跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hello大家好,我是爸爸,一家三口攞o左189 visa。
我本人係工程師,想問吓澳洲哩邊D公司一般係咪唔考慮海外網上申請嫁,我都寄左好多封申請都冇回音。我是香港讀書大的,請問你地一般搵工要幾耐左右?

同埋,我想問First Land入境o個時要搞幾耐左右,我係o米print番visa封通知書就出o黎就得?

我今次會去MEL個朋友度住一個星期,會唔會有D o野我最好今次申請埋? 例如tax file number。如果我最後定居其他地方,有冇分別?

有勞分享,thx。

大宅

引用:Hello大家好,我是爸爸,一家三口攞o左189

原帖由 FatherDaddyPaPa 於 16-07-18 發表
Hello大家好,我是爸爸,一家三口攞o左189 visa。
我本人係工程師,想問吓澳洲哩邊D公司一般係咪唔考慮海外 ...
我估depend on你工作種類。我差不多過來時已係香港apply澳洲工作。幸運地有interview同亦有offer.

基本first land過關時無嘢要攪,好似平時過關便ok. 你過在關後佢地有紀錄,知道你land在。

如果你朋友肯借address比你,咁你過到來便開銀行account先。跟著可整埋tax file no. 同medicare.

複式洋房

回覆 car_li 的帖子

多謝你o既解答。

想問當時你係咪到左澳洲當地先INTERVIEW? 同埋份CV或者COVER LETTER有冇留澳洲CONTACT?
我而家都未定之後定居邊個城市,上網睇好似悉尼工作機會多D。

大宅

car_li 發表於 16-7-18 16:16
我估depend on你工作種類。我差不多過來時已係香港apply澳洲工作。幸運地有interview同亦有offer.

基本f ...

請問你睇邊個web找工?

大宅

引用:回覆 car_li 的帖子多謝你o既解答。想問當

原帖由 FatherDaddyPaPa 於 16-07-18 發表

多謝你o既解答。
全部都係phone interview. contact details都係留香港details. 果時佢地send email比我,話我知佢地想幾時幾日打比我phobe interview . 問我accept唔accept 個interview.

果時我地諗住過到來未有工的話,either 去 perth or Sydney, 因為我的工作係呢兩到比較多offer. 其實你visa 189有個好處,就係唔使局限係一個state,邊到有機會就去邊到。

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-7-18 16:16 我估de

原帖由 Fatrix 於 16-07-18 發表
請問你睇邊個web找工?
seeking.com.au

複式洋房

回覆 Fatrix 的帖子

我用哩個:http://www.seek.com.au/

複式洋房

咁你過澳洲前其實都已經搵到工了,咁樣少好多煩惱。 我最壞打算香港辭o左份工先,自己一個人過o黎搵工先。
你當時有冇嗌番當地人同工作年資o既人工,我驚我自己嗌當地人同工種同年資o既人工叫得太高...........

大宅

引用:回覆 car_li 的帖子咁你過澳洲前其實都已經

咁你過澳洲前其實都已經搵到工了,咁樣少好多煩惱。 我最壞打算香港辭o左份工先,自己 ...
我做個行,有晒standard pay scale, 唔係任我叫價, 不過佢地好好,都計返晒我香港年資。

大宅

咁你過澳洲前其實都已經搵到工了,咁樣少好多煩惱。 我最壞打算香港辭o左份工先,自己 ...
我做個行,有晒standard pay scale, 唔係任我叫價, 不過佢地好好,都計返晒我香港年資。

大宅

男爵府

回覆:準備今年底前搬O黎澳洲,有幾個問題想請教。

你想知你果行嘅人工,你上Google search \"wageline VIC\" (見你會去Mel) (因為每個省同職位但人工可能會有出入)。搵番屬於你果行嘅modern award, 會有曬工時,職級人工表,O丅,假期點計,好多資料。

大宅

FatherDaddyPaPa 發表於 16-7-18 15:28
我本人係工程師,想問吓澳洲哩邊D公司一般係咪唔考慮海外 ...

好老實講,人唔係道一般agent多數都唔理你,除非你個skill set好特別,好難搵人或者你真係好match 份工。

有心理準備一般第一份工係難啲,有咗local experience 後會好啲

別墅

回覆 FatherDaddyPaPa 的帖子

Better convert the driving license if time allows (not sure if 1 week is enough though). Once you have landed, I think you can only continue to use your overseas driving license to drive in Australia legally for only another 6 months. So the next time you come back, you might not have any valid license to drive.

大宅

引用:回覆 FatherDaddyPaPa 的帖子Better conver

原帖由 laudrup 於 16-07-18 發表
回覆 FatherDaddyPaPa 的帖子

Better convert the driving license if time allows (not sure if 1 week i ...
我都諗過,不過樓主應該唔夠100 points of ID,申請唔到住。

複式洋房

回覆 bebe1224 的帖子

我之前係參考哩個WEBSITE o既資料:http://www.payscale.com/research/AU/Country=Australia/Salary

我叫番同年資同資格o既中位數,我諗我正式到o左澳洲後都搵唔工,我會叫番低D........

複式洋房

回覆 mrschui 的帖子

都明白o既。
不過,一諗到要裸辭就好不安,o係香港重供緊樓。所以想聽吓咁多位意見,如果知道海外搵工真係唔易o既話,我就疊埋心水過o黎先算。

複式洋房

回覆 laudrup 的帖子

Thx。想問吓澳洲揸車有冇D特別o野注意,同香港o係好唔同的?
同埋想問吓MEL同SYD CBD地區泊車其實係O米都好貴同埋少位,同香港差唔多?

複式洋房

我上網查O左少少100 POINT CHECK,想問吓PRIMARY D資料就一定要由澳洲政府發出,SECONDARY DOCUMENT就有D唔需要由澳洲政府發出都可以接受。
同埋哩樣o野同搵工,開銀行戶口有冇關係? Thx.

大宅

引用:回覆 mrschui 的帖子都明白o既。不過,一諗

原帖由 FatherDaddyPaPa 於 16-07-19 發表
回覆 mrschui 的帖子

都明白o既。
我明有時好難放低,但你始終係澳洲無工作經驗,所以第一份工比較難叫返自己覺得合理既薪酬。尤其private company.
我反而覺得你最緊要係搵在第一份工先,當stepping stone,之後再搵高薪工作。如果我無記錯,之前聽個朋友講,佢識位工程師,來了澳洲(sydney)兩年都搵唔到相關工作。

首頁

尾頁

跳至