家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

屋企準備大裝修,廳因爲無窗就必需要用分體機,但房有窗其實可裝窗口機,但我訓覺好怕嘈,但老公就覺得有幾嘈呀?佢唔想裝,係擔心兩個問題,第一怕分體易壞、第二怕漏水,各位JM可否分享一下你地對呢兩款機既睇法呀?

象牙宮

Bb2015523 發表於 17-9-28 08:46
屋企準備大裝修,廳因爲無窗就必需要用分體機,但房有窗其實可裝窗口機,但我訓覺好怕嘈,但老公就覺得有幾 ...

房有冷氣位, 可裝窗口機,
冇冷氣, 就裝分體。

安裝的不好, 窗口机才會有声的。CF 不到位

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

333s 發表於 17-9-28 09:39
房有冷氣位, 可裝窗口機, 冇冷氣, 就裝分體。

但我身邊朋友十個有九個都話會嘈,另一個話用左一段時間都係會嘈!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

講靜一定係分體靜, 只有風聲無機械聲, 2款都試過裝o係房.
不過分體又好易漏水..

水晶宮

睡房, 我會選擇分體, 除靜以外, 衡溫都比窗口機舒適.

即係, 在排除限制*之下, 我都盡量選擇分體.

*限制有: 價額, 室內位置, 大廈外牆(大廈限制), 室內/外的外觀....等等.

別墅

回覆樓主:

其實我都幾想知道分體用家,係咪多數會出現漏水情況?其實因為咩原因漏水?有無徥避免?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Bb2015523 發表於 17-9-28 10:33
其實我都幾想知道分體用家,係咪多數會出現漏水情況?其實因為咩原因漏水?有無徥避免?

...
有D人話係條去水喉有塵塞左就會漏水, 用支飲管塞入去吹下就得, 否則真係成啖水咁流落黎, 但通常我C6搞所以我都唔太清楚.

侯爵府

Bb2015523 發表於 17-9-28 10:33

...

分體冷氣機同窗口冷氣機都會有漏水的情況出現,所以係好視乎師傅安裝時的手工,尤其是斜水同排水喉的安裝。

不過如果你裝分體機,係將散熱器持在外牆的話,要留意一下你所住大廈的大廈公契或住户手冊有無限制。

別墅

goo_littlebb 發表於 17-9-28 10:52
有D人話係條去水喉有塵塞左就會漏水, 用支飲管塞入去吹下就得, 否則真係成啖水咁流落黎, 但通常我C6搞所以 ...

可否問問你先生平時需要點做或需要點保養啊?thx...

翡翠宮

Bb2015523 發表於 17-9-28 10:57
平時都係定期換隔塵網(日本城都有得買), 換網時順便洗下個面殼, 冬天唔用時就用套包住唔好俾佢入塵.

水晶宮

Bb2015523 發表於 17-9-28 10:57
勤d清格塵綱, 唔好令到有太多塵累積.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

窗口機一定比分體機嘈. 如果有石屎窗台裝窗口機一般都唔會太嘈, 如果就咁裝鋁窗就會嘈少少.

我就傾向裝窗口機, 因為平D, 更換同維修都容易, 窗口機亦有換氣口可以引入室外空氣. 我會買有遙控款, 溫度控制一般都比手動控制好.

廳我用分體, 因為要用兩匹機, 唔想部機遮左個窗, 而且散熱機可以裝在露台, 安裝維修都唔使搭棚. 亦因為去水係一直向下出露台冇太多轉灣位所以用左30年換過兩部機都未試過漏水.

別墅

crshk 發表於 17-9-28 10:56
分體冷氣機同窗口冷氣機都會有漏水的情況出現,所以係好視乎師傅安裝時的手工,尤其是斜水同排水喉的安裝 ...

問左!無限制!

別墅

goo_littlebb 發表於 17-9-28 11:03
平時都係定期換隔塵網(日本城都有得買), 換網時順便洗下個面殼, 冬天唔用時就用套包住唔好俾佢入塵. ...
唔該晒!

別墅

clpapa 發表於 17-9-28 11:50
窗口機一定比分體機嘈. 如果有石屎窗台裝窗口機一般都唔會太嘈, 如果就咁裝鋁窗就會嘈少少.

我就傾向裝窗 ...
我地就係無石屎窗台囉!呢到先煩!

珊瑚宮

回覆樓主:

分體……靜好多

象牙宮

clpapa 發表於 17-9-28 11:50
我就傾向裝窗 ...

係喔。

窗口冷氣機裝在石屎窗台 : 一般不太嘈。 是的。我家就是。

老媽客廳, 冇石屎窗台, 用支架,真的有D嘈。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

333s 發表於 17-9-28 09:39
房有冷氣位, 可裝窗口機, 冇冷氣, 就裝分體。
請問窗口機裝咩牌子好? 要2匹, THX

珍珠宮

回覆樓主:

今月初,睡房用了十年以上的四分三匹開x壞了,一早已決定買分體機,一級能源的是一匹或以上,終於買了部一匹珍x變頻窗口分體機,裝在石屎窗台位,用了一個月,十分靜,恆溫,效果理想,只是較窗口機貴,連安裝要六千元。
另一房間的開x開始不夠凍,現在考慮裝420小分體,因機價比珍x窗分平幾百元。

象牙宮

Bellemami 發表於 17-9-29 22:08
請問窗口機裝咩牌子好? 要2匹, THX

2匹? 裝廳是吧?

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至