少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB防敏心得分享勳章

打機對小朋友學習和專注力真的好大影響。
我仔仔現正就讀中一,平日限制他只可用手機或電腦1小時。學校統測個二個星期,我將佢個手提電話帶返公司。禁止佢用手機打機,只看書,玩他的至愛Lego和打籃球。
成績真的有好明顯進步,高小時英文考試得70多分,今次剛上中一,統測成績有8字頭。英文老師仲讚揚仔仔考得好
統測中文考第三名,我好開心
其他科目成績也理想。今次老師話好滿意仔仔的成績。我都好滿意。

子爵府

虎到金來勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以阻止嘅,我都想.唉 !

大宅

BB防敏心得分享勳章

hhyau 發表於 17-11-6 20:21
可以阻止嘅,我都想.唉 !

同佢講因果關係

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

科技越發達好難控制了

大宅

BB防敏心得分享勳章

youngbeetle 發表於 17-11-6 21:25
科技越發達好難控制了

青少年需要正面的思想和他們溝通,講出利害關係,我仔接受這套。

子爵府

親子王國15週年勳章

明白, 盡量試下自己唔用咁多先

子爵府

回覆樓主

係應該有所限制!

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

georgechu 發表於 17-11-7 06:39
青少年需要正面的思想和他們溝通,講出利害關係,我仔接受這套。

多溝通,加油

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

現今社會資訊科技發達,禁止並非最好嘅方法,治標未能治本,教孩子學懂自控,拒絕誘惑,才是最有效的方法。

我自己並沒限制兒子用機時間,但從小已經洗佢腦,讓佢知道沉迷嘅害處,玩遊戲不是問題,但要教佢選擇遊戲,教佢用錢及要用大量時間追著才能升級嘅遊戲就盡量避玩。中一果年佢有很多同學都玩 online game ,佢冇玩的確與同學間少了部份話題,但眼見打機同學成績下跌,更能警惕佢要學好自我管理。

子爵府

好媽媽勳章

小學至中三都可以控制玩電腦及手電話!但上到中四跟本無可能做到,只有破壞母子關係,除非佢自願!利害你估佢唔知咩!影響讀書你又估佢唔知咩!

大宅

回覆樓主:

都好難架!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tsunmama 發表於 17-11-12 15:15
小學至中三都可以控制玩電腦及手電話!但上到中四跟本無可能做到,只有破壞母子關係,除非佢自願!利害你估 ...
要禁冇話唔得嘅,佢一日未自立前你仍可以唔比佢。問題係呢一代年青人渴望自由及專重,禁止有可能弄巧反拙。
EK 咪有個 post ,爸爸嚴禁兒子用手機及電腦時間至中六,兒子心中當父親為仇人,賠上了親子關係,方法何等失敗!

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好在我仔仲控制到佢,不過開始青春期另一種嘔血

大宅

BB防敏心得分享勳章

lambing 發表於 17-11-13 21:22
好在我仔仲控制到佢,不過開始青春期另一種嘔血

我只是測驗,考試前二星期收佢電話。平日都有比佢玩手機1小時。開始大個要學會自制能力。跟本經常玩手機有好多壞處,所以我本著愛他先要管教他。
我仔仔可能都緊張自己的成績,我收佢電話前有同佢溝通咗先,同佢講經常打機影響學習和專注能力,好容易忘記溫習咗的內容,所以我收佢電話,他沒有不滿和不開心。
溫完書,我倆夫婦盡量同佢玩board games ,或者佢自己會砌模型,Lego 睇書,都好正面。

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

同佢傾好咩時間睇電話, 咩時間做功課, 溫書

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

肯咁順攤就好喇

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章 BB防敏心得分享勳章

規定每日只可以玩幾多時間

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我都因為咁限制佢,所以佢係我視線範圍都無睇電話

大宅

BB防敏心得分享勳章

chin526 發表於 17-11-23 10:23
我都因為咁限制佢,所以佢係我視線範圍都無睇電話

大宅

BB防敏心得分享勳章

catvv 發表於 17-11-23 08:57
規定每日只可以玩幾多時間