自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我身邊唔少人都唔食牛,聽過最多既原因係因為食牛對皮膚唔好,不利生暗瘡同皮膚敏感人士,仲有老人家話牛有靈性,幫手耕田,所以唔食,近來聽d環保人士講,食牛唔環保,因為牛放屁唔知等如幾多架車一齊排放廢氣
好奇戒牛既jm係因為咩原因所以唔食

大宅

LucaLuLu 發表於 18-6-8 11:55
我身邊唔少人都唔食牛,聽過最多既原因係因為食牛對皮膚唔好,不利生暗瘡同皮膚敏感人士,仲有老人家話牛有 ...

我唔食牛,因為覺得啲味好臭,聞到想嘔!

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

做唔到完全唔食,但都盡量少食,本來細時都已經唔多會食牛

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我唔食牛
1. 因為覺得牛有靈性
2. 觀音借庫應承左唔食,即使後來改信教亦唔食
3. 跟住就連陣味都頂唔順了
4. 而家做埋green monday,少食肉,盡少少力減少殺生

翡翠宮

回覆樓主:

我戒左廿幾年

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

qutong 發表於 18-6-8 11:58
我唔食牛,因為覺得啲味好臭,聞到想嘔!

+1, 幾貴嘅牛我都覺得好臭,試過隔硬吞爭d嘔

我老公就係因為99過身後戒左,話牛有靈性,幫6299積福喎

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

我唔食牛十幾年,唔飲午奶三十幾年,但我間中食雪糕及牛油純粹個人唔想食牛肉

珍珠宮

回覆樓主

自己戒左10幾年,小朋友皮膚過敏都介埋。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

LucaLuLu 發表於 18-6-8 11:55
我身邊唔少人都唔食牛,聽過最多既原因係因為食牛對皮膚唔好,不利生暗瘡同皮膚敏感人士,仲有老人家話牛有 ...

盡量戒,一個月都未必有一次
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

回覆 LucaLuLu 的帖子

身邊唔食牛既,通常都話皮膚好。另外就拜觀音,所以唔食。
又食番既,話預唔順陣蘇味,最後都唔再食。

大宅

回覆樓主

介左over 10年,為宗教

伯爵府

好少吃, 一個月食兩至三次, 都係食好少.

水晶宮

回覆樓主:

原因係媽話牛肉比較毒
其次係牛肉貴d,我又未必煮得好食,所以少食

伯爵府

2013年之後就冇食了,當年西貢有八隻牛牛畀車撞死咗,喺報紙見到有牛牛流淚,嗰刻好感動,原來佢哋真係有靈性㗎,同伴全死了好惨呀,咁我就同相中牛牛講我以後都唔會再食你哋架喇,而家聞到牛肉覺得好蘇,完全已冇想食的感覺

象牙宮

回覆樓主:

我食,同我friend都食,奶奶唔食話拜神,識人唔食係話要愛心(有愛心又唔食齋喎)

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我有個朋友真係一食牛就爆瘡,食燒鵝都無事,食牛真係萬試萬靈

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主

我自己就宗教問題戒左幾年,最難忍係牛筋腩飯 其他都ok
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

我奶奶信觀音,唔食牛
我以前鍾意食,但生完小朋友後好少食,但都會食

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無話可說 發表於 18-6-8 12:56
我食,同我friend都食,奶奶唔食話拜神,識人唔食係話要愛心(有愛心又唔食齋喎)
...

戒牛同食齋好大段距離wor,我好佩服全齋嘅朋友,尤其唔係為個人願望

男爵府

回覆樓主

拜觀音唔食牛。 但唔會迫身邊人一齊唔食, 一齊打邊爐, 我唔介意人地放牛肉落去。 心誠則靈

首頁

尾頁

跳至