跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有d長篇,辛苦大家⋯⋯聽我呻,不喜勿插,

我係xxx全日嬰院班媽媽,好易搵唔開名,我明白元朗全日班學位有限,所以一早報定幾間,當中xxx嬰院收左,但小朋友今年升唔到原校N班,我都理解,因為開學前都有講,咁我問轉日托得唔得,初初都話得既,到最近又話日托都話冇位,校長本來應承左,

升唔到原校n班,比我日托,但依家又話冇位,要留比非原校生(街外人),

我問校長點解要留比街外人?校長話要對街外人公平d,

咁我話:對我地原校生都好唔公平,原校生冇得讀,留位比街外人?咁我地班媽媽咁早報名為咩?咁點解我早報你唔比機會我,比d機會遲報名既?你比機會我in,in完唔得,

都知表現唔好,所以錯失機會,都知咩原因⋯⋯又或者你可以同我講學校係嬰院一條隊,幼稚園一條隊,咁我可以分2邊報名⋯學校話我地得一條隊,嬰院入唔到就自動轉幼稚園部,但我再問咁點解我未出世就報,我都要排1000+?

咩道理?唔明!嬰院班一班18個bb,0-2歲,N班18-20個位左右,嬰院有8個bb升到N班,其他有d直升K1,可以升K1 bb數目不詳⋯⋯我小朋友係7月頭bb,可以升上去既bb係5月前既bb⋯⋯其實係有能力升哂所有bb上N班,但冇,只有8個b升到N班,但我相信如果同所有媽媽講,N班升唔到上原校K1,K1升唔到K2,

我諗未必有咁多媽媽報讀N班⋯⋯

如果係咁可不將小朋友放向屋企,做掌上明珠大魚大肉,食好住好⋯

我自問唔算好勤力去足咁多元朗幼稚園開放日,家長會,其他同班既媽媽好多都好勤力⋯⋯⋯

但我都會早小小報名(預產期前3個月)又好彩咁啱有人唔讀,先有個位,所以先入到嬰院,依家到小朋友出年n班,升唔到原校,我都理解⋯⋯但校長應承左我,升唔到n班,會比我日托,但點解做唔到?點解做唔到又應承我,係咪敷衍我?

小朋友讀開呢間,就唔想佢再轉校,再從新適應⋯其實呢間學校好多野好好,有自己廚房,小朋友唔洗食獨立包裝食物,姨姨好好人好記性,我好小接bb放學,但姨姨會記得我係邊個bb既媽媽,我bb鐘意食咩唔食咩,老師一班有3個,好細心好專業,識用方法教小朋友,家長好放心,係學位分配,行政方面混亂⋯⋯負評

我小朋友學校表現普普通通唔算好乖,唔算太曵,

做媽媽既我當中為左小朋友學位,雖然好唔開心,打左比校長幾次了解,但當然平心靜氣地討論,我問學校行政點解會咁混亂,令家長無所適從,而學校就只會話:我地好透明好公開,但我上網冇資料,打去問冇結果⋯

除左學位問題,其他既都會配合學校活動,積極參與,除非真係請唔到假唔去,我係在職要輪通宵班媽媽,我冇4大長老湊小朋友,只有好心鄰居姐姐,出手相助,幫手湊亦好錫bb,好整齊清潔,我真係有需要,先會咁早申請定全日制嬰院,奈何事與願違,所有野我都無言,無助,

亦只可以默默接受,依家最壞打算,唯有唔讀N班,K1再努力,希望有好消息,祝其他媽媽亦有好消息

大宅

回覆樓主

咁又真係好唔合理,你會再爭取嗎?
[img align=right]http://forum.bjcg.com/images/upload/2005/07/26/191550.gif[/img]

複式洋房

而家教育制度好扭曲....有好幾間學校跟本唔憂冇學生...更加唔會理你感受.......搞到個個家長好擔心..好似變態咁報好多間學校..為求子女搵到間學校有書讀..開心成長....但真係好難..幼稚園有幼稚園愁..小學有小學愁...又想小朋友唔駛咁辛苦讀近D..但要搵間近屋企既學校,又收到你小朋友好似中6合彩咁難.....

我只可以講...N班讀唔到就搵D PLAYGROUP 啦...只要遇到老師有愛心既...PLAYGROUP 可以好過N班..(不過當然好多自理既行為要靠自己同姐姐教)...就用呢一年時間準備好入K1 .....因為入K1又係另一個戰場..共勉之...

子爵府

vitatt 發表於 17-6-7 00:16
有d長篇,辛苦大家⋯⋯聽我呻,不喜勿插,我係xxx全日嬰院班媽媽,好易搵唔開名,我明白元朗全日班學位有限 ...

請問邊間,可pm嗎?謝謝

複式洋房

回覆 細姨 的帖子

應該唔會啦⋯⋯無力搞

複式洋房

回覆 aioyhk 的帖子

多謝你安慰同意你既講法,我今年好努力報左好多間

複式洋房

可唔可以PM我邊間呀?

複式洋房

回覆 嘉豬媽媽 的帖子

已pm⋯⋯仲要佢今年9月開學,校長自己同我講:雖然你係日托生,
但入讀k1既機會好大好大,我都未開心完,
到10月主任又同我講:如果照依家你個no.
入讀k1既機會微付其微喎⋯⋯仲要係我自己問,
我排第幾,佢先講,我真係無氣再同佢‘討論’落去⋯⋯

複式洋房

回覆 ck1989219 的帖子

已pm

男爵府

我都想知邊間咁衰﹐可否PM埋我? THX

別墅

回覆樓主:

你講緊係咪天耀個間我女之前讀呢間嬰兒園之後升左去附屬幼稚園n班完全同嬰兒園服務好唔同好差,我諗住k再轉第2間。

珍珠宮

回覆樓主

樓主 我諗我知你講緊邊間... 我都報左育嬰院.. 仲未排到..
你排到嬰兒班其實好好 ga la..
佢地話主要係每年9月入學..
到出年9月我b都差唔多2歲了...
(我有諗過如果好彩入到.. 就讀一年.. 之後轉另一間直接讀K1)
樓主唔好唔開心la.. N班唔一定要讀既.. 搵返playgroup 都係另一個選擇..
我有諗過如果出年都排唔到嬰院.. 就返 playgroup.. 再後年就直接K1..

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

N班今年得9個人, 2個老師

大宅

回覆樓主

元朗水車館果間?我有排過呢間,佢一有offer比我果下就講明唔保證原校直升,而且我覺得偏貴,最後我娘家附近另一機構既嬰園都有offer我就要左
天水圍果家接近2歲先有offer

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

cathy_chui 發表於 17-10-31 00:59
元朗水車館果間?我有排過呢間,佢一有offer比我果下就講明唔保證原校直升,而且我覺得偏貴,最後我娘家附近 ...
我都有排呀, 上年有OFFER 比我地育嬰院。不過貴得黎, 又唔係真係近我地..所以最後我都話唔需要呢個OFFER喇....
如果N 班唔係比嬰院本身既, 又應該一早講清楚比家長知喎!
喂~放得入去既都係要返工既阿媽, 一下子冇人湊好大獲架
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

複式洋房

回覆 USDS81 的帖子

已pm

複式洋房

回覆 fan1314520 的帖子

唔係天水圍,向元朗既

複式洋房

teresayan07 發表於 17-10-26 22:46
樓主 我諗我知你講緊邊間... 我都報左育嬰院.. 仲未排到..
你排到嬰兒班其實好好 ga la..
佢地話主要係每 ...
明白既,排到嬰院個下真係好開心,但升唔到,老實同我講唔好比希望我,
我第一胎咩都唔識,想問都唔知問邊個,
初初真係好徬徨,徬徨完冷靜落黎,跟住我好驚,
結果我報左11間😅

複式洋房

cathy_chui 發表於 17-10-31 00:59
元朗水車館果間?我有排過呢間,佢一有offer比我果下就講明唔保證原校直升,而且我覺得偏貴,最後我娘家附近 ...
其實真係貴,我半份糧比哂佢,但我冇人湊冇計,人地學校教,真係好過自己教,
老師好專業,半日班未必教到呢d⋯
佢番到黎,你見到佢有進步真係好開心

大宅

vitatt 發表於 17-11-14 17:32
其實真係貴,我半份糧比哂佢,但我冇人湊冇計,人地學校教,真係好過自己教,
老師好專業,半日班未必教到 ...

老師專業教到小孩學自理係真既,我小朋友今年11月入左N班,佢既自理能力&適應力係比其他小朋友好d,適應左新學校一星期已經可以返全日
原校唔收唯有今年報考多幾間k

首頁

尾頁

跳至