婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已經同男朋友訂婚,關於未來姑仔,只可以用兩個字形容佢「八婆」
好想聽下各位已經結左婚既JM有無咩分享?
或者對於呢種女人,可以用咩相處方式?

子爵府

回覆樓主:

不如講吓佢點八婆?

男爵府

ninewest882 發表於 18-5-11 01:22
我已經同男朋友訂婚,關於未來姑仔,只可以用兩個字形容佢「八婆」
好想聽下各位已經結左婚既JM有無咩分享 ...

我就係姑仔,不過我係個咩都唔理既姑仔

我哥話要隔離我同阿嫂,怕我教壞阿嫂

男爵府

ninewest882 發表於 18-5-11 01:22
好想聽下各位已經結左婚既JM有無咩分享 ...
請問你婚後同他一齊住?我同姑9及6299同住,我未同我先生結婚時以為未來姑9好好,但結咗婚,先知我姑9超管家及八婆,有咩野向6299投訴及管住我老公,唔知以為我老公是他老公,
有時連我個女都管埋,99永遠覺得佢個寶貝女岩晒,錯就媳婦,
希望你不要同男家住

男爵府

回覆樓主:

我係人姑仔,我阿嫂以前搬左入黎之後不停在外面講我家內的是非,好死唔死又傳番入我耳度,後來搬走左就無乜事了。所以唔一定係姑仔先係8婆,新抱都可以係8婆。

大宅

我都好怕姑仔,因為她是最細的,上有幾位亞哥,我老公就最大。
事緣,8年前我們搬左屋,只邀請奶奶間中入嚟小住,點知姑仔就開口話要同奶奶一間房。她一直無放棄,勁想搬入嚟我屋企住,我當下已say no,奶奶即時對我黑面,我都話之你。

接著,姑仔結婚前及後都講要入嚟住,曾經,我老公天真問她是否想夾份租樓住大d,我們住私樓3房的,點知她是想免費住私樓囉。結左緍,仲想一齊住? 我同她不friend的... ...

最近,她又叫奶奶提呢樣野,因為她太想生bb,叫我工人姐姐湊喎。無錯,她們兩公婆及bb(現在未有bb的,已結婚幾年),就想跟奶奶過來,住在我們這一家。我同仔女極反對同他們住,而奶奶就更不夾,去過旅行就很清楚了。而工人姐姐都驚左他們,覺得他們咁煩,成日搞小動作,她提出嚟緊不續約了。

姑仔: 34歲
她老公:30歲

珍珠宮

回覆 MimiChun 的帖子

姑仔無屋住咩, 乜咁厚面皮假

大宅

shannon_fky4186 發表於 18-5-11 09:07

我哥話要隔離我同阿嫂,怕我教壞阿嫂 :joyou ...

咩都唔理實在太好,哈哈,呢D同個人休養都有關既!

大宅

shannon_fky4186 發表於 18-5-11 09:07

我哥話要隔離我同阿嫂,怕我教壞阿嫂 :joyou ...

修(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

MimiChun 發表於 18-5-11 11:42
事緣,8年前我們搬左屋,只邀請奶奶間中入嚟 ...

你姑仔老公呢?都係甘諗
提外話佢兩公婆唔係甘唔掂嘛, 冇錢租地方住又冇錢請工人湊B

大宅

好bb 發表於 18-5-11 09:16
請問你婚後同他一齊住?我同姑9及6299同住,我未同我先生結婚時以為未來姑9好好,但結咗婚,先知我姑9超管 ...

我係唔洗同男家住,春秋二祭當然少不了!只係有呢個女人係度,我真係覺得好UN眼,無奈佢係我未來老公個妹,呢個關係一世都無得變

大宅

wanmm323 發表於 18-5-11 11:22
我係人姑仔,我阿嫂以前搬左入黎之後不停在外面講我家內的是非,好死唔死又傳番入我耳度,後來搬走左就無乜 ...

呢D呀嫂真係好差呀,是非當人情!

大宅

痴線架你姑仔!真係得寸進尺同唔講道理,佢又好意思架喎?

子爵府

嘩有冇咁厚面皮呀佢老公又好意思跟黎住嘅!

珍珠宮

姑奶仲恐怖。有控制慾。我老公好似佢老公咁。樣樣事都關佢事,又同我老公講我不是。但我無講過佢一句。
我係人地姑仔。我呀嫂俾我哥話。我會幫呀嫂口。我媽有怨言,我都會幫呀嫂口,講呀嫂都有好既地方,等我媽舒服啲下啖氣。

男爵府

crazypaper 發表於 18-5-11 15:35
姑奶仲恐怖。有控制慾。我老公好似佢老公咁。樣樣事都關佢事,又同我老公講我不是。但我無講過佢一句。
我 ...
我姑9同你姑9一樣,若我姑9好似你咁,咁最好

大宅

回覆 little06 的帖子

我奶奶的弟妹,或老公的2位弟弟及老婆都不停同我講,"給姑仔入嚟住,因她同老公現正住在她奶奶的公屋,出面租樓又貴",原來,最細的弟弟一家想"鵲巢鳩佔",想全家入住奶奶的公屋,但趕奶奶走,唉!

幾年前,我們已叫奶奶入住,她根本不想搬走,老人家對舊屋有感情。

而最近就講,你仔女是否9月返全日學?咦?工人姐姐在家幾得閒!... ...

唯有盡量同他們保持距離,家庭聚會就一定要去但快閃。

大宅

回覆 Fishbbmama 的帖子

姑仔兩公婆成日去旅行,玩潛水及買名牌,所以,他們不是唔掂。
老公不想同其他親友講,費事啦,只有避開奶奶的家人。

大宅

回覆樓主

好明白你既心情,姑仔仲麻煩過99,好多小動作,人又假,好噁心。

男爵府

呢個姑仔short咖 但有人娶啵

首頁

尾頁

跳至