家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

股票: 手上持貨大部份高息藍籌,巿值同2017年底比較跌左近15%, 收息4%, 沽covered call option 賺 2%, 淨蝕大約10%.
債券: 幾隻直債券平均賺年利率6%.
保險: 幾個計劃賺年利率3.5 至5% 不等
定期: 最高都係交行,賺年利率3%.

新一年展望:
股票仍有風險,未仍大升時侯,就算儲貨都要加個covered call 減低入貨成本。
債券及其他定息投資要注意債務評级,減小違約風險
定期: 留意bk理財版, 消息比報纸更快更準。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wallshar 發表於 19-1-2 07:36
股票: 手上持貨大部份高息藍籌,巿值同2017年底比較跌左近15%, 收息4%, 沽covered call option 賺 2%, 淨 ...

我冇你咁記錄仔細

股票:個倉大咗
定期:多咗,通常用招商永隆,息比較高少少
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

股票唔知點計,因為幾年前已經沽貨,手持極小,2018年重在39元沽出小許2388,俄侶在上年約2.10買入,得個睇字;金就有微利,外匯平手,定期就肯定有收入,但係要騰來騰去,重慘過返工!

伯爵府

wallshar 發表於 19-1-2 07:36
股票: 手上持貨大部份高息藍籌,巿值同2017年底比較跌左近15%, 收息4%, 沽covered call option 賺 2%, 淨 ...

2018我都冇乜投資計算,大藍籌收息的一直由佢收息,債券都係平均都6-7%,債基疊増已平倉,無乜輸贏白忙一場,HSEA/HSEB called ,收返大嚿錢將佢擺番晒落去定期,等2019年再買過。

2018最大收穫係投資係自己同家人度:
1)學識左keto/low carbs , 瘦咗30 磅,有時莫名其妙的唔舒服周身痛之類都冇晒。

2)學識左儲飛行里數同埋酒店會籍計劃等等,我2018年已經換左36張機票,飛咗8次。太多里數換埋俾親戚朋友大家一齊玩。仲換埋2019年,20張機票,今年有排玩。

3)阿女考到入上市公司,跳級升職加人工七成,超開心。

男爵府

回覆 wallshar 的帖子

你玩那一隻covered call option?

侯爵府

我2018年下半年開始將手上資金做定期,賺了的息差不多cover到買賣股票的loss(我持貨很少,已降至總資產的~10-15%)。

2019年如果計唔掂數,換唔到三房,我會慢慢入返D高息藍籌股。
其實公司被收購,交易會在2019年完成,我都唔敢換樓

大宅

maymaggie 發表於 19-1-2 12:49
2018我都冇乜投資計算,大藍籌收息的一直由佢收息,債券都係平均都6-7%,債基疊増已平倉,無乜輸贏白忙一 ...

可否分享瘦30磅大法?

別墅

sunshine0613 發表於 19-1-2 14:46
我2018年下半年開始將手上資金做定期,賺了的息差不多cover到買賣股票的loss(我持貨很少,已降至總資產的 ...

新手請教邊啲係高息藍籌股?新1年希望可以入市購息,謝謝分享

珍珠宮

好媽媽勳章

股票少少地入下, 帳面輸了6%, 浪費時間.
定期銀碼大了, 一直係ccb做, 今年係dbs開了戶口.
利息及股息回報夠交稅同去下旅行.

2019年打後, 想入返d收息股.

珍珠宮

好媽媽勳章

2018我都冇乜投資計算,大藍籌收息的一直由佢收息,債券都係平均都6-7%,債基疊増已平倉,無乜輸贏白忙一 ...

仔女工作順順利利最開心.

大宅

回覆 maymaggie 的帖子

請問點樣賺哩數?

伯爵府

yuiyui888 發表於 19-1-3 00:57
可否分享瘦30磅大法?

https://www.keto.tw/about/

伯爵府

YanYan0116 發表於 19-1-3 10:11
仔女工作順順利利最開心.

都係架, 希望新職位順順利利。依家又返工又讀書, 其實都好辛苦好忙, 不過好值得, 趁年輕努力。

伯爵府

VV8166 發表於 19-1-3 15:44
回覆 maymaggie 的帖子

請問點樣賺哩數?

留意不同銀行優惠, 信用卡迎新, 電子錢包, ..........根據個人消費習慣用岩卡, FACEBOOK 好多達人有 POST 教。

另外 : 外國好多網站, 有教 travel for free .....

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

超勁呀,36張機票
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

點樣可以換到36張機票架 ?

男爵府

畀面勳章

maymaggie 發表於 19-1-3 20:39
留意不同銀行優惠, 信用卡迎新, 電子錢包, ..........根據個人消費習慣用岩卡, FACEBOOK 好多達人有 POST ...

asiamiles 平均一張來回機票20000 miles, 最小都要碌十萬八萬, 十九張機票最小都要碌二,三百萬。

幾年前我朋友教左我一個秘技可以在無需真正消費下每月碌幾十萬,之後可能咁樣做的人太多,我碌左二年後秘技就被封了。

伯爵府

wallshar 發表於 19-1-3 21:49

asiamiles 平均一張來回機票20000 miles, 最小都要碌十萬八 ...

勁呀, 秘扳總是帶著神秘, 高手

大宅

wallshar 發表於 19-1-3 21:49

asiamiles 平均一張來回機票20000 miles, 最小都要碌十萬八 ...

不外是左手碌卡增值右手電子錢包之類吧,根本唔係消費,block是正常,咁遲先被block只是信用卡公司當推廣

男爵府

畀面勳章

tigamama 發表於 19-1-4 17:52
不外是左手碌卡增值右手電子錢包之類吧,根本唔係消費,block是正常,咁遲先被block只是信用卡公司當推廣
...

叫得做秘技,當然唔係用信用卡增值電子錢包咁簡單,用信用卡增值電子錢包賺分,網上隨便都可以找到好多教學, 亦唔係什麼秘密。5年前朋友教的方法係利用佢公司一個行政上漏洞令人可以合法每月碌幾十萬信用卡賺分的,當時都未有 電子錢包呢樣野。

其實半年前olepay未限制增值上限之前,每日去同佢自動增值幾張八達通,再入olepay之後再提走,每年碌佢幾十萬分,賺佢幾千元真是有可以做到的,我同好多朋友都用呢個方法睇左左唔小信用卡積分。
可惜幾個月之前 olepay限制增值上限至每月5000蚊之後, 每月玩齊 四大電子錢包payme, olepay, wechat pay ,alipay 每月最多都只係可以增值兩萬 賺兩萬分

首頁

尾頁

跳至