親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

剛回港,除咗gardens by the bay之外全部都係非旅遊熱點,但好好玩,不過差不多每日都需要大量體力(emoji),2大2小(5.5 &7y)

Day 1: Gardens by the bay light show: Garden Rhapsody

Day 2: Admiralty Park, Causeway Point

Day3: NEWater Visitor Centre, National Library, Bugis Junction

Day 4: Children's Garden @ Gardens by the bay, Marina Bay Sands mall

Day 5: Children's Garden @ Botanic Gardens,
Singapore Art Museum @ 8Q

Day 6: 回港

wcpcelia    發表於 18-7-24 14:11

大宅

yikaho 發表於 18-7-23 13:33
剛回港,除咗gardens by the bay之外全部都係非旅遊熱點,但好好玩,不過差不多每日都需要大量體力(emoji) ...

Day 2 Admiralty park你搭咩車去?幾點左右去玩?因我可能下午先到....怕太晒/晒到慶玩唔到滑滑梯....請指教.....

子爵府

yysmall 發表於 18-7-24 11:24
Day 2 Admiralty park你搭咩車去?幾點左右去玩?因我可能下午先到....怕太晒/晒到慶玩唔到滑滑梯....請指 ...

金屬嗰啲滑梯頂上會有塊幕遮太陽防熱,其餘好多滑梯都係水管型有蓋,不過我哋都係下晝先去到

我哋係搭mrt去到woodlands站再轉903巴士搭兩個站就到,回程都係搭返903好方便

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

yikaho 發表於 18-7-24 11:34
金屬嗰啲滑梯頂上會有塊幕遮太陽防熱,其餘好多滑梯都係水管型有蓋,不過我哋都係下晝先去到

我哋係搭mrt ...

你咁講....我放心了.....
請教woodlands 站是否一出就會見到903巴士?

子爵府

yysmall 發表於 18-7-24 15:46
你咁講....我放心了.....
請教woodlands 站是否一出就會見到903巴士?

出站會有指示牌去巴士總站,個樣有啲似紅隧口,有好多架巴士,其中一架係903

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

回覆樓主:

整天去Admiralty park夠唔夠玩? 我哋身在新加坡暫時去咗science center, children's garden wet park同national museum。 National museum裡面有個exhibition關於新加坡不同年代的playground,幾有趣。因為我老公係到出trip我帶住3個小朋友,要每日諗啲嘢比佢哋做。

子爵府

eziznw 發表於 18-7-25 12:58
整天去Admiralty park夠唔夠玩? 我哋身在新加坡暫時去咗science center, children's garden wet park同na ...

其實嗰度係超大,26條瀡滑梯嗰部分只係整個公園嘅一小部分,一路向海皮行出去連接住nature park,有猴子周圍走,再行向海邊有另一個遊樂場係for 13歲以上嘅高架繩網陣, 不過我嗰日因為開始天黑就冇行過去nature park嗰邊, 因為嗰部分入黑會冇燈,下次都想再去過
帶定食物入去補充體力

子爵府

eziznw 發表於 18-7-25 12:58
整天去Admiralty park夠唔夠玩? 我哋身在新加坡暫時去咗science center, children's garden wet park同na ...

如果鍾意大自然,去Botanic Gardens好正, 廁所有又乾淨,children's garden都有個小玩水區,裏面有間小餐廳都幾好食
不過要做好防蚊措施,因為真係好多植物所以勁多蚊

大宅

yikaho 發表於 18-7-25 13:10
其實嗰度係超大,26條瀡滑梯嗰部分只係整個公園嘅一小部分,一路向海皮行出去連接住nature park,有猴子周 ...

謝謝! 我明天帶佢哋去玩下,聽到有26條滑梯我都超開心! 分分鐘同佢哋一齊sir! 我只會搭的士,因為帶住3個搭地鐵轉巴士都幾麻煩。我都冇諗過去botanical garden,呢個係好提議! 我N年前未有小朋友就去過。

大宅

回覆 yikaho 的帖子

Admiralty Park, Causeway Point: 請問約下午約三點去還是不是很熱? 園內完全無小吃/飲品買?

子爵府

雲牛 發表於 18-7-25 23:29

Admiralty Park, Causeway Point: 請問約下午約三點去還是不是很熱? 園內完全無小吃/ ...

http://www.kidsandparenting.com/kidsandp/places-to-go/admiralty-park-playgrounds

呢度有介紹, 公園後面連接住有間大學,有canteen、水機、廁所
不過因為我哋係搭地鐵去一出woodlands地鐵站就有好多食肆,連接住個大型商場causeway point,我哋喺嗰度買咗啲麵包同飯糰先過去公園

我平時喺香港都會同啲小朋友曬住玩,相比之下嗰度嘅樹蔭比較多,感覺冇香港咁曬

雲牛    發表於 18-7-26 16:33

大宅

最關心BB問題熱投勳章

多謝分享!!

大宅

yikaho 發表於 18-7-24 11:34

我哋係搭mrt ...

搭幾耐?thanks

大宅

yikaho 發表於 18-7-26 10:44
http://www.kidsandparenting.com/kidsandp/places-to-go/admiralty-park-playgrounds

呢度有介紹, 公園 ...

woodlands station 有行李寄存嗎?thanks

子爵府

Paubobo 發表於 18-8-18 00:44
woodlands station 有行李寄存嗎?thanks

新加坡嘅MRTstation係冇行李寄存,安全問題

子爵府

Paubobo 發表於 18-8-18 00:33
搭幾耐?thanks

要睇下你喺邊一個站搭去,可以上返mrt網站或者download MRT app check返

大宅

yikaho 發表於 18-8-18 10:04
新加坡嘅MRTstation係冇行李寄存,安全問題

I see. Thanks

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

yikaho 發表於 18-7-23 13:33
剛回港,除咗gardens by the bay之外全部都係非旅遊熱點,但好好玩,不過差不多每日都需要大量體力(emoji) ...

請問公園有無大型locker, 或客戶服務中心可以寄存行李?附近有無大型商場?,謝謝?

子爵府

nette_ng 發表於 18-8-25 12:59
請問公園有無大型locker, 或客戶服務中心可以寄存行李?附近有無大型商場?,謝謝?
...

咩公園??

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

yikaho 發表於 18-8-25 13:03
咩公園??

Admiralty Park, Causeway Point, thx!

首頁

尾頁

跳至