自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期五俾我老細個仔叫咗入房開會,入咗房得老細,佢個仔和另一個親戚,講講下野,老細個仔發脾氣用隻手打爛咗42吋電視,又用個頭撞張枱,又鬧我同串我,之後我好驚....
之後連續星期六,日,我好驚好驚佢個仔會對我做啲咩,好驚返工,仲不停喊又瞓唔到覺。

星期日我同老闆講我想terminate contract ,我已經唔返唔到公司,但糸老闆叫我要返去公司同佢談,我做唔到我真係好驚,唔知佢個仔會唔會無啦啦又叫我入房,我承受唔到第二次....

今日星期一早上我去咗睇醫生,醫生見我情緒咁唔穩定,所以比咗兩日假我。今朝我打咗去勞工處,但係冇人聽留咗言,等咗成朝佢都冇打俾我,想問吓如果我咁嘅情況,我可唔可以單方面要求terminate contract , 而我唔需要陪一個月俾佢,謝謝你

公爵府

好媽媽勳章

要公司肯先得 朋仲要白紙黑字

琥珀宮

G98385TT 發表於 20-7-6 12:09
上星期五俾我老細個仔叫咗入房開會,入咗房得老細,佢個仔和另一個親戚,講講下野,老細個仔發脾氣用隻手打 ...

你立即比一個通知期辭職。
在呢一個返工,你可以堅持唔入房傾野。公司不滿,你就提意不如雙方同意提早離職!

公爵府

G98385TT 發表於 20-7-6 12:09
上星期五俾我老細個仔叫咗入房開會,入咗房得老細,佢個仔和另一個親戚,講講下野,老細個仔發脾氣用隻手打 ...

呢個藉口好難唔陪
陪一個月 當買健康

大宅

木土土 發表於 20-7-6 21:36

你立即比一個通知期辭職。
同意,递咗信,話之佢,有咩不入房,為安全

大宅

間中請病假

男爵府

msg問下老闆其實要佢入房係咩意思?點解要係自己面前打爛部電視?想我走咪講囉
唔需要咁做架

大宅

回覆 小趴趴 的帖子

老闆今日不停發短信給我,叫我不要走,因為我糸主要幫美國boss做野,如果我走,比美國boss知糸因為香港boss 的仔,美國Boss 一定嘈香港boss ,所以宜家香港boss ,不停低聲下氣,留我。
何必

伯爵府

你辭職,就俾一個月通知,唔夠通知期就俾錢。

老細個仔同親戚,即係你同事?

珍珠宮

回覆樓主:

真係好恐怖下,即刻辭職,然後係咁請假

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

細公司?有私人瓜葛? Resign遞左信計一個月通知先啦! 勞工處保障唔到你嘅情緒,預期擔驚受怕,不如早走走著,呢段時間,有咩計直接响工作地方傾,唔好入房,盡量有多D人見到嘅情況下傾!

珍珠宮

帶定枝錄音筆返工,如果需要入房就攞出嚟,基於上星期五嘅incident,對話需要錄音,保障雙方權益。
但更重要一點,為何太子爺會有咁嘅behavior?前因後果係咩?一個正常人唔可能在冇被刺激下咁失控。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個boss仔,都幾恐怖下喎,畀著我都驚。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

回覆樓主:

老闆仔發脾氣周圍整爛嘢,但佢冇打你,同埋我覺得你有點誇張你的情緒問題。如果真係想即刻離職,咪賠囉一個月

男爵府

G98385TT 發表於 20-7-7 01:31
回覆 小趴趴 的帖子

老闆今日不停發短信給我,叫我不要走,因為我糸主要幫美國boss做野,如果我走,比美國 ...
為左人生安全,必需搞清楚係咩一回事
老闆個仔似係想擺下馬威
但都太過份了,控制唔到情緒?

大宅

回覆 小趴趴 的帖子

因為我拒絕少爺仔,在不通知美國boss情況下,提供資料,所以......

男爵府

G98385TT 發表於 20-7-7 08:01
回覆 小趴趴 的帖子

因為我拒絕少爺仔,在不通知美國boss情況下,提供資料,所以...... ...
等你美國老闆知
呢D野瞞落去佢地會整鬼你

大宅

回覆 mlcbb 的帖子

糸,同事,簡單來講是一間family company

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

G98385TT 發表於 20-7-7 08:01
回覆 小趴趴 的帖子

因為我拒絕少爺仔,在不通知美國boss情況下,提供資料,所以...... ...

做咩都好,至緊要人生安全,個老闆仔可以做到咁,根本係暴力行為,你可以辭職,唔駛理老闆講乜喎。

首頁

尾頁

跳至