自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

生完第二胎都接近十年
肚腩仲係大而且肚皮又鬆
我一直都冇做任何運動或節食
近排真係好想搞搞佢
自己check左仍然有2-3隻手指嘅腹直肌分離
其實我而家先跟youtube教學做改善腹直肌分離運動仲有冇效
因為youtube揾嘅多數都係for產後改善腹直肌分離嘅運動
我都生產左咁耐仲改唔改善到?
或者有冇jm可以share下點樣收復改善腹直肌分離,thanks!

大宅

回覆樓主:

我自己就坐同行都盡量hold住腹肌,我生完第2個都4年,雖然唔係完全冇肚腩,但我覺得呢個方法work

大宅

2018復活節勳章

floralw 發表於 20-7-2 16:34
我自己就坐同行都盡量hold住腹肌,我生完第2個都4年,雖然唔係完全冇肚腩,但我覺得呢個方法work
...

即係縮肚?
依個方法都幾方便又唔辛苦
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

珍珠宮

floralw 發表於 20-7-2 16:34
...

怎樣hold住腹肌呢?

大宅

NGASZE626 發表於 20-7-2 22:47
即係縮肚?
依個方法都幾方便又唔辛苦

係,我習慣左長期都係咁做,有小小腹肌tim

大宅

Moonlight819 發表於 20-7-2 23:04
怎樣hold住腹肌呢?

就係縮肚
即係見到夢中情人,要即刻用力縮起收埋個肚腩咁

wcpcelia    發表於 20-7-4 10:01

珍珠宮

floralw 發表於 20-7-2 23:21
就係縮肚
即係見到夢中情人,要即刻用力縮起收埋個肚腩咁

I see...我之前試過紥肚,但可能生完太耐(七年),紥完後好像又分別不太大。

大宅

2018復活節勳章

Moonlight819 發表於 20-7-2 23:29
I see...我之前試過紥肚,但可能生完太耐(七年),紥完後好像又分別不太大。
...

我覺得隔左咁耐真係冇咩效
所以想睇吓有冇jm都係生完好耐而又改善好腹直肌分離問題,分享吓點樣改善
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

點可以知分離咗?

大宅

2018復活節勳章

lina9316 發表於 20-7-3 09:43
點可以知分離咗?

做卷腹時肚中間好似山丘咁凸起咗
係一個小山丘咁凸得好異常
咁我就懷疑應該係腹直肌分離
之後網上查吓點樣自己check到分離程度
一度之下,原來自己分離左2-3隻手指位

翡翠宮

NGASZE626 發表於 20-7-3 09:57
做卷腹時肚中間好似山丘咁凸起咗
係一個小山丘咁凸得好異常
咁我就懷疑應該係腹直肌分離

我啱試下,不得要領。可能有肚腩

大宅

2018復活節勳章

lina9316 發表於 20-7-3 10:20
我啱試下,不得要領。可能有肚腩

你試下一朝早瞓醒空肚check
我check時真係摸到肚池上下位置有好大條隙

翡翠宮

NGASZE626 發表於 20-7-3 10:23
你試下一朝早瞓醒空肚check
我check時真係摸到肚池上下位置有好大條隙
...

咁我應該都有,我成日以為係肚腩,脂肪,感覺似有咗4-5個月

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Moonlight819 發表於 20-7-2 23:04
怎樣hold住腹肌呢?

用腹部深層肌肉力hold

禁止訪問

大宅

2018復活節勳章

woodj6712 發表於 20-7-3 11:01
周身肥, 減又怕縮胸

我只係想做針對腹部嘅訓練
網上見到減肚嘅運動又話未必適合腹直肌分離嘅人做
但我產後太耐我諗我又唔適合做產後嗰啲腹直肌分離運動
所以想睇吓有冇jm可以分享下

禁止訪問

男爵府

NGASZE626 發表於 20-7-3 11:09
我只係想做針對腹部嘅訓練
網上見到減肚嘅運動又話未必適合腹直肌分離嘅人做
但我產後太耐我諗我又唔適合 ...

Viu TV有個節目叫show肌。有一集講腹肌,你睇吓丫~我有跟住做效果唔錯。

大宅

2018復活節勳章

edohoi 發表於 20-7-3 11:29
Viu TV有個節目叫show肌。有一集講腹肌,你睇吓丫~我有跟住做效果唔錯。
...

今晚返屋企揾吓先
多謝分享

珍珠宮

maymay220hk 發表於 20-7-3 10:58
用腹部深層肌肉力hold

但好像很難長期hold住。

首頁

尾頁

跳至