1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知係咪早期比得多刺激佢, 個女十五個月已經開始用行動表示唔好
同佢做咩都say no.

1. 起身刷牙又no
最後要拉佢上床
佢喊住尖叫住黎同佢刷

2. 食飯著飯衣
比佢揀埋著邊件
揀好左又唔願著

3. 食飯已經安排同枱食
佢見到我食烏冬,佢又搶我個碗黎一條條拎黎食,
但明明我已經放左食物同幾條烏冬落佢自己個碗
佢望都唔望自己張枱
我用匙不幾條烏冬比佢,
佢吐番出黎, 但又食自己手拎果D

4. 沖完涼又唔願起身,
已經預告左比佢聽要抹身著衫,
但拉佢起身佢又尖叫
著衫又抗拒

5. 最後佢全日都係咁要拎個奶咀
分散左佢注意力去第二度一陣,
轉頭佢又記番起個奶咀,
又係度狂扭計又喊要抱去搵個奶咀

大部份時間佢係扭抱
好少自己玩
一日都唔知有冇十五分鐘係安靜既,
真係頭都暈

JM們你地係點應對早期trouble two 的,
尤其係佢仲未識表達既時候

大宅

加油

男爵府

睇返上一個post,我唸都有少少係因為相處時間唔夠,你不能好快估到佢想點,然後你又比較想得出自己希望的結果,搞到無乜耐性,氣氛也差,惡性循環,佢好不安所以全日都需要咬住個奶嘴去安撫自己

有時佢表達能力唔叻,係要靠照顧者睇眉頭眼額估到佢想點,用語言講出嚟,佢開心覺得你明白佢,又可以跟你學語言係點樣表達,聽完跟佢想要嘅去做 佢又覺得自己話咗事

當然唔係乜都聽,唔通玩火玩刀都俾佢玩咩,但小事例如飯衣 唔着咪即管試下污糟,鐘意食大人嗰碗但食得好好! 咁咪由佢食然後我食返佢嗰碗… 我個仔係鐘意我先會鐘意搶我嗰碗來吃的,覺得好玩,同埋好奇媽咪食啲乜

大宅

patpat6688 發表於 23-4-17 10:19
唔知係咪早期比得多刺激佢, 個女十五個月已經開始用行動表示唔好

我個女而家19個月,好硬頸,要做既野一定要做,唔比佢做佢會發脾氣(玩漿糊,一定要玩,唔比佢玩佢就不停say no)

複式洋房

回覆樓主:

我果個一樣大
表現亦一樣
我都想知應該點搞

別墅

正常, 我個仔仲差,無端端鬧情緒, 一日到黑尖叫, 又要發脾氣, 又要跑又要抱。

男爵府

Um… 我睇完你既例子,我會建議你要放開小小,因為你倆咁樣相處,大家都比到壓力大家,小朋友未識控制情緒,大人要放鬆一下,不太過分或沒傷害的要放一放
唔擦牙就算吧,一日半日無事嘅,睇下關於擦牙圖書,比佢知後果會點,慢慢就會改善
唔著飯衣咪算囉,教佢點樣食得乾淨,都係必須學習的
食飯鐘意大人碗,咁咪用大人碗,內面食物一樣
沖完涼唔起身,我會改用花灑,用timer計時夠鐘就無暖水,怕凍就會包毛巾
要奶嘴就比啦,好多大大下就唔要,扭抱要一齊玩,有時間我會抱住一齊玩,當然有時候係唔得,要傾掂數或食下零食生果

男爵府

小朋友需要陪伴,我係二寶媽,好明白小朋友做未必做到大人預期,大人要set底小小要求,否則破壞感情
加油啦慢慢就會改善

別墅

多謝各位JM 建議
的確最近同佢既感情唔知係咪因為雙方都有壓力
(可能源於我成日逼佢做D佢唔願意既野)
而家好似疏離左
佢有時見到我都好似唔太想痴埋我度
中意痴埋成日同佢玩既爷爷度

但我又唔可以成日同佢玩,
有時都要做下照顧者既責任,
但變相就多左磨擦
好矛盾

男爵府

patpat6688 發表於 23-4-18 10:19
多謝各位JM 建議
的確最近同佢既感情唔知係咪因為雙方都有壓力
(可能源於我成日逼佢做D佢唔願意既野)

照顧者既責任?小朋友無受傷,教正向思維,三餐温飽已好好啦

複式洋房

好多習性 性格係由照顧者造成,小朋友從小就要培養規距教導佢
樓主自己相處同佢時間咁少,花左幾多機心機時間去培養佢

恕我直言 你將小朋友俾人湊,訓覺都唔接番屋企,但有覺得佢性格習性有問題,呢啲成因點解 可以好好反思下

別墅

回覆 AAMamama 的帖子

有時諗返滿足左佢三餐溫飽, 佢係快樂既再要唔要更叻就睇佢將來造化際遇,
但可以我都會比條暢通既路佢行

可能我對自己要求高,
跟住又會要求埋佢跟足我果套
最後就成日都唔開心

我應該要明白小朋友成長就係咁,
佢唔慣我全日照顧佢
我又唔慣放假全日照顧佢,
對佢理解唔夠
就造成咁

不過我會盡力

大宅

你同你老公要傾好邊個做白面邊個做黑面
你鬧完佢就等你老公佢同佢講道理
一軟一硬咁教
so far我個囡2歲半都無你以上呢啲問題出現

男爵府

patpat6688 發表於 23-4-19 14:08
回覆 AAMamama 的帖子

有時諗返滿足左佢三餐溫飽, 佢係快樂既再要唔要更叻就睇佢將來造化際遇,

我意思係,唔係唔教,係因材施教
每位父母都想開條順暢既路比小朋友,所以你對佢有要求,要佢做到你為佢安排既道路中既入門,但每位小朋友未必有能力配合你,就會造成錯配

大宅

一樣,you are not alone ! 依家想同佢戒片,係廁所坐成10分鐘都屙唔出,著番條褲即刻屙咗,一日換N條褲

男爵府

chunana 發表於 23-4-22 15:07
一樣,you are not alone ! 依家想同佢戒片,係廁所坐成10分鐘都屙唔出,著番條褲即刻屙咗,一日換N條褲
...

佢未ready 介片多數2歲後開始有意識介

複式洋房

複式洋房

識say no 即係開始有自己思想
但又表達唔到或者做唔到自己想做嘅野
就會有情緒
呢個月齡係開始聽得明大人講好多野,好似好大個,但其實佢思想重未有因果邏輯

唔知道你所講要求高係點,但就咁睇字面,樓主好似已經當左你女已經係三四歲小朋友黎教,有時候呢個方法唔得咪試另一樣

俾佢自己試下刷牙,你係隔離一齊刷
唔要飯衣咪唔要,我仔day one已經唔要口水肩,我就由得佢
要食你個碗咪同佢交換碗,一餐飯可以交換十幾次都無傷大雅
生活上細節無話一定要按大人嘅一套做呀

最緊要係你同你老傾好,有d咩係底線
健康同安全就一定要守

大宅

AAMamama 發表於 23-4-22 15:36
佢未ready 介片多數2歲後開始有意識介

我女已經28個月

男爵府

tiff1228 發表於 23-4-27 10:42
識say no 即係開始有自己思想
但又表達唔到或者做唔到自己想做嘅野