論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我就嚟俾我家夫人攪到思覺失調, 日日都要審犯咁, 好煩呀, 明知衰硬都要講大話?

叫佢逢星期三大洗廁所, 星期五見到d牆仲好污糟, 問佢, 佢話今次無抺牆, 其他有抺.

叫佢每晚都要抺玩具. 有次大b唔見咗隻牙刷, 叫佢做清潔時揾吓, 揾咗3個禮拜都揾唔到. 點知攞咗件玩具(有窗口望到入面, 大人都伸到手入去既)俾大b玩, 大b即時揾返隻牙刷出嚟. 咁即係佢3個禮拜無抺"呢件"玩具啦? 佢話尋晚1晚無抺咋. 咁之前又唔見枝牙刷? 佢話淨係抺外面, 無抺裏面, 定係佢係合埋眼發緊夢?

叫咗佢有咩就嚟用完, 有野爛咗, 要盡快通知我買番. 佢都係唔用完, 唔問佢, 佢唔會話我知. 尋日朝見到大b隻梳斷咗1枝"齒", 佢無同我講, 今朝再見到, 問佢, 佢話尋日下午斷既. 我話尋日朝都斷咗啦, 佢話:"呀, 係2日前斷架".

跟住佢就話bb沖涼液用晒, 我睇吓, 唔係吖, 仲有喎. 不過都攞咗枝新既俾佢, 費事2個b沖涼唔夠用. 頭先婆婆打電話俾我, 話我知沖涼液就嚟用晒. 原來隻大話精尋日幫大b沖涼, 跟手掉埋枝沖涼液入垃圾桶, 細b只用清水沖涼!!!??? 好彩婆婆叫佢執番個空樽俾太太睇吓先, 原來仲未用完, 咁細b至有得"沖個乾淨涼". 都唔知佢究竟想點?

尋晚婆婆6pm帶咗2個b去婆婆屋企(隔離街), 叫夫人留喺度煮粥, 應該6:30pm煮好, 我接埋佢地7:15pm返到去, 見呀夫人由房行出嚟, 叫佢畢粥俾2個b食啦, 佢至如夢初醒咁開始落料煮, 佢話我地唔喺度喎, 唔喺度真係以為唔駛做? 一出門口就熄火?

而家做野好似番晒轉頭咁. 今朝洗完衫, 叫佢抺咗洗衣機d水先, 佢淨係熄咗掣, 開咗洗衣機個蓋, 咁就算數? 我話係叫佢抺咗d水喎, 唔係淨係熄掣喎? 佢就問我:"我駛唔駛開番d掣呀?"

你話佢究竟玩咩? 睇少陣都唔得, 駛唔駛教佢個"死"字點寫?

別墅

係咪絕大部份外僱都係咁架 要搵到個好嘅就同仲六合彩一樣

珍珠宮

做野[拿西]
做人[冇腦]
米就係佢地黎HK打工抱住既態度囉~~

唉~ 樓主, 工人冇做d咩or做得唔好, 唔洗問佢點解, 問佢, 米即係浪費時間睇佢講大話~~ 你只要叫佢衣家做返咁就得喇! 做過而唔記得(玩失憶), 叫佢即刻寫低每個step(罰佢抄), 一唔記得就抄!!

我係咁架!! 佢地真係無記性, 所以我工人成日望主佢本記事簿, 日日讀下架!!

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 Siuchoi 於 09-4-2 16:03 發表
做野[拿西]
做人[冇腦]

唉~ 樓主, 工人冇做d咩or做得唔好, 唔洗問佢點解, 問佢, 米即係浪費時間睇佢講大話~~ 你只要叫佢衣家做返咁就得喇! 做過而唔記得(玩失憶), 叫佢即刻寫 ...

罰抄? 又好喎. 等我試吓先.

珍珠宮

原帖由 貓姐 於 09-4-2 16:32 發表
樓主, 你家夫人打左你工幾耐呀

呀夫人做咗6個幾月啦.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇見你所講o既嘢, 真係火滾, 我都成日面對公主non-sense o既嘢, 所以好明白嗰種火滾法. 我都有叫我公主做筆記, 由佢第1日嚟已經俾咗本簿佢做note book, 但似乎冇乜用, 因為佢唔係點睇note book, 而家一有咩做錯, 就叫佢即寫入notebook, 然後要佢每晚睇一次所有notes, 當然入咗房關咗門佢有冇睇我梗係唔知啦! 作為僱主, 我已做盡可以做o既嘢, 但作為僱員, 佢唔努力改進, 僱主又可以點?

伯爵府

我管家勁冇記性, 我都有叫everyday 都check 吓本notebook 要做muk, 最幣佢連notebook 都唔記得睇lor,
原帖由 Siuchoi 於 09-4-2 16:03 發表
做野[拿西]
做人[冇腦]

唉~ 樓主, 工人冇做d咩or做得唔好, 唔洗問佢點解, 問佢, 米即係浪費時間睇佢講大話~~ 你只要叫佢衣家做返咁就得喇! 做過而唔記得(玩失憶), 叫佢即刻寫 ...

伯爵府

雖然呢D事係勞氣,但公主冇犯大既事已經算偷笑喇!例如虐待BB、煮飯加料等!

禁止訪問

子爵府

熱血金章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

i asked my maid to write down notes, she showed long / black face & said she dont know & ask me what to write. the next day morning she told me she wanted to go to the agent & resign !

水晶宮

炒啦...
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

熱血金章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

no need me to fire her, she resign herself & give one month notice, sunday last day

珍珠宮

原帖由 ccbeauty 於 09-4-2 18:40 發表
我管家勁冇記性, 我都有叫everyday 都check 吓本notebook 要做muk, 最幣佢連notebook 都唔記得睇lor,

你問佢食飯 & 出糧記唔記得?

男爵府

好媽媽勳章

咦?? 你做咩開個topic講我個工人呀??

之前都唔信,而家信到十足十。佢哋個個都係咁嘅死款,一句講哂 -- 「冇個好人」。

罰抄? 唔係潑你冷水,係費事你自己做多樣嘢之餘重激多次心。我屋企件蛋散本簿夠電話簿咁厚啦,連多年前佢打工啲notes佢都重keep住,so what? 佢啲癡呆症要發起上嚟唔使理由同時辰架! 我整畀佢啲notes呀、schedule呀、checklist呀、table呀咁,夠貼到成屋都係好似街招咁啦! 佢一樣做錯呀! 吹呀??

佢哋本身已經冇腦 / 個腦好似精蟲咁細,重要用嚟淨係記自己嘢架咋! 所以學siuchoi話齋,出糧食飯痾屎吞pok講電話放假,佢哋係唔會唔記得架!

珍珠宮

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-4-2 18:06 發表
睇見你所講o既嘢, 真係火滾, 我都成日面對公主non-sense o既嘢, 所以好明白嗰種火滾法. 我都有叫我公主做筆記, 由佢第1日嚟已經俾咗本簿佢做note book, 但似乎冇乜用, 因為佢唔係點睇note book, 而家一有咩做錯, 就 ...

我地d"唔係咁好"既僱主, 真係盡晒力, 俾錢請佢地做野, 又要擔驚受怕, 又要教女咁教, 佢地無腦, 根本係做嘜都無用.

日日對住d咁既人, 真係好易思覺失調.

珍珠宮

原帖由 irene_the_pooh 於 09-4-2 19:46 發表
雖然呢D事係勞氣,但公主冇犯大既事已經算偷笑喇!例如虐待BB、煮飯加料等!

好彩婆婆每日都嚟幫手湊b, 呀夫人做家務, 唔係? 我2個b同屋企邊有咁乾淨企理?

我今次講呢d唔係大事, 之前有d仲激死人, 就係咁小事都做唔好, e.g. 要佢晾完衫反轉個洗衣袋, 提咗佢成個月都唔記得, 定係唔理我? 終於忍唔住要鬧佢, 哈, 果次之後佢又記得喎. 由佢嚟做到而家6個幾月都係差唔多, 唔通真係要次次鬧咩? 所以真係好煩囉.

珍珠宮

原帖由 貓姐 於 09-4-2 21:13 發表
如果佢係overseas既工人, 咁又正常喎
好多工人都係差唔多還完agent fee就short傢喇.
6/7個月倒喇.

佢唔係而家至俾我睇真面目架, 一路都係做野唔上心, 發夢, 去街打扮shopping就最叻.

我都驚佢之後既日子更差呀, 還晒錢仲唔飛?

珍珠宮

原帖由 netbieshan 於 09-4-3 09:11 發表
no need me to fire her, she resign herself & give one month notice, sunday last day

唉, 只可以恭喜你, 唔駛補錢送走d瘟神.

祝你下個工人聽話聽教. 長做長有.

首頁

尾頁

跳至