自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

各位JM早晨,明天有空打算獨自闖深圳一天遊,主要是想探索吓,優悠ME time 一下!首先體驗下去香園圍口岸過關到蓮塘,這樣的話搭地鐵到邊個商場會包羅有食(我想食太二或者外婆家),跟住行吓街(最好有大型超市就perfect了),如果有下午茶地方就歎杯茶食件蛋糕就回程歸家!

我沒有China銀行戶口,但有齊HK Alipay, HK WeChat pay, 雲閃付 和少量現金,這樣行嗎?

我沒有China電話,打算今天去深水埗買張漫遊數據卡就ok嗎?

我唔大膽但好想自己去行吓,敬請大家幫忙給我支持,謝謝

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

蓮塘口岸有無地鐵搭,我唔識。星期六走一轉深圳,覺得搭地鐵去到好多地方,一個人周圍走無問題。
地鐵可以用香港支付寶,入頁首->更多->交通->乘車碼->深圳,就可以 generate 到個 code,可以搭地鐵。
高德地圖搜尋,就可以搵到搭車方法,邊條線,邊度轉車好方便。高德亦可以搜尋餐廳。
我啱啱去過卓悅中心附近,有好幾個商場,有太二同外婆家。地下連住幾個站有條地下街,好多嘢食。
attach1/tmp/phpmMrzdM

珍珠宮

回覆樓主:

wechat pay 都要連大陸銀行先用到
我老公連香港信用卡用唔到呀
支付寶都唔係到到有

水晶宮

領展中心城有家樂福
attach1/tmp/php4IoZ1Q

男爵府

回覆 pauline_c 的帖子

多謝你!我再study吓先

男爵府

pauline_c 發表於 23-2-20 09:32
蓮塘口岸有無地鐵搭,我唔識。星期六走一轉深圳,覺得搭地鐵去到好多地方,一個人周圍走無問題。
地鐵可以 ...

琴日去咗連城hea 了半天,人流不復當年,連家樂福都係好少人。不過就少食多餐

la_source    發表於 23-2-20 09:51

侯爵府

https://www.youtube.com/watch?v=qqH0i6-EyK4
過關攻略
關口只有東湖公園和高樓大廈,要食同行街就要坐地鐵去其他地區
attach1/tmp/phpWoKAsy
attach2/tmp/phpGw6zaz
attach3/tmp/phpkCHJSz

男爵府

回覆 元朗73 的帖子

連城?等我搵吓路先,謝謝你

水晶宮

元朗73 發表於 23-2-20 09:46
琴日去咗連城hea 了半天,人流不復當年,連家樂福都係好少人。不過就少食多餐 :joyou ...

我係生手,以前都唔多去深圳,睇返記錄,再上一次原來已經超過5年(唔計最近新年喺車站轉車路過),自己一個人去福田口岸,過條馬路開戶口,之後就返香港

男爵府

回覆 yantung2010 的帖子

好有用,謝謝你

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

pauline_c 發表於 23-2-20 09:32
地鐵可以 ...

我喺WeChat check 高德有幾個,邊個最常用?Thanks
attach0/tmp/phpMXo6HM

珍珠宮

回覆樓主:

你地真係好過份! 呢幾日d帖成日都上深圳hea, 恨死我啦!

我鐵定下星期放假日同老公上去威一威 , 上過去嘅jm 快d 分享多d 資訊, 幫下我地呢d "久休復出"嘅 jm

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

CCY22 發表於 23-2-20 09:20
各位JM早晨,明天有空打算獨自闖深圳一天遊,主要是想探索吓,優悠ME time 一下!首先體驗下去香園圍口岸 ...

如果行商場,覺得你的支付工具加少量現金都夠用。
我少行商埸,唔清楚邊個地鉄包羅有食。
如果只去一日,就係自己台買一日漫遊數據,出去搭車都要車費成本,除非深水埗順路買。。

男爵府

福田口岸係咪即係落馬洲過關,我好濛查查,次次跟大隊

侯爵府

namnamnamlolo 發表於 23-2-20 09:35
wechat pay 都要連大陸銀行先用到
我老公連香港信用卡用唔到呀
支付寶都唔係到到有

我曾經連過,用完刪除連結,餘額仍然可以用。唔知你老公連一連你張卡,過一筆數俾佢再刪除,可唔可以用到果筆錢。

侯爵府

CCY22 發表於 23-2-20 09:55

福田口岸係咪即係落馬洲過關,我好濛查查,次次跟大隊 ...

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 CCY22 的帖子

蓮塘口岸有地鐵去其他地方﹐但有D站要轉線(你到時留意下)。星期六去完...黎緊星期日再去....最方便係泊低架車就過關....但唔好處係:關口晚上10點就CLOSE.....

男爵府

回覆 薯圈 的帖子

哈哈,所以我掛上「勇」字獨闖一吓!
這裡大家很幫手,非常感謝

水晶宮

CCY22 發表於 23-2-20 09:55

福田口岸係咪即係落馬洲過關,我好濛查查,次次跟大隊 ...

正確,如果想去工商銀行開戶口,呢間分行裝修暫停營業。福田高鐵站一出,有中銀、工商。

水晶宮

babyislove 發表於 23-2-20 09:53
我喺WeChat check 高德有幾個,邊個最常用?Thanks

我喺 Apple Store 下載,第三個 icon

首頁
12345...15

尾頁

跳至