婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係全職媽媽,主力湊bb. 但奶奶成日爭住我個仔嚟湊,每朝一起身就見到佢企係我房門囗話幫我手湊仔仔。依家除左餵奶同夜晚訓覺係我抱之外,其他時間好少掂到個仔。
我每日係屋企淨係洗奶樽,洗BB衫同洗碗咁...真係好唔開心...好驚BB會唔跟我...
而且又好擔心佢會同我個仔講d咩,因為我已經聽過唔止一次佢係我面前問BB係咪唔中意媽媽...我果下真係好嬲,即刻同我老公講...搞到我真係好唔想面對我奶奶...
我同老公已經因為阿奶奶嘈過好多次...真係好灰...

大宅

其實淨抱孫呢個講法, 真係成日聽
都係因為真係鐘意個孫
但問個B「係咪唔鐘意媽媽」, 呢點就真係摸不著頭腦
都見過好多JM分享以下:
係咪媽媽唔俾飽奶你食啊
係咪媽媽唔俾你玩啊
係咪媽媽唔俾你乜乜乜啊

係又點?
唔通個阿媽會想害自己仔女
點解梗係要咁多口講到媽媽係恐怖人咁
我夠想問個B「係咪麻麻口多口臭不停發表偉論啊」

男爵府

可唔可以抱呀仔返下娘家?好老實一係困獸鬥,一係避佢,最重點係你老公幫唔幫你,佢一句好過你一百句!我經歷過所以好明白!同埋你要硬淨d唔好淋到死,唔係仲多野聽!如果我聽到有人咁同我小朋友講,我會即刻抱返叫佢自重!

男爵府

真心唔明點解D99咁鐘意爭孫抱! 我囝已經兩歲,99仲成日要抱佢,阿囝都唔想佢抱,只係想跑同自己周屋走。
阿囝眼訓,工人抱住佢暗佢訓,99係都要搶,搞到我囝喊!

別墅

章魚妹妹 發表於 18-10-23 14:25
可唔可以抱呀仔返下娘家?好老實一係困獸鬥,一係避佢,最重點係你老公幫唔幫你,佢一句好過你一百句!我經 ...

我老公有出聲叫佢唔好講呢d說話,跟住阿奶奶果日就黑曬臉,咩都叫番我老公幫返我手...最搞笑係我個仔要搵我抱,佢會抱佢去d見唔到我嘅地方自已氹...

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

irisyin13 發表於 18-10-23 13:11
我係全職媽媽,主力湊bb. 但奶奶成日爭住我個仔嚟湊,每朝一起身就見到佢企係我房門囗話幫我手湊仔仔。依家 ...

去到咁嘅情況我真係會再狠一啲, 我會講到出口, 個仔係我唔使佢幫, 我自己會湊, 講到明再聽到奶奶講啲乜嘢唔鍾意個阿媽嘅, 我會即刻同 bb 走
總有離別的時候

男爵府

陪月勳章

你99係咪想你做返野, 唔使佢個仔一個人搵錢養你嫌辛苦?

既然係FTM, 俾我我會同佢C過, 佢搶你就抱返入房, 房要有齊基本用品, 唔出廳都得

你係咪同99住?

男爵府

其實觸發點唔係淨抱孫,而係一個屋簷下有兩個女人

複式洋房

回覆樓主:

同你情況好似,晤同的係我返工返幾個鍾,對少奶奶幾個鍾,我99又係成日同我爭,我仔初生果時又成日同我爭餵奶同發表好多偉論,初時我對佢都無咩,後尾我好強硬,咩都自己搞掂,當然又會黑下佢面,佢都怕左我,我寧願同佢無咩兩句!你試下強硬d,晤好俾佢想點就點,抱返bb入房玩,多d去下街或者返外家,晤好同99單獨相處咁耐,如果晤係重煩呀。如果你再聽到99再係bb面前咁話媽媽,你一定要出聲反擊,等佢知你晤鍾意,會介意!

別墅

hoiching0516 發表於 18-10-23 17:31
你99係咪想你做返野, 唔使佢個仔一個人搵錢養你嫌辛苦?

係,因為有左bb老公想一齊住...有多個人幫手照顧bb

別墅

starbuckscoffee 發表於 18-10-23 17:37
其實觸發點唔係淨抱孫,而係一個屋簷下有兩個女人

其實我最介意系佢問BB係咪唔鐘意媽咪...可能我太小氣...但真係會驚佢私底下會教bb唔鍾意媽咪.

男爵府

回覆 irisyin13 的帖子

99咁講野係唔岩, 但你都諗多左, BB唔會俾99講兩講就唔鐘意你的. 放心

別墅

yeungmiranda 發表於 18-10-23 18:11
同你情況好似,晤同的係我返工返幾個鍾,對少奶奶幾個鍾,我99又係成日同我爭,我仔初生果時又成日同我爭餵 ...

我之前係房餵人奶佢都企係隔離,話驚我要幫手...我講左N咁多次佢先出番去...但會隔一陣就入我房話睇下bb食完未...完全無privacy...

複式洋房

irisyin13 發表於 18-10-23 19:01
我之前係房餵人奶佢都企係隔離,話驚我要幫手...我講左N咁多次佢先出番去...但會隔一陣就入我房話睇下bb食 ...

企硬同鎖門,我接受晤到有人望住餵人奶,餵人奶點幫呀?同埋你晤使擔心呀,bb點都會癡媽媽,你99抱佢去廳,你就係廳同佢玩,到bb識行識走識講嘢,佢就控制晤到bb行去邊

子爵府

irisyin13 發表於 18-10-23 18:56
其實我最介意系佢問BB係咪唔鐘意媽咪...可能我太小氣...但真係會驚佢私底下會教bb唔鍾意媽咪.
...

你唔小氣啦!俾我,我爆咗佢好耐!

男爵府

係我,直接同99講我自己來就可以。黑面就請她回自己家。

男爵府

陪月勳章

irisyin13 發表於 18-10-23 18:54
係,因為有左bb老公想一齊住...有多個人幫手照顧bb

「多個人幫手照顧bb」呢個諗法超錯。。。

事實依家係咪幫到手?你老公唔覺得夾喺中間好煩?

起碼你係更suffer嗰個。。。

點都要攬實個仔!

男爵府

陪月勳章

irisyin13 發表於 18-10-23 18:56
...

如果由你每晚陪仔氹佢瞓會好少少

但我女有時如果我鬧佢,佢都會搵婆婆做擋箭牌仲會「妙」我,嬲C

別墅

hoiching0516 發表於 18-10-23 20:25
「多個人幫手照顧bb」呢個諗法超錯。。。

事實依家係咪幫到手?你老公唔覺得夾喺中間好煩?

我依家好少同老公呻,廢時佢難做...

珍珠宮

回覆樓主:

你老公思想仲難搞喎
唯有你自己強硬
等99怕咗搞住你

首頁

尾頁

跳至