自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友發低燒,燒左成個星期,私家醫生、政府急症室又睇過,都係晚晚發燒,星期日我覺得無可能燒咁多日,就帶左小朋友去法國醫院睇,因為燒左成個禮拜要入院檢查,諗住保險有得claim就陪小朋友一齊入院,但星期一驗到係甲型流感,要即時隔離,要轉頭等房,重要食特敏福,我既擔心小朋友身體有事,又擔心醫療費用變得好貴,因為頭等房所有費用都係大房double,但入左黎,無現由依家驗到咩病先走呀!想問下各位有無差不多經驗可以同我分享一下!真係心情好差,見到小朋友又辛苦!

更新:上星期三(12/10)先出院,琴日(21/10)又發燒,我可以點做,食左幾次退燒藥,今朝都唔退,我真係好擔心,如果我依家帶佢睇醫生,我諗診所又係開反退燒藥,叫我反屋企抖抖,我應該點做?定又帶佢反醫院睇?

子爵府

畀面勳章

我仔(21個月)兩個星期前燒到39度去睇兒科,做快速測試(600蚊),
中左甲型流感,醫生俾左特敏福(五日藥)返屋企休息食藥。。
頭兩日都燒下又退下,有時仲燒到40度,第三日就冇晒燒,未食完啲特敏福已經好晒…
其實甲型流感傳染性極高,所以醫生叫我地唔好帶佢出街一星期,同埋驚有併發症,所以都係多休息,按時食藥,觀察…如果再持續燒就要再檢查。。

子爵府

畀面勳章

我個仔果陣真係好辛苦,燒到呀呀聲…我只有貼退熱貼同餵食退燒藥。。少食多餐。。飲多啲水。。俾佢訓多啲。。因為傳染性極高,屋企通風最緊要,我果陣都差啲俾佢傳染到。。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我上個星期先中完, 入咗浸會住咗3日, 又係要隔離

funfun759    發表於 16-10-11 17:02
wcpcelia    發表於 16-10-11 13:47

大宅

jeremylui83 發表於 16-10-11 10:24
我仔(21個月)兩個星期前燒到39度去睇兒科,做快速測試(600蚊),
中左甲型流感,醫生俾左特敏福(五日藥)返屋 ...

我睇左3個私家醫生、1次急症室,都無一個醫生叫我做快速測試,如果有我諗我小朋友唔會拖到依家先確診,唉!

大宅

jasmine0527 發表於 16-10-11 10:34
我上個星期先中完, 入咗浸會住咗3日, 又係要隔離

咁你洗左幾錢呀?我未去過私家住院,今次第一次,淨係覺得好似所有野都收錢

子爵府

畀面勳章

回覆 Nancy00111 的帖子

因為我仔燒到39度,所以醫生即時幫佢做快速測試,十分鐘就check到佢中左,俾藥返屋企。。用左1500蚊就好番。。

侯爵府

好媽媽勳章

Nancy00111 發表於 16-10-11 10:12
小朋友發低燒,燒左成個星期,私家醫生、政府急症室又睇過,都係晚晚發燒,星期日我覺得無可能燒咁多日,就 ...

去年我囡中咗住荃灣港安,住咗5日扣咗所有嘢自己大約畀多5千幾(獨立房vs大房房價的差額)

別墅

回覆樓主:

樓主,知你心情唔好,但突然因為甲流要轉房,你就要留意埋返份保險包唔包住頭等房,無論如何祝福你小朋友快啲好返

大宅

wababa 發表於 16-10-11 10:45
樓主,知你心情唔好,但突然因為甲流要轉房,你就要留意埋返份保險包唔包住頭等房,無論如何祝福你小朋友快 ...

多謝你!
我check過頭等只包一半,都係要自己俾啦!依家先轉院,小朋友周圍走,我驚加重病重。

子爵府

回覆:我囡中左甲型流感,好唔開心!

我個女中過, 當曰係政府醫院驗到, 自己要求出院睇兒科醫生, 兒科醫生開特敏福, 自己係屋企隔離, total 1星期完全退燒

大宅

醒目開學勳章

回覆樓主:

樓主,可以轉大房就即時轉,我囡兩年前因沙門氏菌入法國因為大房無位,唯有入頭等房等。燒銀紙甘,樣樣兩倍。住三日已經四萬幾。第四日好彩大房有位即轉出去。大房住一星期都係二萬幾。每日找數。我張咭爆咗,唯有俾支票。雖然有insurance。不過自己仲要俾差不多三萬。

子爵府

Nancy00111 發表於 16-10-11 10:12
小朋友發低燒,燒左成個星期,私家醫生、政府急症室又睇過,都係晚晚發燒,星期日我覺得無可能燒咁多日,就 ...

我仔四月嗰陣中過,我入左政府醫院,住一晩後報告出左證實中左甲型流感,要去隔離病房,但好彩係報告出之前已經退左燒

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Nancy00111 發表於 16-10-11 10:37
咁你洗左幾錢呀?我未去過私家住院,今次第一次,淨係覺得好似所有野都收錢
...

差唔多17xxx, 最貴係化驗費, 加加埋埋7千幾,房間最普通果隻只係780咋,係樣樣都計錢...
你住法國應會更貴呀…如可以轉普通房就轉啦…

男爵府

回覆:我囡中左甲型流感,好唔開心!

我當年個囡又係甲型流感,又係要轉單人病份,但我袛買了大房保險。但醫生同我將啲items 左搬右搬,加上好似醫院配合,最後一毫子都不用比。但全程我冇叫醫生和 agent 去配合保險費用。我都係事後睇返份payment 才發覺。你可以試下叫醫生表明我祇買了大房保險,但不要教唆佢地點寫。睇下可不可以減輕啲費用!

大宅

fattypiggy 發表於 16-10-11 12:25
樓主,可以轉大房就即時轉,我囡兩年前因沙門氏菌入法國因為大房無位,唯有入頭等房等。燒銀紙甘,樣樣兩倍 ...

我本來係住大房㗎,但一驗到係甲型流感,就一定要我隔離,隔離就一定係頭等房,根本就係硬食,無得揀!

伯爵府

我仔都上星期剛中過,又係持續燒,一直都冇食藥,直到驗到甲型流感,先開特敏福,要持續食五日藥。又係要隔離治療。

媽媽,自己都要注意一下,小心傳染到,到時候無人照顧小朋友。

因為我最後都有少少感冒,好辛苦,一家幾口都病,病完仲要身體好虛好弱。
BB你來咗啦?

大宅

不好意思。中甲型是否一定要吃特敏福?

大宅

jasmine0527 發表於 16-10-11 12:32

差唔多17xxx, 最貴係化驗費, 加加埋埋7千幾, ...

我都好想轉,但要隔離,就即係住頭等房,根本要硬食

大宅

Mrs·Cheung 發表於 16-10-11 12:44
我仔都上星期剛中過,又係持續燒,一直都冇食藥,直到驗到甲型流感,先開特敏福,要持續食五日藥。又係要隔 ...

我依家係醫院都有戴口罩,但今朝有d喉嚨痛,可能係醫院瞓得唔太好,希望頂得順!多謝你關心!

首頁

尾頁

跳至