自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

做左咁耐一向都唔會,但今年真係太難頂,太多是非

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kayeea 發表於 19-4-6 00:21

有不滿會出聲
但係如果不滿係上司,就唔會講

JaneJaneT    發表於 19-4-6 14:31

男爵府

根本冇乜用。

wcpcelia    發表於 19-4-8 16:29

琥珀宮

pairwin 發表於 19-4-6 00:26
根本冇乜用。

同意

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tansyneko 發表於 19-4-6 04:11
同意

講左心安理得

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

一定唔會啦 佢仲要俾分我的話,我會睇錢份上

子爵府

牛年勳章

department head講就話叫你咩都可以share,不過如聽到你投訴上司不滿,事後只話你同teammates不能融洽相處。
如果同你做appraisal個就係個上司,更不用多費唇舌。

男爵府

我試過俾上司無理針對,之後我再向一級投訴(係上一級主動同我傾),但我預咗遞信先會講

珍珠宮

要分清到底係別人的問題定自己有問題。
真心講我見好多話人唔好的人其實佢自己都唔好得去邊,只係唔夠人打。
公司係做事的地方,人事上的問題幫得幾多。
實在影響公司運作或違規犯法就明正言順處理。

寶石宮

2024年龍年勳章

; 因為我知道講嚟嘥氣
幸福可以好簡單

伯爵府

有不滿唔需要等做appraisal先講

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

crystal媽咪 發表於 19-4-6 00:23

有不滿會出聲

唔係上司,只係覺得同部部太多是非好煩。

子爵府

白毛毛 發表於 19-4-6 08:20
要分清到底係別人的問題定自己有問題。
真心講我見好多話人唔好的人其實佢自己都唔好得去邊,只係唔夠人打 ...

我係小說話多做事個事,唔鐘意太多事非,只係最近身邊太是非覺得好煩。

子爵府

wingbc 發表於 19-4-6 05:46
department head講就話叫你咩都可以share,不過如聽到你投訴上司不滿,事後只話你同teammates不能融洽相處。 ...

唔係上司

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

唔講,顯示自己 not a good team player。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

有不滿又夠膽講,唔洗等到做appraisal 先講,平時都可以向上司反映!

男爵府

如果覺得講咗都冇用,就唔會講

伯爵府

春季勳章

回覆樓主:

會講

珍珠宮

lojo11 發表於 19-4-6 11:26
有不滿又夠膽講,唔洗等到做appraisal 先講,平時都可以向上司反映!

正確
每個同事入職,同apprasial 時都有提
有咩問題隨時搵我傾

因為我覺得,要一年一次先表達?太無效率又解決唔到問題。

我會對呢個人嘅problem solving skill,有懷疑

佢提岀人地嘅問題
我唔會覺得提岀者唔係good team player
反而會覺得佢睇得到,夠膽講

珍珠宮

kayeea 發表於 19-4-6 11:21
我係小說話多做事個事,唔鐘意太多事非,只係最近身邊太是非覺得好煩。
...

咁你唔參與唔聽唔理就得啦。

首頁

尾頁

跳至