在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

你地覺得做全職媽媽悶嗎?

你地覺得做全職媽媽悶嗎?
會唔會覺得返工開心D?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

複式洋房

Re: 你地覺得做全職媽媽悶嗎?

我都覺得做全職媽媽好悶,我未結婚前,成日會覺得結左婚唔使做.個個月老公都會比家用.一日24小時又可以對住自己的可愛bb,幾幸福.但結婚後.,冇做野.在家湊仔,悶到不得了,可能我唔識享受,我見我媽好enjoy.我媽做左二十幾年全職媽媽,佢到宜家都非常enjoy.但我就一d都唔enjoy.好想找返份工做

男爵府

我都係咁話

男爵府

我都覺得好悶,日日重覆做住幾樣野,餵奶、掃風、換片、沖涼.... 仲要做家務添 生活好枯燥

伯爵府

好媽媽勳章

BB八月份出生開始做全職媽媽, 日日都係餵奶 / 掃風 / 換片 / 沖涼, 不過好在唔駛我做家務同煮飯, 如果唔係就慘了, 變左無時間訓覺.
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

男爵府

我係由舊年5月已經冇做野(因比人炒左, 個時有左BB冇人請), BB11月出世又要湊仔又要做家務, 到宜家真係日日都好悶, 而且我冇野做, 好似成日想買野都要就住就住, 好辛苦!!
真係好想搵野做, 不過又冇人幫我湊BB, 宜家出面D工作又少錢, 可能比得人地湊&自己番工個D交通費食飯錢仲多過自己湊, 唉.... :cry:

民房

我都覺得好悶, 自從有了bb 就冇做野, 又要湊bb 又要做家務.

有時就打電話同朋友傾談, 其實有咩解決方法呢?
凱澄 Born on : June 9, 2004 Baptist Hospital

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我由有左BB開始就做全職媽媽,到依家已經3年幾....
我自己就唔覺得好悶,不過,就無自己私人時間。
當BB仲細時,你可能會悶D,因為BB未識同你溝通,但等到BB開始識講野,就會無甘悶,只係會煩 :mrgreen:
除左打電話同人傾計外,可以多D帶BB出下街,去公園,約其他差不多年紀的BB玩下,開開心心又一日!
係屋企,可以教BB唔同的知識。
到BB大D,可以參加不同的遊戲班,到時真係無晒時間悶
我好享受做全職媽咪,反而叫我返工仲慘
My Two Princess

複式洋房

我覺得超悶 :evil:

洋房

我都覺得好鬼悶,自從生了小朋友後就做全職媽咪,日日都係做同一樣嘢,又要凑仔又要做家務,我有兩個小朋友,佢地仲好細,大仔剛入學,邊有可能時時落街吖!

民房

少許悶, 帶BB出街不太方便. 

男爵府

I found very enjoy to be a full time mum. I wasn't expect that!! I am very enjoy the time with my baby and do not want to miss any moment with him. Sometimes when some people said be a full time mum is totally out of the market. My husband will just reply "if there is no salary to work, will you still work?""

大宅

好悶好悶!
我同軒軒&mrs ting的諗法一樣,
以為會好幸福,簡直係夢寐以求的生活,點知悶到死,最慘係而家返工都係得個吉,搵埋都唔夠比人湊bb用,又盞多樣擔心,最後都係不如自己湊.....
我唔想脫節,又唔想變烏wer,但日日o係屋企對住個b扮咁靚及癲咩!?
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

禁止訪問

大宅

有時都幾悶架,不過又會諗返工咪又係日日做同一樣既野,
又要受人氣,算啦
:wink:
平淡是福

別墅

雖然係悶,但總好過返工時俾老細睇住晒,放工又要返屋企湊仔.放假又係~湊仔.到時就真係無晒時間.而家我老細就係我老公,但佢唔會理我有無"遲到早退".

大宅

pigpig 寫道:
我由有左BB開始就做全職媽媽,到依家已經3年幾....
我自己就唔覺得好悶,不過,就無自己私人時間。
當BB仲細時,你可能會悶D,因為BB未識同你溝通,但等到BB開始識講野,就會無甘悶,只係會煩 :mrgreen:
除左打電話同人傾計外,可以多D帶BB出下街,去公園,約其他差不多年紀的BB玩下,開開心心又一日!
係屋企,可以教BB唔同的知識。
到BB大D,可以參加不同的遊戲班,到時真係無晒時間悶
我好享受做全職媽咪,反而叫我返工仲慘

完全同意!!!!!!! [size=large]完全同意!!!!!!!
我的寶貝傻豬豬 - 嘉盈囡囡 ;-) [img align=left]http://www.hkphome.com/kaying/albums/11th-Month-Hong-Kong-Park/IMG_3467.thumb.jpg[/img] [img align=left]http://www.hkphome.com/kaying/albums/11th-Month-Hong-Kong-Park/IMG_3437.thumb.jpg[/img]

大宅

你哋身在褔中 :exclaim:

試想返工的每個早上,要你同可愛的 BB 別離,
返到公司對佢日夜牽掛,又如何?

公司有野做,就做死你!唔知幾時才可以下班見BB.
無野做又聽抄魷魚.
還有複雜的人事關係,是是非非,工作壓力,睇人面口.
困你一日,用掉你大半天的時間.好彩的話每天還有3-4小時見吓嗰 BB .
做牛做馬,才可以糊口.返到屋企,你以為 BB會熱情地抱住你?
佢卻說"唔要媽媽",推開你! :-( 你可以怪佢嗎?
佢第一次可以係 potty 咮咮,嗰種的成功和喜悅,你只有從電話中分享 :cry:
日間要工作,夜間要照顧佢,唔夠瞓但明天一早又要爬起身上班工作,嗰種辛苦,你又可知道?

睇完,你有無留下兩滴淚,可有感受到返工在職媽媽的無奈和辛酸

咪以為做亞 Mum 好嘆!唔比 D 死蠢工人扮白痴,一日到黑,食野唔做野,做野打爛,個腦只會用來駁嘴,偷懶.無比佢哋激死算好彩.

如果唔係經濟的問題,我寧願做全職媽媽.

同意 pigpig & maisylong 的講法.
同佢玩,去公園. 係屋企我可以親自教BB,帶佢上 playgroup, 那有時間悶,只有唔夠時間用.煩係煩 D,總好過身不由己. :-|

複式洋房

可以睇住bb每日成長改變,絕對是幸福嘅事.而且全職媽咪咁忙點會悶.到bb返幼兒園,我又可以上網同你地傾計,或者行街shopping咁開心

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我都做左10個月在職媽媽,現做左4個月全職媽媽,我覺得悶但唔代表唔開心,(唔知福)。

以前返工那時6:00起床餵奶+泵1小時奶,
8:00出門口返工,lunch得番15分鐘食飯,九個字泵奶,唔知放幾點,放工仲要去買送,返到屋企第一時間又係泵奶,想抱下個女都唔得,夜晚仲要起床餵夜奶﹙我個女食人奶,無人可代勞﹚,又係俾工人激死無命賠,這些日子我都過個!

我明白到在職媽媽的辛苦,無得對住bb的難受,但唔代表全職媽媽就係嘆世界,你有冇試過由朝到晚忙家務,連食飯都無時間?你有冇試過病到死都要頂硬上湊bb無得休息?你又明不明白全職媽媽買咩都要經老公同意/又或要在家用死慳死低時先買到的難受?

可能我個女睡得比較少(全日訓1.5小時到,仲要分上,下午每次9個字﹚,所以我真係無咩私人時間。所以就覺得比教悶!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

首頁

尾頁

跳至