潮流時尚

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

圓石
3.31 carat
I colour
VSI
3 Ex
Medium blue
$312000
抵?

男爵府

回覆 cartierchan 的帖子

唔抵

男爵府

如果買得三卡 你一定要買好D 第一 唔可以有熒光 一定要none 第2 色要比較白 至於淨度唔系只看VS1定VS2 你最好要佢提供證書 體個圖 因為有D石 哪怕評論響VS1但係個點如果響鑽石個檯面上 咁樣粒石其實就唔值錢 起碼打左折扣 仲有 要問清楚個石雖然系3EX 但係都要問個CUT系邊度 如果石系印度個邊操刀 咁樣建議你穩猶太人操刀 最後要體石係咪白底 個底色唔系證書上邊 系你響白光下邊 直線往下看 如果體到粒石系小小灰灰地 咁樣粒石個底色唔靚 當然里個系經驗 我提供一D 3卡石證書比你自己對比一下就明白我講VS個方面 但係底色 我覺得你最好買個時候 去體多D 唔好去大行 因為個D 射燈多 你分唔清楚

wcpcelia    發表於 16-5-20 12:02

男爵府

你體下個證書上邊個圖 個放大污點位置 最靚位置多數響邊上 劃著底部 如果響石頭檯面都唔系好石

男爵府

唔好誤會 我唔系賣石頭只系我愛好鑽石同埋美容同埋名牌三 里D系我喜好 所以我同好多石頭供應商比較熟 我電話過去佢地就發我一堆石頭同證書去比我選 經驗多左就基本知道原來一粒石頭 好唔好 唔可以只體個證 只系基本從個證可以體到個粒野價錢幾多 其實裡面仲有好多野 例如如果系猶太佬切割石頭 其實手工靚好多 仲有佢地行里講粒石笨笨地 其實就系粒石底色唔好 不過當然啦 里D都響個證書裡面體出來 都系D行家交易多左 佢地教會我 你要買咁大卡石頭 一定要選得好D 3卡石頭每年都漲卡 特別靚色靚CUT個D 但係一定要知道有熒光同埋無熒光其實差價可以去到起碼10萬

jiub    發表於 17-5-25 20:46

男爵府

KWOKPHOEBE 發表於 16-5-19 22:21

如果買得三卡 你一定要買好D 第一 唔可以有熒光 一定要none 第2 色要比較白 至於 ...

好專業呀
勁呀Jm

別墅

唔該晒!(emoji)

大宅

KWOKPHOEBE 發表於 16-5-19 22:31

唔好誤會 我唔系賣石頭只系我愛好鑽石同埋美容同埋名牌三 里D系我喜好 ...
高手可唔可以推介一些店我認識呢?我都唔喜歡去大行買野,但又唔知去邊度好!
懷B之路太難行了.....灰

禁止訪問

別墅

謝謝各位!
我朋友由美國幫我向一位猶太人手中買入
應該幾多錢才抵?

禁止訪問

男爵府

里粒石 你真系唔好考慮 我比一粒我最近買3卡 同樣系VS2石比你體一下個圖你就明白我講

你體一下個黑點同你個黑點 同樣系3卡 同樣系VS2 真係要穩到個黑點響側面 檯面系乾淨 因為卡數大石頭唔講保值 個方面 重要系3卡個檯面比較寬 如果粒石系白底 咁樣響光線下邊 黑點響檯面 會自己肉眼都體到 咁樣你自己想一下 一粒幾十萬石頭 你帶著然後你肉眼看到黑點 你個心系點 你唔可以假裝體唔到係咪 自己考慮清楚 仲有就系純保值角度 NONE系保值好多 提醒你一句 買石頭唔同代購買個手袋劃著買件三 一定唔可以隔山買牛 卡數大石頭最後一定要響白色光管下直往唔見有灰底先可以買 當然啦 里步系最後一步 同時提醒你 響猶太人手入邊買 唔代表CUT系猶太人 因為全世界切割石頭工場主要分印度人切割同埋猶太佬 基本上都系73分 就系講市場上有100粒石頭 70粒都系印度人切 30粒系猶太人 只系最後同樣送去做鑒定 再送出去市場 如果唔系行內人 基本唔知道粒石系咩人切割 但係到你有一日要賣出去時候 裡面D人系會查到 而家目前講都幾體重切割工藝 所以都會系考慮因素 不過你入門先從體證書開始 識得體個證書 就開始識得點樣選擇 唔急得 真係 一粒靚石頭我 有時候要穩幾個月

男爵府

回覆 mm9802 的帖子

我教會你地體圖 比我介紹間野比你要好 就算我介紹 人地都系做生意 你就買一粒兩粒 難保證人地唔賺你 係咪 如果要穩靚石 真係要比D心機 先學會點樣體個圖為之靚 個圖過得關 然後就約見體石 體多左你自然會明白我講咩 咁樣起碼唔會比人穩笨 錢可以比人賺 但係幾十萬買一粒石 起碼你帶著自己體到開心 如果你體到見到灰灰地 又唔多閃 你咁樣係咪好心灰 我仲見過一個女人飲茶 成日將只手指整理整去 其實我知道佢因為覺得粒野唔夠閃 自己想調整角度 如果系咁樣 你咪好唔開心羅

男爵府

仲有 提醒你一句 唔好響個網上問幾錢 你買石頭講緊都系幾十萬出入 響網上咁樣問 好容易中招 里粒石頭我查過 市場價系298000 因為卡數大 同我琴日發比你 3卡 NONE系差唔多價錢 如果批發商手入邊挪系平幾個點 但係唔多 只系個批發商都唔建議我挪 其實一體個圖我基本知道挪唔落手 3卡石頭檯面大 你個黑點響面板 真係肉眼會體到 同埋響某些燈光下會有灰色 自己考慮清楚 其實鑽石 如果單純發D 4個C同埋其他資料 個價錢都系有一個國際市場價 里個你基本上可以上網查 唔使聽人講 之但係當體到證書同埋分析個檯面黑點 又會幫粒石再重新打價 然後經歷歲月 咁樣粒石自然會重新改變個價錢 就近10年鑽石都以5%到10%升幅 但係最後要體你當時選擇石頭細緻 同樣VS2同樣4個C 好多時候因為你當時選擇唔細緻 導致粒石頭差價系10到20萬

男爵府

如果仲有其他問題都可以問我 我會好樂意解答 同埋我可以叫D批發商比個價錢我 不過真心要自己好細緻 比D耐心去選 唔好因為要買而去買 市場上系有好多靚石 大石頭一定要好比心機 唔同D 1卡2卡 去到3卡以上 熟手系可以從肉眼分別到粒石頭靚唔靚你 唔響射燈下邊 你就基本上體到裡面D黑點 咁樣你就知道我點解一直強調大石頭必須個點響側面 你從簡單入手 你會明白我用心

男爵府

見到一粒一卡石比一般的大粒,原來是個面大。想請問這粒面大的石同一般的石一樣?是計重量計卡數嗎?(當一樣質素)

別墅

學識好多嘢⋯⋯謝謝!

男爵府

回覆 terrorist 的帖子

系 計算方式系一樣 理論上大小小會好D 但係檯面唔可以超過61 最靚檯面系52%到61% 離個系比例最靚 太大唔得 你選個時候 都選52到61之間 咁樣系靚CUT 就算D行家講ideal cut 選擇都系響里個範圍 鑽石4C 3EX 最後CUT 哪怕系EX都有分是否最IDEAL CUT 所以基本上你要體個證書裡面比例 其實裡面有分好多野 唔系只單純4個C 咩質素就決定一個價錢 最後都要體好多數據 咁當然啦 如果考慮一卡 就選擇完美啦 要求無咁高

大宅

引用:+本帖最後由+KWOKPHOEBE+於+16-5-20+13:36+

原帖由 KWOKPHOEBE 於 16-05-20 發表

回覆 terrorist 的帖子
Kwokpheobe真係多謝你,我都揾緊石,好彩看到你d 回覆

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至