家事百科

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

原帖由 margelee 於 09-6-8 00:30 發表
油煙機 and 煮食爐 邊隻好? Any recommendation?

油煙機 .....富士皇 ( 不過勁貴 )
煮食爐 ..... TGC (勁好用 , 價錢合理 )

大宅

我都是用TGC煮食爐, 不錯呀! 我用強化玻璃面那種, 又易清潔, 又美觀.

我都想煥油煙機, 聽聞惠而浦幾好, 是否真的

禁止訪問

大宅

我用緊惠而浦自動清洗, 覺得普通, 好快唔掂, 同埋都係要自己拆出嚟洗, 想問下有無人用過惠而浦易拆式抽油煙機, 掂唔掂?

另外, 有sales推介飛歌or惠而浦爐面, 都係強化玻璃, 但平TGC三分之, 各位SIS點睇?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

用了10年的惠而浦自動清洗上星期剛退休, 自動清洗就用了兩年已經唔掂.
剛訂了太平洋易拆式2400轉, 不過仲未知好唔好用, 因為要配合廚櫃的開洞位.

煮食爐TGC比較好, 有問題可以找煤氣公司維修, 好似每月的保養費包埋.

大宅

原帖由 諺諺mum 於 09-6-9 12:47 發表
用了10年的惠而浦自動清洗上星期剛退休, 自動清洗就用了兩年已經唔掂.
剛訂了太平洋易拆式2400轉, 不過仲未知好唔好用, 因為要配合廚櫃的開洞位.

煮食爐TGC比較好, 有問題可以找煤氣公司維修, 好似每月的保養費包埋 ...

多謝你的意見, 咁我都唔會再揀惠宜浦自動清洗油煙機, 至於TGC, 因為真係比較貴, 但都值得考慮

禁止訪問

別墅

惠而浦吾夠力
原帖由 kck123 於 09-6-9 10:37 發表
我都是用TGC煮食爐, 不錯呀! 我用強化玻璃面那種, 又易清潔, 又美觀.

我都想煥油煙機, 聽聞惠而浦幾好, 是否真的

別墅

太平洋跟 whirpool係 OEM機
原帖由 諺諺mum 於 09-6-9 12:47 發表

煮食爐TGC比較好, 有問題可以找煤氣公司維修, 好似每月的保養費包埋 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

因為要配合番個廚櫃開洞位, 價錢不是太貴, 所以決定揀太平洋, 希望佢唔好令我失望.

原帖由 辣媽媽 於 09-6-10 00:07 發表
太平洋跟 whirpool係 OEM機

複式洋房

富士皇我剛買了,很貴$3,680,但看完demo感覺很堅,它的設計與傳统機有別,是用工業渦輪加整流板,抽得勁又靜又容易清潔,但有一缺点就是唔靚,但作為主婦的我以實用為大前提,犧牲了美觀性!消委會都排佢no.1,是日本牌子日本造!Oh,不是廣告,我只是很喜歡罷了

禁止發言

我自己家用了xxxxx海洋牌油煙機

禁止發言

比條link,大家上去看看這款油煙機

別墅

可以借個會員証我買可以嗎 ?
原帖由 MereTremama 於 09-6-10 16:20 發表
富士皇我剛買了,很貴$3,680,但看完demo感覺很堅,它的設計與傳统機有別,是用工業渦輪加整流板,抽得勁又靜又容易清潔,但有一缺点就是唔靚,但作為主婦的我以實用為大前提,犧牲了美觀性!消委會都排佢no.1,是日本牌子日本造!Oh,不是 ...

複式洋房

抽油煙機我用太平洋, 好好用喎

另外爐面就係用"樂信" , 黑色強化玻璃, 好得..

別墅

原帖由 MereTremama 於 09-6-10 16:20 發表
富士皇我剛買了,很貴$3,680,但看完demo感覺很堅,它的設計與傳统機有別,是用工業渦輪加整流板,抽得勁又靜又容易清潔,但有一缺点就是唔靚,但作為主婦的我以實用為大前提,犧牲了美觀性!消委會都排佢no.1,是日本牌子日本造!Oh,不是 ...

請問係咪睇選擇講GA?~ 請問仲記唔記得第幾期? 我都要買機.. 個人好喜歡PANASONIC.. 但似乎無咩人用 無人講過咁@@"
謝謝

原帖由 happyjelly 於 09-6-13 13:31 發表
抽油煙機我用太平洋, 好好用喎
另外爐面就係用"樂信" , 黑色強化玻璃, 好得..

請問係太平洋咩型號~易唔易洗~ 靚唔靚仔GA~"~? 謝謝

發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

複式洋房

請問邊個型號?

男爵府

我而家暫定買以下, 有無人用緊呀好用嗎? 另外熱水爐我都會用櫻花, 比D意見呀大家.

櫻花 SG2511GB $2280
德國寶 M28-P8356 $2830

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至