衰老公~~

禁止訪問

BK Milk勳章

子爵府

畀面勳章

係佢地黎講~~
講容易,做就難~~
到時知你係認真既~~可能就唔係咁講喇!!
但佢咁講野,有冇人性架???
佢係唔爭撫養權既,一世都唔好俾孖b佢地見,等佢後悔一世!!!!
不過我始終希望樓主有其他解決方案!!!
good luck!!

複式洋房

重有, 搵家 D 爭取贍養費既資料, 如果條佬唔俾, 就告到佢PK.

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-15 17:47 發表

首頁

尾頁

跳至