自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

早掛新聞成日都賣,香港好多「怪獸家長」,又話好多家庭請外傭培育左好多「港孩」。但撫心自問,為人父母既,又有邊個唔想將最好既野留俾自己對仔女呢?老套講句,我地後生時辛苦過捱過,到依加捱到起碼唔洗憂柴憂米,又有邊個會想自己對仔女受返以前自己受過既苦呢?

我唔知道到底點先叫做好媽媽,屋企人成日都話我對對仔女好嚴格,但明明我只不過係想佢地可以快點發掘到自己既專長愛好,唔通我都有錯咩?

相反,我老公佢好似養狗咁養對仔女,定時餵食,得閒放下佢地出街。都唔幫佢地打算下將來,搞到我好似個大壞人咁,咩都要佢地聽我支笛,

我唔係想幫佢地鋪好以後既路,我都知依點野係應該俾佢地自己慢慢摸索,但都唔係咩都唔洗理掛!不過我知道每頭家都要有一個做醜人教仔女,每日就係度諗,為左對仔女,值得既!三姑六婆講既八婆是非都比唔上仔仔女女既一句媽媽!不過一諗到自己既形象比老公嚴咁多,硬係覺得佢地大個識諗左會怨我管三管四。。一諗到依度就成日都訓唔著。。

咁多位父母,到底點樣,先叫左一對好家長?我真係諗左好耐,一百個人有一百個腦,個個對好家長既定義都唔同,係唔係一定要迎合人地果套,定抑或堅持自己覺得岩既野就算?

男爵府

人無完人,盡做。
中學之前我自己會係原則上執緊啲,其他嘢就彈性啲,
升中之後就變左原則照有,彈性執行
因為佢地一入左青春期,一切教育方法都可以byebye,呢段時候,(即係我以家)我選擇用天父賜我既所有耐性耐力同愛,去愛佢(怪獸)。
唔理人地點諗啦,我只希望我女大左懂性之後會覺得我係好媽媽

Cindyma520    發表於 19-4-7 15:23

別墅

回覆樓主:

最緊要係你自己小朋友係咩性格.唔好過份將自己以前既經歷或後遺思想教育套0係佢身上.因為時代真係唔同.

水晶宮

畀面勳章

Cindyma520 發表於 19-4-7 03:02
早掛新聞成日都賣,香港好多「怪獸家長」,又話好多家庭請外傭培育左好多「港孩」。但撫心自問,為人父母既 ...

好父母唔係{盡力俾“最好的“子女},係俾最“適合”的/子女想要的

大宅

我都想知, 我只係想盡力安排最好的路比佢。 例如我會努力佢細個襯學習能力好加強佢基本功, 盡力儲多啲錢比佢讀大學。
起碼我令佢多個選擇自己以後既去向,而唔係中五畢業就要出去搵食養家,抹殺左佢可以繼續受教育既可能性。佢唔讀係一回事,但佢有無機會去讀就另一回事。

小朋友係張白紙, 當然我唔會阻止佢探索唔同既興趣,但我唔認為太過自由係對佢地黎講一件好事。

wcpcelia    發表於 19-4-8 12:17
goldpiglet    發表於 19-4-8 04:10

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

盡做架咋

水晶宮

回覆樓主:

放狗式教養未必不適合, 要視乎小朋友年紀。

你d小朋友幾大? 小朋友唔同年紀, 家長做法會不同。

水晶宮

701003 發表於 19-4-7 06:36
好父母唔係{盡力俾“最好的“子女},係俾最“適合”的/子女想要的
...

最好未必是最適合。

水晶宮

畀面勳章

早掛新聞成日都賣,香港好多「怪獸家長」,又話好多家庭請外傭培育左好多「港孩」。但撫心自問,為人父母既 ...

你已經將自己的主觀期望加注子女身上 子女係個體,隨著年齡增長,會有自己主意及想法!如果講父母教養仔女,不如話父母陪伴子女一同成長 我三個仔女已經成人,我無乜財產留俾佢哋,我死後,只會留下共同生活的回憶一直陪伴佢哋
題外話,養貓狗,的確令我頓悟教養子女品格及關注仔女健康,重於一切!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

你話你嚴格,咁你有冇同佢地一齊輕鬆笑輕鬆玩既時侯?我覺得父母要做良師益友既角色。有時,你要做良師,指引佢,教導佢;有時要做佢好朋友,陪佢玩,陪佢笑,聽佢傾訴。如果只有一味嚴格,佢地大個當然只記得你強硬管制,但如果你都有輕鬆既一面,多同佢地玩樂,佢地長大了會明白你的。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你應該問下認你地做父母嘅仔女,你地係咪一對好父母,外人講咩都無用

水晶宮

回覆樓主:

如果對仔女嚴格就可以成材,呢個世界就簡單好多

可惜成唔成材未知, 仔女已經憎你,唔想啋你

日日軍訓咁,將心比己,你都想快啲大個快啲搬走

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

外人覺得你最好都無用, 最緊要你的子女覺得你最好就成功了.

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

盡做,無一個標準,你只係想佢地好。

要用自身能力影響佢地去做你想佢地做嘅事,令佢地受尊重,唔好覺得係你控制佢,咁樣會好好多,但要做到並不容易。
請勿打招呼~

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

能讓孩子認識何為愛,怎樣去愛人。
佢以後既人生,就完滿了。

大宅

miffyumiffy 發表於 19-4-7 09:29
如果對仔女嚴格就可以成材,呢個世界就簡單好多

可惜成唔成材未知, 仔女已經憎你,唔想啋你

自問喺家,我都負責做惡人。但係從來唔擔心仔女會討厭自己,因為大家都係講道理, 盡力找一個互相合適嘅範圍相處。

如果你嚴格到令仔女憎你, 真係要好好反省下

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

要教亦要比自由,要平衡!我從來唔諗點先叫好嘅父母,平時愛錫佢我覺得都ok了!我唔係嚴母,比機會個仔去犯錯從中學習、成長!唔會下下叫話呢樣唔得,個樣唔得!c6更加係高EQ,唔會話個仔,但會講道理!

禁止訪問

子爵府

你仔女覺你係好媽媽就係, 其他人意見不需理會太多

伯爵府

無標準,視乎觀點與角度。
我只求問心無愧,唔稀罕做「好父母」

首頁

尾頁

跳至