家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆:專家預警 港經濟已步入衰退

雖然有d驚,但仲未係好差,

反而最驚既係d人仔 同 股市,又跌

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

早知,亦ㄧ早準備好了~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 16-5-15 22:24 早知

原帖由 teslamodelx 於 16-05-15 發表
望主打救
現金為王~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

回覆樓主:

早排21.5蚊入左12手2800,而家都唔知點算

侯爵府

teslamodelx 發表於 16-5-15 22:27
望主打救

最重要嘅係唔好信香港政府高官所講嘅嘢。

子爵府

哀退绝对是好事,最少物价可以平的。现在洗费太高,生活迫人

別墅

TamaCat 發表於 16-5-16 08:30

根本唔需要專家出黎講, 淨係睇酒店房鋪租價格下跌都見得到。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:哀退绝对是好事,最少物价可以平的。现在洗

原帖由 TamaCat 於 16-05-16 發表
衰退絕對是好事 ?

買基金真係好傷

大宅

TamaCat 發表於 16-5-16 08:30
經濟衰退同物價下跌冇必然關係, 即係話如果一個唔好彩係 stagflation 的話, 經濟可以衰退, 通脹一樣可以照踩上去, 生活可以依舊咁迫人.

子爵府

引用:Quote:TamaCat 發表於 16-5-16 08:30 哀退

原帖由 StiltonCheese 於 16-05-16 發表
經濟衰退同物價下跌冇必然關係, 即係話如果一個唔好彩係 stagflation 的話, 經濟可以衰退, 通脹一樣可以照 ...
现在香港生活成本贵,不是因为入口货价,是中介服務(地价,人工)。衰退能绝对降低这方面的成本

子爵府

引用:Quote:原帖由 TamaCat 於 16-05-16 發表哀

原帖由 大力大力 於 16-05-16 發表
衰退絕對是好事 ?
怎么不是好事,可以更低成本生活

水晶宮

有咗最低工資,麵粉價已定,點會減低生活成本呀?裁員失業就有機會。你睇下今年地鐡、水電煤會吾會減價啦。

男爵府

畀面勳章

引用:有咗最低工資,麵粉價已定,點會減低生活成

原帖由 HLDMaMa 於 16-05-16 發表
有咗最低工資,麵粉價已定,點會減低生活成本呀?裁員失業就有機會。你睇下今年地鐡、水電煤會吾會減價啦。 ...
都岩,有最低工資,都要有份工先托到市

同埋,攞得最低工資,都係大多數基層,最危係佢地

如果旅遊飲食一收縮,低技術勞動力就會過剩,跟手政府又要支援,好易骨牌式下挫

不過,一個家庭而家通常都2個人工作,好過以前,最多其中一個返屋企做煮夫/婦

子爵府

引用:有咗最低工資,麵粉價已定,點會減低生活成

原帖由 HLDMaMa 於 16-05-16 發表
有咗最低工資,麵粉價已定,點會減低生活成本呀?裁員失業就有機會。你睇下今年地鐡、水電煤會吾會減價啦。 ...
不一定吧,依加茶楼也开始减价了,衰退的钱見洗左

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

wailoveyou13 發表於 16-5-15 22:53
早排21.5蚊入左12手2800,而家都唔知點算
我都入左,2800係長線嘅,我會放埋一邊等收息!

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:TamaCat 發表於 16-5-16 08:30 哀退

原帖由 ntefamily 於 16-05-16 發表
經濟衰退各國會再加大印銀紙,會滯漲,仲衰。
仲印,唔怪得之前d人用比特幣

或者換曬做金算啦

首頁

尾頁

跳至