自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

煩請回覆. 謝~

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 miffy3in1 於 09-2-23 20:17 發表
煩請回覆. 謝~

做咩要食? 好難消化喎.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 miffy3in1 於 09-2-23 20:17 發表
煩請回覆. 謝~
可以, 食即沖麥皮(instant oatmeal), 用水開, 可加果蓉, 唔好加淡奶!

大宅

畀面勳章

我諗住食麥皮會對BB腸胃好d, 會難消化架? 咁幾時至可以食呢?

複式洋房

煩請回覆. 謝~

麥皮真係好壞胃,成年人個胃弱d 都頂唔順,所以唔好俾 bb 食。
「你們要靠主常常喜樂,我再說,你們要喜樂」 腓立比書4:4

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 lypoon 於 09-2-23 20:32 發表
可以, 食即沖麥皮(instant oatmeal), 用水開, 可加果蓉, 唔好加淡奶!

agree!
唔好加淡奶! 奶粉都得, 唔加撈生果又得

伯爵府

原帖由 miffy3in1 於 09-2-23 20:33 發表
我諗住食麥皮會對BB腸胃好d, 會難消化架? 咁幾時至可以食呢?

唔覺得有問題喎... 我覺得好過白米煲粥!
咁fibre係消化唔到架wor! 麥皮好好營養架!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

可以食
加香蕉蓉/蘋果蓉都好㗎
用bb飲開嘅奶沖啦(人奶/奶粉)
一歲後就可以試牛奶,同埋蜜糖

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

吓? 我無聽過麥皮壞胃喎... 我2個仔自半歲起我都有俾佢哋食~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 yennie 於 09-2-23 22:14 發表
可以食
加香蕉蓉/蘋果蓉都好㗎
用bb飲開嘅奶沖啦(人奶/奶粉)
一歲後就可以試牛奶,同埋蜜糖

蜜糖好易致敏, 少食為妙!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我係呀仔8個月大開始比佢食
2-3日食一次
我買係要煮嗰隻
同時我會加蛋同佢飲既奶粉落去
呀仔不知幾鐘意
腸胃唔好又未聽過wo

伯爵府

原帖由 小倩 於 09-2-23 22:16 發表
吓? 我無聽過麥皮壞胃喎... 我2個仔自半歲起我都有俾佢哋食~

見到老師入嚟.. 即刻入嚟8吓先~~

恐龍仔6mth食healthy time oatmeal 糊仔
之後唔食粥.. 我就餵麥皮 (since ~8mth), 咪即係oatmeal!

珍珠宮

畀面勳章

我囝囝十個零月時,我都有俾麥皮佢試食,不過我99同老公都話麥皮除左降低膽固醇外,一d營養都無。我都唔知係咪真的,不過就無再俾阿囝食lu。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 sinnacat 於 09-2-23 11:47 PM 發表
我囝囝十個零月時,我都有俾麥皮佢試食,不過我99同老公都話麥皮除左降低膽固醇外,一d營養都無。我都唔知係咪真的,不過就無再俾阿囝食lu。 ...

梗肯唔係啦!老人牌包裝上有營養標籤嘛,點會冇營養。
講冇營養,白米飯仲冇營養。

我對仔女10月就開始食麥皮到而家,bb時就煮麥皮,等到唔熱先加奶粉、蛋黃/蕉/菜蓉等。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

原帖由 小倩 於 09-2-23 22:16 發表

agree!
我都一向有比BB食,由佢6個月開始至今17個月,
出街食早餐OR自己煮都有,佢好鍾意食TIM....

我都未聽過會影響胃,醫生一向都叫大家多食,
我諗應該唔會有問題啩...如果係粥都壞胃嗎???

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

OATMEAL 都有好多種, 咁細個 bb 都係揀返 fine 幼細 d 較易消化喎.

我都係揀 healty times, 不過佢由我大女果時賣廿幾蚊加到而家四十幾五十蚊!!

大宅

道聽途說害死人

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔係掛 麥皮會壞胃??
營養食品黎架..

改一改你post la 有d人睇d唔睇d真係以為壞胃ar...

別墅

我本身食唔到麥皮, 一食親個胃會好多酸. 但用來steam 肉餅又ok. 我諗真係一個個人

原帖由 gucci_ha 於 09-2-24 00:26 發表
唔係掛 麥皮會壞胃??
營養食品黎架..

改一改你post la 有d人睇d唔睇d真係以為壞胃ar...

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

可以, 可加果蓉, 唔好加淡奶

首頁

尾頁

跳至