自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

政府的確做得十分差,但其實我們市民都一樣唔見得好。政府做得有幾差不評論了,大家有目共睹亦已經夠多報導了。
國內做得咁好,其實係要市民配合,市民亦都犧牲好多野。不要只看人成果,不看人付出的努力與犧牲。假設香港如果一早快、狠、準一刀切封區,沒有錯過最佳時機成功清零。但因為封區有市民要被迫取消喪禮、婚禮,見不到親人最後一面、取消買賣樓宇、有寵物餓死、簽唔到重要合約、被迫滯留喺親友屋企、滯留喺公司、返唔到工手停口停、要食公仔麵罐頭、唔食牛唔食豬又要食齋等問題…….. 即使極速清零,一樣比人鬧到狗血淋頭。

男爵府

用強力手法成功清零,市民又會接受嗎?咪一樣鋪天蓋地鬧爆,難道會讚政府叻叻豬做得好?(就好似早期的圍封檢測,圍封檢測零確疹,一樣俾人鬧政府食白果,勞民傷財。)
講真政府係做得差,但香港人都係一盤散沙,唔團結怎會事成?最簡單每幢大廈如果自己組織一些義工,負責維持圍封時的秩序、派發物資、幫助確診家庭購買食物,又會有幾多人肯幫手?

Campenella    發表於 22-3-5 15:29

男爵府

其實如果有人做呢啲好人好事,報紙、傳媒、社交媒體多報導表楊,會感染到其他人跟住做,愛是會傳播的。反之,不停閙政府,做咩都鬧,一樣會傳播。和諧的社會如只可以有河蟹的聲音,我是反對的,但一面倒只有閙爆的聲音,做乜都錯的為鬧而鬧,其實好分化人心。

我亦覺得自已已經不知不覺中變得冷漠,回想以前阿媽年代的守望相助,隔離屋師奶互相幫忙湊仔,可能現在只有一句:養唔到唔好學人生仔。所以有感以前社會不富裕,反而生活開心些。

Campenella    發表於 22-3-5 15:34
MICLOH168    發表於 22-3-5 14:36

男爵府

autreycandy 發表於 22-3-5 12:08
用強力手法成功清零,市民又會接受嗎?咪一樣鋪天蓋地鬧爆,難道會讚政府叻叻豬做得好?(就好似早期的圍封 ...

十分同意!政府做得差,係整個香港都有份做成

珍珠宮

共業!

珍珠宮

畀面勳章

抗疫一直系全社會的事。
一類人會盡力做好自己本份,既保護自己,又保護他人。雖然這樣做會給自己生活帶來不便,但唔會怨人。
另一類人唔肯付出,自己想要的全要,不能有些少不便。若然影響到佢,就怨天怨地怨政府。
若然第5波一開始,即封樓封邨,一定有人出嚟鬧政府,阻佢做乜做乜。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

市民唔配合,政府點做都係冇用
咁多次只有派錢係最配合

男爵府

autreycandy 發表於 22-3-5 12:09
其實如果有人做呢啲好人好事,報紙、傳媒、社交媒體多報導表楊,會感染到其他人跟住做,愛是會傳播的。反之 ...

樓主加油
我哋親人朋友之間互相幫助,一起渡過難關!

男爵府

apelok 發表於 22-3-5 12:18
咁多次只有派錢係最配合

梗係唔係,派錢都有人鬧

男爵府

其實如果有人做呢啲好人好事,報紙、傳媒、社交媒體多報導表楊,會感染到其他人跟住做,愛是會傳播的。反之 ...

講得好啱,樣樣都唔捨得起犧牲,最終咩都做唔到,所以而家香港停滯不前

珍珠宮

.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

說到我心裡了

好多人只識鬧,但自己又唔配合。

珍珠宮

用強力手法成功清零,市民又會接受嗎?咪一樣鋪天蓋地鬧爆,難道會讚政府叻叻豬做得好?(就好似早期的圍封 ...

根深蒂固要從小再教公民責任,不再高分低能,全為自己。。。全港市民也得再教育。

大宅

今波一早叫d人新年唔好拜年,結果新年後爆到七彩

伯爵府

某程度中政府做野畏首畏尾,就是被鬧太多,稍有安排不善市民就投訴,唔敢果斷封葵涌村,驚冇飯派又鬧爆,自私的村民即拖喼四散去播毒,之後疫情失控。

政府固之然做得差,加上不合作自私自利乜都投訴的巿民,真係好難成功,希望大家做好自己,守望相助,多D公德心,少D投訴,配合抗疫政策

侯爵府

回覆樓主:

同意!淨係新年前叫啲人唔好去拜年都爭論不休、所以有今日嘅果

仲要有好多人唔認

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

就簡簡單單一个實名健康碼都有好多人出黎嘈所謂嘅私隱問題

SU213    發表於 22-3-5 14:35

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

圍封強檢,搵人做義工呢點,幫確診者買需要物品,我相信有人會肯做既,但需要牽頭人,要有公信力既,否則亦落得比人口實,與人話柄。其實而家民建聯都有幫確診者買野服務既。

而我覺得強檢確診者既住所要至少比大樓各住戶知道至得架,內地做法做會有封條,或有cctv監察既,確診者同同住家人,無人敢出街。鄰里亦互相監察。

但香港呢?確診者一句違反私隱,連貼响門既禁止外出公告都唔比人貼,試問鄰里點確實知邊間屋確診?無呢啲資訊,鄰里義工又點幫呀?

確診者唔理禁令,政府連手帶亦欠奉,試問佢地出街邊個知,邊個理呀?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

apelok 發表於 22-3-5 12:18
咁多次只有派錢係最配合

同意,市民唔自律/冇公德心,政府做咩都冇用,所以唔好咩都賴政府,做好自己本分先啦

男爵府

siumachu 發表於 22-3-5 12:31
某程度中政府做野畏首畏尾,就是被鬧太多,稍有安排不善市民就投訴,唔敢果斷封葵涌村,驚冇飯派又鬧爆,自 ...

公務員做嘢真係好怕比人鬧,我個公務員朋友,被徵召要幫手接電話,佢啲同事都話好多人無理取鬧!但我同事都預咗比人鬧,佢話能出一分力都係有個使命在身!

首頁

尾頁

跳至