夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已有兩個仔,可以話我已經甩晒身,除左照顧佢地既衣食住行,我已經可以擁有返正常既交際生活,享受一個人既時間,已有小朋友既媽媽應該明我感受。

上星期,我已懷疑自己有左,自己驗左孕,證實有左,本來想吾同任何人商量,將呢個肚打掉,但最後都係搵左個best friend 傾,佢同我分析左好多,我經濟都可以養多個小朋友,又吾係好老,應該要接受上天賜俾我既小天使。

當晚用了自己最大嘅勇氣同老公講我有左,點解話係最大勇氣?因為我知佢好想我再生,如果我講左出口,成件事就無得返轉頭.......一定會生個bb出黎

大宅

ysab 發表於 20-9-11 23:51
我已有兩個仔,可以話我已經甩晒身,除左照顧佢地既衣食住行,我已經可以擁有返正常既交際生活,享受一個人 ...

但你比佢知道你落左個bb
應該唔會原諒你
離婚都有可能,你接受到嗎?

如果你一心諗住唔生
之前點解唔絕育呢

大宅

第二日我即睇左產科,做左產檢,結果係,我個胎跟我既最後經期周數吾吻合,個胎可能係停止左生長,因為胎囊入面無杯胎;又或者係我記錯最後經期,跟本周數無咁大,個胎係未有足夠成長,而家可以做既,就係兩星期後再返去產檢,睇多次個胎有無生長。

係呢刻,我心好忐忑,好似由天堂跌左落地獄咁,個人好浮,由未接受自己有左會生,到接受到呢個事實既時候,又出現左另一個狀況,心情真係好難形容。

產檢結果我都有同老公講返,佢係吾開心,但我睇吾到有關懷,或者大家可以話我抵死,因為一開始係我自私地自己想解決左成件事,吾同佢商量,我吾應該渴求佢對我有所憐惜

大宅

Smokerbf 發表於 20-9-11 23:56
但你比佢知道你落左個bb
應該唔會原諒你
離婚都有可能,你接受到嗎?

我係有避孕,一路食開避孕丸,我都吾明點解十年後仲可以懷孕

大宅

而家情況係
我應該要養身保胎,因為情形似作小產,個胎吾穩,要休養生息咁俾個胎長大
但我老公好似吾明,係屋企仲大爺咁,乜都指意我做,我睇吾到有關懷,睇吾到有愛惜,我好懷疑,我係咪行錯左第一步........

大宅

最hurt一句,佢竟然同我講,其實我吾係有左,我係更年期停經(emoji)(emoji)

聽完呢句,我情緒失控了,爆喊左出黎

我尋日照超聲波,照肚照吾到,要照陰超,超過陰超既媽媽都應該明呢件吾係一件舒服既事

大宅

回覆樓主:

先生係咪一直都大爺慣?
你之前生兩個小朋友,佢係咪都係咁?

如果係,好難期望佢突然變暖男,做到你期望佢做嘅嘢

又或者已經有兩個仔,對第三個已經無以前咁著緊,起碼佢覺得你已經有陀兩個嘅經驗,所以佢覺得你自己搞得掂,可以同平時一樣咁生活

而家最緊要唔好諗咁多,照顧好自己先,有咩出聲叫老公、仔幫手

大宅

Newtown123 發表於 20-9-12 00:15
先生係咪一直都大爺慣?
你之前生兩個小朋友,佢係咪都係咁?

佢確實係大爺慣左,或者我對佢呢刻既要求係高左

我只想表達,我自己既心情落差真係好大,有種感覺係,生出黎開心,係兩個人既事,但而家既心痛,係我一個人承受

由始至終,我都好抗拒再生多一個,但我知佢好想追個女,既然個天安排我再懷孕,我都放下我所有既顧慮,為佢生多一個......但佢既行為反應,真係令我好失望,好痛心,我好後悔同佢講,「我有左」

珍珠宮

好明你感受,不過好多男人都係咁,尤其是舒服慣歎慣,一路享受就唔識得付出。

雖然當時你唔想要,係因為先生先決定要,但當你決定要果一刻就要肩負媽媽ge責任,要有強大ge承受能力,因為個豬隊友真係分分鐘隨時可以激死你。

唔洗後悔ge,一切隨緣吧!

男爵府

未見到又未證實,佢暫時唔記得你「有左」,另外,你老公純粹想你再生但不嬲做開大爺,即係佢淨係享受有細路,但無一齊湊?

別墅

我覺得可以同老公開心見誠講你呢刻感受,俾佢知道你需要佢既支持。加油!唔好所有野自己一個屈埋係心度,婚姻就係要一齊面對喜與憂

男爵府

Totally understand your sadness.
Did the dr to ask you to take blood test? Can test the hormones level. Take good care of yourself first.

子爵府

回覆 ysab 的帖子

男人有時就係會講啲唔順心既說話 佢地都未必為意 保重身體呀 希望bb健健康康

大宅

ysab 發表於 20-9-11 23:59

有冇問醫生係咪食避孕丸所以會影響BB生長。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

ysab 發表於 20-9-11 23:59

我食左16年避孕丸,停藥十個月左右就有左
執子之手,與子偕老~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ysab 發表於 20-9-11 23:51
我已有兩個仔,可以話我已經甩晒身,除左照顧佢地既衣食住行,我已經可以擁有返正常既交際生活,享受一個人 ...
又點會發生?你無食藥?

男爵府

回覆樓主:

男人係咁想野都係直線少條根,係呢段時間可能佢都唔知可以做到咩,大家都係等報告再決定到之後安排

大宅

mcs74 發表於 20-9-12 01:50
好明你感受,不過好多男人都係咁,尤其是舒服慣歎慣,一路享受就唔識得付出。

雖然當時你唔想要,係因為先 ...

你講得好中,豬隊友真係分分鐘可以激死自己

大宅

cometingliu 發表於 20-9-12 06:30
未見到又未證實,佢暫時唔記得你「有左」,另外,你老公純粹想你再生但不嬲做開大爺,即係佢淨係享受有細路 ...

以前佢都有一齊湊既,我係ftm, 湊小朋友時以往需要佢既地方都吾多

大宅

Rubybunny 發表於 20-9-12 11:55
我覺得可以同老公開心見誠講你呢刻感受,俾佢知道你需要佢既支持。加油!唔好所有野自己一個屈埋係心度,婚 ...

多謝有你鼓勵

首頁

尾頁

跳至