婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

各位, 唔知大家仲記唔記得我既case, 我終於決定同野蠻c6離婚.

大家支唔支持我呀.

大宅

我記得呀,,,支持你呀,,,為左你的小朋友撐住呀

禁止訪問

BK Milk勳章

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一定支持你!!!!早走早著,你c6呢挺絕世極品老公冇左都唔會可惜!

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 晞玥 於 09-6-13 15:38 發表
一定支持你!!!!早走早著,你c6呢挺絕世極品老公冇左都唔會可惜!

me too

複式洋房

支持!! 不過記住, 離婚只係你一個新旳開始, 要俾心機加油....為左bb 的將來, 單親可能會好過有個咁既dad 啦~~

大宅

睇返你之前的post , 我以為我c6對我同佢屋企人關係不聞不問都已經好衰, 但你嗰個居然係佢屋企人面前呼喝你, 你都係早走為妙。
如果我c6係佢班人面前呼喝我, 我一定鬧爆佢, 並佢唔駛可以入到家門。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

撐你!!!!

大宅

如果離婚會開心啲,又應付到,未嘗5係好事,好過兩個人都活受罪.

等待驗證會員

我都記得你個衰c6同衰99D衰事

既然頂唔順, 決定分開, 我實支持你 , 單親mama個個都好堅強, 所以唔洗怕!

侯爵府

睇咗你之前個post, 撐你....
希望你同對b 有新開始

伯爵府

我撐你, 但係我想問下你唸住兩個B點打算呢?

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

可能第日一個人湊2個B,又無工人用,自問可以接受嗎?

伯爵府

祝你生活愉快, 加油!!!

男爵府

一定支持~~~~~~~
有佢 = 無, 仲要照顧佢, 受佢氣
不如一個開開心心過日子
不過你要搵定地方住, 仲有對b嘅安排
最好搵社署 & 區議員幫手

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-13 14:05 發表
各位, 唔知大家仲記唔記得我既case, 我終於決定同野蠻c6離婚.

大家支唔支持我呀.

諗清楚未呀??? 唔好咁衝動呀!!!!

如果你離婚, twins 囡囡點算呀???

一個跟你, 一個跟你老公呀??? 忍心分開佢地咩???

如果兩個都跟你or跟你老公, 咁樣佢地會係單親家庭下成長... ... 會有更多問題架!!!

或者你地冷靜下, 大家諗清楚先啦!!!!

珍珠宮

多謝大家支持同鼓勵, 今次都係多得c6屋企人, 多謝社工啟發到要面對既真正問題.

上星期, c6+2個b都病咗, 佢平時都有用口水"選"過d餸俾2個b食, 今次都唔知係邊個傳染邊個. 星期四晚佢返佢呀媽度瞓, 第晚一返嚟佢就同婆婆講, "根本2個b嘜都食得", 我地都覺得佢屋企人又教佢湊仔.

星期六上午, 佢用隔夜餸煮背殼粉做早餐, 佢未病好都仍然用自己隻匙羹餵佢地食, 佢都係認為"根本2個b都食得", 我話你自己未好番喎? 就算好番, 都唔好口水咁唔衛生.

佢望一望我, 碗粉都唔食就入房換衫想走, 我知佢又唔鐘意. 我平心靜氣同佢講, 都係想對b好啫, 唔係想同你鬥氣, 唔好一有咩事就走咗去, 唔理對b, 好不負責任.

咁佢都出返嚟同對b玩, 食番碗粉. 我再同佢解釋(我都知我好長氣), 佢地好多野食得, 都要慢慢嚟, 唔係一下子食到我地食既野/味精.

c6(發難渣):邊駛咁麻煩架, 你好難相處, 咩都要你話事, 我已後唔煮喇, 唔理喇.

我: 你係唔煮佢地果d, 定係連我地大人既都唔煮?

c6: 係所有野都唔煮, 所有野都唔理, 嘜都唔做.

又要脅? 我覺得佢想成機嘜都唔做, 只做大少, 等人服侍. 我已經聽到好討厭, 好煩, 唔想俾佢再影響我心情, 今次由得佢, 我一定無好日子過.

待續...

珍珠宮

我問佢, 有無真係諗過同我離婚?

我係真心, 好平靜, 唔係發脾氣低下問佢, 我已經考慮過, 習慣咗佢又發癲, 但唔想再忍受佢又發癲, 沒完沒了, 精神虐待.

c6:有, 我有諗過同你離婚, 你好難相處, 我好想同你離婚.
我: 好, 你去揾律師.
c6:...(無出聲)
我: 你今晚返唔返嚟?
c6: 唔返, 以後都唔返.
我: 好, 請你交低鎖匙.
c6: 我都未執野. 跟住佢出咗去開工.

星期四早上, 我見過社工, 我將以前d事全部講佢知, 社工都帶出咗個問題:

~ 你認為你c6日後可唔可以保護你同2個b
~ 你認呢個男人做既野係咪真係對2個b好?
~ 嚟緊既日子可唔可以接受2個b學埋佢既脾氣?

我真係清晰咗, 知道個答案係 - 唔得.

我都有同社工講, 怕係我做錯決定, 令到2個b無咗個爹爹, 少咗個人鍚, 屋企少個人幫手, 少咗錢, 好驚...

待續...

珍珠宮

社工同我分析, 要長遠d睇, 我已經付出咗好多, 俾好多次機會佢.

所有野, 無話邊個錯與對, 根本大家背景唔同, 有自己意見, 但係, 佢唔係一個小朋友, 應該有足夠能力分析, 是否要盲目附和(指佢屋企人), 唔可以只要人付出, 佢享受成果. 社會/時代進步, 係咪仲要用佢呀媽幾十年前郷下果套? 我有進步, 佢無, 係咪仲可以一齊/忍受?

我同c6經常嘈交, 做法唔同, 2個b未識分辨是非, 你地既意見聽邊個講好? 係咪要佢地係咁既環境下長大? 佢將來長大會好無信心, 唔知點做? 遇到唔好既人同事係咪要一樣忍受? 或者遇到壞人, 會唔會行差踏錯?

佢鍚2個b就唔會經常走咗去, 不負責任. 佢留喺屋企有幫手, 但係佢帶出既問題更嚴重, 係咪仲辛苦?

以上問題令我知道點做, 我估c6未必會真係離婚, 佢會當無事發生又返嚟. 但我同自己講, 我唔會俾佢留低.

走咗去幾次, 返到嚟都係咁, 無話從新開始或者傾吓點做, 又係一有咩野就話走, 要返去呀媽度, 自己心情好番, 又走番嚟, 又係呼呼喝喝, 當屋企係咩?

待續...

珍珠宮

社工都有揾過c6, 佢話係我無得教, 唔肯改, 社工問佢會唔會離婚? 佢無表示, 睇嚟佢唔係真係想離, 只係大我.

星期日, c6真係返嚟, 我問佢:返嚟執野呀? 佢望一望我, 無答. 當時我媽同一個朋友都喺度. 佢真係當無事發生, 放低野入廚房, 去沖涼, 入房準備瞓覺.

我唔想再係咁拖拖拉拉, 事情根本無解決過, 我唔可以當無事發生.

我叫佢執野, "你真係要執野喎", 佢開始執野, 只留低幾件冬天衫.

我最失望係, 佢要走, 但係無抱吓2個女, 望下就算, 同佢地講bye bye就算, 咁就係佢所謂鍚2個女?

可憐大b(佢真係好生性), 見到佢, 連奶都唔食, c6走咗後喺度喊, 指住門口, 叫爹爹, 我都想喊, 我抱住大b講:爹爹曳曳, 佢唔鍚媽媽, 佢唔係真係鍚我地, 我地唔要佢, 佢走咗, 唔再返嚟. 大b再伏喺我膊頭喊, 呵多一陣, 佢再指住問口講:爹爹走咗呀? 曳曳呀...

到夜晚都係咁, 又喊, 我問佢, 你係咪掛住爹爹? (佢即時靜咗, 伏喺我度), 爹爹唔鍚媽媽, 你要鍚返我同細b, 媽媽會好鍚你地... 之後瞓咗.

係咪真係無做錯? 佢地會唔會嬲我?

首頁

尾頁

跳至