在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

可否分享下:

放學後到你地放工返到屋企段時間小朋友邊個湊放學?

學校長假點安排?

平日晚餐點安排?

男爵府

我去接,我返半日。
你要考慮埋,如果考試期間放早,或者小朋友有病時,邊個睇?早放學邊個接?
身邊多數人,如果冇工人,媽咪多數做兼職,隨時請假的兼職。
如果兩個都返正職,最好有老人家能幫下手。

我屋企有兩老,但只係叫做有人睇住咁(長假),其他都係我自己搞,平時早放學,我多數早收工去接,晚餐就多數假期買定一個星期嘅肉類,青菜就收工時買(收工經街市)

wcpcelia    發表於 18-12-11 14:17

男爵府

回覆樓主:

放學後(包括考試期間放早)補習社接順手做好對埋功課溫下書,小朋友長假咁多年同c6分別放假湊或搵補習社托管(放心,佢哋啲長假活動娛樂玩耍小朋友直情話想返去搵Miss添,一啲都唔悶,大把小朋友參加)平時頭暈身慶我接走(感恩我份工可以即走,同事即刻頂上,老頂好易話圍)

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

Handsomewoman 發表於 18-12-9 08:36
可否分享下:

放學後到你地放工返到屋企段時間小朋友邊個湊放學?

有老人家幫手,老人家唔得閒讓托管班的ee接放學或自己返托管班,小三開始可以自己放學了

男爵府

盛夏 發表於 18-12-27 02:13
放學後(包括考試期間放早)補習社接順手做好對埋功課溫下書,小朋友長假咁多年同c6分別放假湊或搵補習社托 ...

幾年班開始咁?
私人開果啲補習社嗎?
咁屋企家務同煮飯又點安排呢?

男爵府

0030 發表於 18-12-27 13:57
有老人家幫手,老人家唔得閒讓托管班的ee接放學或自己返托管班,小三開始可以自己放學了
...

明白

男爵府

Handsomewoman 發表於 18-12-27 20:46
幾年班開始咁?
私人開果啲補習社嗎?
咁屋企家務同煮飯又點安排呢?

小學一年級開始,飯係我煮,有時放假買多啲餸,有時即買即煮,補習社接佐小朋友揹著書包去街市經常性啦,拖地吸塵星期六先做
(私人補習社,星期六仲可以自由選擇返兩個鐘溫書)

男爵府

盛夏 發表於 18-12-27 21:52

小學一年級開始,飯係我煮,有時放假買多啲餸,有時即買即煮 ...

咁好嘅間補習社,係咪連鎖?可否pm 邊間?

男爵府

Handsomewoman 發表於 18-12-27 22:01
咁好嘅間補習社,係咪連鎖?可否pm 邊間?

搵補習社時我會問清楚會提供啲咩支援俾家長,坊間很多補習社有類似做法㗎,未必大型連鎖個D,你問返你小朋友學校附近個啲補習社,實有一間可以滿足到你啲需要嘅

別墅

回覆 盛夏 的帖子

你做邊類型工作?公司咁好

男爵府

盛夏 發表於 18-12-27 22:24
搵補習社時我會問清楚會提供啲咩支援俾家長,坊間很多補習社有類似做法㗎,未必大型連鎖個D,你問返你小朋 ...

多謝分享!

大宅

盛夏 發表於 18-12-27 02:13
放學後(包括考試期間放早)補習社接順手做好對埋功課溫下書,小朋友長假咁多年同c6分別放假湊或搵補習社托 ...

想請教係咩類型補習社?如果假期都可托管埋就唔洗咁煩惱

男爵府

cariskoo2002 發表於 19-1-10 09:04
想請教係咩類型補習社?如果假期都可托管埋就唔洗咁煩惱

功課輔導班個D

大宅

盛夏 發表於 19-1-10 09:57
功課輔導班個D

請問係邊區?可PM嗎?我間中見d商場都有補習學校,好多都唔包接送,暑假果d又冇托管

男爵府

cariskoo2002 發表於 19-1-10 10:10
請問係邊區?可PM嗎?我間中見d商場都有補習學校,好多都唔包接送,暑假果d又冇托管 :thinkin ...

九龍城,邊間唔講了費事俾人話做媒

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 Handsomewoman 的帖子

放學後到你地放工返到屋企段時間小朋友邊個湊放學?放學, 我搵了ee 接佢放學, 之後到某機構既託管班直至7點, 我/老公再接佢。

學校長假點安排?
長假期, 我會搵社區保母ee 照顧。
如果暑假, 通常會報一些summer course 俾佢, 好多社區中心都有, 個d叫暑期託管, 有些係半日, 有些係1日, 要視乎中心辦邊種。我仔上年就係報半日, 咁另加保母ee 幫手睇半日囉。

平日晚餐點安排?
老公早過我回家,佢會負責買餸煮飯。有時佢太攰,都會食外賣。

Childhood is journey, not a race.

男爵府

是是但但 發表於 19-1-14 11:17

放學後到你地放工返到屋企段時間小朋友邊個湊放學?放學, 我搵了ee 接佢放學, ...

咁係咪成日轉姨姨?就咁接送去補習社人工點計?

水晶宮

Handsomewoman 發表於 19-1-15 15:14
咁係咪成日轉姨姨?就咁接送去補習社人工點計?

唔會成日轉呀!
除非唔岩,或對方唔想湊,如果唔係唔會無端端轉。
放學姨姨,係在BK搵架~$60元1小時。
因課託4:00就開始,我仔放3點鬆,所以1日都係1小時。
我算好好彩,搵到既姨姨好好人,也好有責任感的。另外社區保母也是,都是好好人的姨姨。

又或者你也可以考慮搵一些私人補習社,有些係有EE包接放學的。
但間間唔一樣,要問先知。

Childhood is journey, not a race.

男爵府

是是但但 發表於 19-1-15 15:29
唔會成日轉呀!
除非唔岩,或對方唔想湊,如果唔係唔會無端端轉。
放學姨姨,係在BK搵架~$60元1小時。 ...

謝謝。
還有想問,社區保姆係咪要審查架?係送去姨姨家嗎?

水晶宮

社區保母,先要向婦聯申請的,要申報家庭入息資料,但沒有入息限制。(因我不是低收入家庭,也沒有半點津貼)只要解釋到咩原因要用呢項服務,佢批就可以了。如我們是雙職父母,沒有長老工人幫忙。
是送到姨姨家的。
通常中心會盡量幫你揀返近你屋企的。
如第一次用那個姨姨,你覺得很好,下一次再用時,你可向中心提出,用回那位姨姨,姨姨夾到時間,佢肯就可以了。我們現在同姨姨熟了,我都會事先WHATSAPP EE, 佢OK了,我再同中心講返。
好似每區的費用都有少少不同,但都是很便宜,AROUND $18~2X / HR , 如夠4小時,姨姨重會包一餐膳食。如湊8小時,就兩餐膳食了。
不過,中心說不能搵EE只接放學到補習社,所以我搵湊放學的姨姨不能搵社區保母。
如果湊放學之後上保母家,由保母照顧幾小時,這樣就OK。
但保母不會幫你督促小朋友做功課/教佢功課。所以我還是揀了社區中心的課餘託管班,因那裡有導師教他們做家課。
另外也有年齡限制,保母照顧既小朋友必須在9歲以下。
到了9歲就唔可以搵社區保母了。

首頁

尾頁

跳至