懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

懷孕期間可否飲豆漿?

懷孕期間可否飲豆漿?
:-)  :-)  :-)  :-)

伯爵府

Re: 懷孕期間可否飲豆漿?

絕對可以,還對bb相當好!我便經常喝 :mrgreen:
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !
該用戶已被刪除

複式洋房

豆漿係唔係好涼架??我依家都好少飲奶,因為醫生俾左鈣丸我食,佢叫我唔使飲奶,因為驚我太肥,其實我都驚bb唔夠鈣架,如果可以用豆漿黎代替鮮奶都好喎,但係我依家5個半月,如果日日飲得唔得架,會唔會太涼呀 ?-(

焯耀星途金光照 禧福添壽萬人朝

水晶宮

我果時個e生唔建議食鈣片嫁,我最初飲唔到奶都驚唔夠嫁。佢就叫我飲低糖豆漿,可以食乳酪同低脂芝士都得,重要食多d深綠色的菜,佢主張從天然食物中吸收鈣質。

複式洋房

hi jk923,
其實我都係覺得從天然食物吸收好d架,不過醫生又話叫我唔好飲奶,又唔敢唔聽佢講,不過我諗如果我依家可以飲既話,我都想飲架

民房

我在懷孕後期都有飲, 因為高鈣, 但有長者話不應飲, 會使bb有機會有胎毒, bb面上有粒粒的.我bb就係有粒粒啦, 要幾個星期皮膚先靚番。

大宅

噤麥精維他奶可唔可以多飲???

大宅

我都有飲呀!差不多隔日飲,西醫仲好鼓勵tim!

大宅

sandy168168 寫道:
hi jk923,
其實我都係覺得從天然食物吸收好d架,不過醫生又話叫我唔好飲奶,又唔敢唔聽佢講,不過我諗如果我依家可以飲既話,我都想飲架

我都係驚肥,所以就飲脫脂奶。我諗天然d會吸收得好d呀,而且我聽人講過話食鈣片驚有腎石(唔知真定假 ?-( ),你有無問過醫生飲脫脂奶得唔得呀?

大宅

蛋豬 寫道:
噤麥精維他奶可唔可以多飲???

我有時會飲鈣思寶,因為無維他奶咁甜,太甜唔係幾好架。

大宅

熱血勳章

我陀住bb時都有飲豆漿呀, 唔飲奶時就飲架啦~ bb出世好實淨, 所以無論飲奶或者豆漿都係好架. 我suggest日日飲是但一樣啦~
我個囡囡7月24日出世啦~ 24/7 : 3.58kg, 49cm 25/8 : 4.93kg, 57cm 30/8 : 5.25kg 25/10 : 7.58kg, 61.5cm 17/11 : 7.85kg, 66cm 20/12 : 8.6kg 2/2 : 10kg, 70cm 2/16 : 9.485kg, 70.5cm 7/5 : 11kg, 80cm 3/11 : 12kg, 85cm 29/4 : 13.5kg, 85cm

水晶宮

醫生叫我飲低脂奶,就算而家等Bingo都叫我每日飲一杯打底嫁。

複式洋房

hi hoeve,
有呀,不過佢話脫脂奶都會肥,叫我唔使飲喎 :cry:

大宅

我懷孕期都成日飲豆漿架~
因為我對奶敏感...醫生建議飲豆漿黎代替

大宅

豆漿雖然好有益, 但如果你本身係寒底就唔好日日飲喇

男爵府

我一飲奶就會嘔, 所以我大肚時醫生叫我豆漿當奶飲, 幾好呀, 我個女完全夠鈣, 皮膚仲幾靚添

大宅

我都係後期 (懷孕四五個月左右,因為怕豆漿寒涼)日日飲自己搾既豆漿.
我既女女都係夠鈣, (六個月多d就出左四隻牙) 同有靚靚皮膚.
不過就吾知佢既奶粉敏感關吾關豆漿事呢. 我個女都宜家 (十二個月大)都仲飲緊豆奶, 佢仲吾肯食正常奶粉. 不過我都由得她, 反正有食其他食物補充, 同埋醫生都話佢健康.
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

大宅

我満3個月後已開始飲豆漿及食豆腐花了, 現在身體都ok.

大宅

我一直都有飲

首頁

尾頁

跳至