親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

未去過,去7天,一家四口,諗住租車,是否應該6晚都住悉尼,行程有冇介紹?

男爵府

可以住一晚藍山的民宿

男爵府

回覆樓主:

悉尼市內參觀 3 日 2 夜都好夠

1. Fish market 食海鮮
2. Darling habour 散步
可以係 Darling habour 坐船去悉尼歌劇院果邊, 可上網 search
3. The Rock 散步, 去食好出名的 “Pancake on The Rock”
4. 有個 shopping 長廊無記錯係 “Victoria” 咁上下名, 影相都好靚的
5. Darling Habour, The Rock, Victoria Gallery 夜晚都好靚

另外搵半日去 Bondi Beach 玩水

之後可以去 Blue Mountain 2 日 1 夜

其他地方我唔太熟

珍珠宮

temilyt 發表於 16-6-5 17:04

同我嗰陣去既行程中左7,8成

大宅

好媽媽勳章

謝謝意見

複式洋房

簡直講哂精要行程!不過,雖然澳洲無咩地方好shopping,所以行超市變咗係重要shopping地方!

男爵府

honk 發表於 16-6-5 22:37
簡直講哂精要行程!不過,雖然澳洲無咩地方好shopping,所以行超市變咗係重要shopping ...

講開 shopping

澳洲 “Red Rock Deli” 薯片真係必買手信!!
薯片係厚身較硬, 好多特別味
有好多味, e.g. thai chili, 豉油雞味都有!

另外 “paw paw ointment” 都可以買,
當凡事林用又得

仲有 Jurlique 都平過香港

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

踩正聖誕嗎? 小心, 聖誕節澳洲係咩都關門, 包括5星級酒店泳池, 遊樂設施....我果時已中計, 結果去左行公園

子爵府

回覆樓主:

25 / 12 條街靜到拍烏蠅,冇咩舖頭開,連超市都係好早閂,反而 26 號好多舖頭大減價,放血嘅時候

海灘可以去 manly beach,星期六日就 The Rock Market,其餘都係歌劇院,darling harbour 個 d
我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

複式洋房

文文送 發表於 16-6-16 23:32
25 / 12 條街靜到拍烏蠅,冇咩舖頭開,連超市都係好早閂,反而 26 號好多舖頭大減價,放血嘅時候

海灘可以 ...

可以去悉尼市區睇袋鼠、樹熊

大宅

回覆:聖誕節去悉尼,行程零頭緒

還可以去zoo, aquarium, sydney tower eye...

男爵府

I will go to there next month for 10 days. See my schedule

12/8 Fri Flight to Sydney
13/8 Sat Stay at Olympic Park and look around
14/8 Sun The Entrance and Hunter Valley
15/8 Mon Anna Bay n Port Stephen
16/8 Tue Blue Mountain Stay
17/8 Wed Blue Mountain n back to City
18/8 Thur Fish Market, Darling Harbour, Opera House n Botanic Garden
19/8 Fri Circular Quay, Taronga zoo n Manly
20/8 Sat The Rock, Sunday Market, Hyde Park, Town Hall, QVB n St Mary
21/8 Sun Flight to HK

複式洋房

我都係聖誕加除夕係悉尼,都係未去過搵緊資料

男爵府

以上JM的行程同我之前的差不多。Pancakes on the Rock同Fish Market真係好正。仲有the Meat & Wine都好正,但係就貴些。諗起又想去㖭

男爵府

Lily2010 發表於 16-7-11 12:28
以上JM的行程同我之前的差不多。Pancakes on the Rock同Fish Market真係好正。仲有the Meat & Wine都好正, ...

想請教怎樣搭車去藍山?

男爵府

yoyococo 發表於 16-7-11 18:37
想請教怎樣搭車去藍山?

坐火車去Katoomba站,再轉#686 巴士去Scenic World。

男爵府

Lily2010 發表於 16-7-11 18:40
坐火車去Katoomba站,再轉#686 巴士去Scenic World。

Thank you for your reply! 由central station 站到Katoomba ,中途需要轉車嗎?

男爵府

yoyococo 發表於 16-7-11 18:42
Thank you for your reply! 由central station 站到Katoomba ,中途需要轉車嗎?

唔使。出咗站跟人流行幾分鐘就到686巴士站

男爵府

Lily2010 發表於 16-7-11 19:23
唔使。出咗站跟人流行幾分鐘就到686巴士站

Thank you (emoji)

別墅

Chilary 發表於 16-7-11 00:41
我都係聖誕加除夕係悉尼,都係未去過搵緊資料

大除夕可以向1/1零晨睇煙花。

首頁

尾頁

跳至