家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

看到的士廣告,圖片中有兩個老人家開心地吹蠟燭,將來想要有優質退休生活,買什麼儲蓄等保險⋯⋯
想問下現實生活中,有沒有自己親人靠買這類保險而有優質的退休生活,真實個案分享?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

gorky 發表於 17-9-27 14:48
看到的士廣告,圖片中有兩個老人家開心地吹蠟燭,將來想要有優質退休生活,買什麼儲蓄等保險⋯⋯
想問下現 ...

廣告祗供參考.......
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

畀面勳章

大力大力 發表於 17-9-27 14:58
廣告祗供參考.......

大力大力想請教一下,早排上 深圳中國銀行, 畀經理推銷咗一個, 恆大 儲蓄 保險計劃, 嗰度寫明5年後必定有4厘回報, 並且寫明每隔幾多年攞錢就有幾多實數, 咁究竟我有冇中伏

大宅

770217 發表於 17-9-27 19:22
大力大力想請教一下,早排上 深圳中國銀行, 畀經理推銷咗一個, 恆大 儲蓄 保險計劃, 嗰度寫明5年後必定 ...

想知x2

別墅

大力大力想請教一下,早排上 深圳中國銀行, 畀經理推銷咗一個, 恆大 儲蓄 保險計劃, 嗰度寫明5年後必定 ...

開個大陸銀行戶口,有些活期存款已有4厘,定期息口更高,點解要買儲蓄保?

大宅

畀面勳章

s0404126 發表於 17-9-27 23:20
開個大陸銀行戶口,有些活期存款已有4厘,定期息口更高,點解要買儲蓄保?
...

我問了一年定期只有一點幾厘……

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

770217 發表於 17-9-27 23:26

國內交行理財15個月 有 4.6厘~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

恆大係大企業,4厘回報佢當借平錢,如果寫明問題不大,就當4厘的五年定期~

買基金真係好傷

別墅

770217 發表於 17-9-27 23:26

存款於國內銀行,利息3厘多是最基本

男爵府

我十年前都畀銀行推介買入咗一隻退休儲蓄保,5年供款,十年後可一次性提取或分十年每月提取,當時保證話有5厘息收入,又有紅利等等,結果唔夠二年,只有三至四厘息,另外係呢投資十年內,你最好唔好取銷呢個計劃,因為呢份係保險單來的,未夠十年期取銷,本金會好低吓,我買咗一次之後,當銀行再推介同類產品時,我就話唔使啦,我自己投資都多過你

男爵府

餘額寶都差不多有4厘,仲要隨時可以cash out,點解要鎖幾年呢?

大宅

畀面勳章

大力大力 發表於 17-9-28 09:00
恆大係大企業,4厘回報佢當借平錢,如果寫明問題不大,就當4厘的五年定期~
...

謝謝大力都已買了…… 唯有當五年定期算了……

大宅

畀面勳章

kentseky 發表於 17-9-28 11:36
我十年前都畀銀行推介買入咗一隻退休儲蓄保,5年供款,十年後可一次性提取或分十年每月提取,當時保證話有5 ...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我從無買保險,現在就有半退休的優質生活~

買基金真係好傷

伯爵府

大力大力 發表於 17-9-28 23:03
我從無買保險,現在就有半退休的優質生活~

我都算一樣不做笨豬,從廿歲開始工作,懵盛盛無知地幫朋友買了一份儲錢保險,一次過進貢一年錢保費三千多,翌年斷供轉為儲錢一年半後買樓,到今天計該樓,升值不計只計收租是當年樓價的三倍。而當年的所謂無任何索嘗保障,到70歲可得到講美金8萬幾,倘若平安渡過距離70尚有廿年!明顯地何來優質生活?

伯爵府

kentseky 發表於 17-9-28 11:36
我十年前都畀銀行推介買入咗一隻退休儲蓄保,5年供款,十年後可一次性提取或分十年每月提取,當時保證話有5 ...

夠十年未?如果未到,有可能要你供多兩年,因為你的投資未達理想,如果買大啲後果會如何!

男爵府

gorky 發表於 17-9-30 11:08
夠十年未?如果未到,有可能要你供多兩年,因為你的投資未達理想,如果買大啲後果會如何!
...
我可能講得無咁清楚,我呢個係十年期計劃,頭五年供款,再存放五年,已經供滿,今年11月到期,客戶經理話可以即時提取,又或者繼續擺係度收息,大約三至四厘度,有需要可隨時提取咁喎!

伯爵府

kentseky 發表於 17-9-30 11:14
我可能講得無咁清楚,我呢個係十年期計劃,頭五年供款,再存放五年,已經供滿,今年11月到期,客戶經理話 ...

希望不會要求你供多一兩年,有個朋友就係遇到,一次過俾五年錢,完成後哎呀哎說未達預期回報,要他供多一年!

洋房

gorky 發表於 17-9-27 14:48
想問下現 ...
兩老生活成本加租屋和醫保 , 每月2萬5以上才可以可穩 , 即保本要本身有1000 萬基金.... 你話呢...

伯爵府

hitachichen 發表於 17-9-30 18:02
兩老生活成本加租屋和醫保 , 每月2萬5以上才可以可穩 , 即保本要本身有1000 萬基金.... 你話呢... ...

真金白銀買一個扮望,換來鏡花水月!

首頁

尾頁

跳至