家庭理財

跳至

首頁

尾頁

民房

Hi 大家好,請問有冇人做過愛無憂3十CEO 醫療計劃,想了解下究竟這爱無憂會不會不能抵消醫療費用,本人48 歲,做了一份CEO ,,agent 說我做一份us110000爱無憂3計劃,年供us14000,供十年,第十一年開始自動供醫療,現有以下疑問:
1.這單能不能抵消醫療,會不到時不夠,那就兩邊都要比錢,表面上保單現金價值到100歲才打平,是不是其實用我本金來供
2.最重要這份單值不值得買
3.有冇什么其他更好方法配合來供醫療

Thx

男爵府

回覆樓主:

我只買了 ceo 但愛無憂加 ceo 既 proposal 都有睇過,佢有部份 propose 既回報係非保證,我不嬲都唔會信回報會去到佢份 proposal 咁高。。同埋佢 proposal 入面既保費增幅好大機會低過實際增幅...呢點係所有保險公司既 proposal 都一樣。。所以我唔會買儲蓄 plan, 要咩類型既醫療就買果類型既醫療。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Hi 大家好,請問有冇人做過愛無憂3十CEO 醫

原帖由 kelvin4070 於 16-05-12 發表
Hi 大家好,請問有冇人做過愛無憂3十CEO 醫療計劃,想了解下究竟這爱無憂會不會不能抵消醫療費用,本人48 ...
新國民有什麼幫到妳/你呀?

十年供成一百萬 ~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

民房

多謝回覆

本身己買CEO 醫療,粗略計算,真的不好彩要供到八十歲的話,差不多也要一百萬,agent說用愛無憂3計劃,保額US110000,
供十年,先足夠將來支付醫療,而不會令保單價值倒退,在第五年開始保证派發保额的1.8%红利,在第5,8,11,14,17,20年额外保證多3%红利,當然還有不保証的4%,表面看起來好像不錯,但奇在保單現金價值要到一百歲先打平,最怕將來還不夠支付醫療保費,變成兩邊都要供,多謝賜教

別墅

kelvin4070 發表於 16-5-13 08:57
多謝回覆

本身己買CEO 醫療,粗略計算,真的不好彩要供到八十歲的話,差不多也要一百萬,agent說用愛無憂3 ...

我聽過aia 的ceo 計劃係幾好的, 做好多貴價檢查都可以claim 得到。唔知年費咩水平?

大宅

有,只買Ceo

大宅

回覆 kelvin4070 的帖子

有呀,我有幫我囝買

愛無憂+CEO
供六年,每月港幣二千左右
第7年開始CEO就唔洗自己交保費,由愛無憂拎錢交,交完個acc仲有錢淨架,所以應該係唔會影響個本
愛無憂應該係AIA儲蓄計劃中保證成份最高既產品,所以都唔擔心市況波動時影響紅利唔夠交CEO
應該agent都計岩個數先俾你既,佢地可以做到個計劃書扣除CEO保費後愛無憂個acc仲會有幾錢架,佢有無俾你睇過?

不過我買果個係亞洲版CEO
保額比CEO少一半,HKD25M

民房

其實都有睇過proposal ,當然如果不保証的部份能做到,那肯定會好好,但發覺保单保証現金價値,要到一百歲才打平,所以有d擔心會穿底

子爵府

除非是保証的,否則到時多數不能兌現。
話cover到,到時實話吾得,要供多5年,儲如似類。
我有幾份,買了十多年,都是不同原因,有些說明不會加價又加,有些話供十年又變十五年。

大宅

AIA兌現機會率低d

大宅

rchan1984 發表於 16-5-14 00:55
回覆 kelvin4070 的帖子

有呀,我有幫我囝買

我都買左愛無憂+CEO比小朋友,墊底$16000。 我開始疑問其實每次比完墊底都claim唔返好多,值唔值買呢?

別墅

julilee 發表於 16-5-27 00:07
我都買左愛無憂+CEO比小朋友,墊底$16000。 我開始疑問其實每次比完墊底都claim唔返好多,值唔值買呢?
...

CEO 計劃係包好多野的。 我自己無買, 但朋友有買, 係少少basic費但保左好多高價醫療開支。

複式洋房

大力大力 發表於 16-5-12 18:25
新國民有什麼幫到妳/你呀?

十年供成一百萬 ~

咁叉貴 佢地居然講到寶咁 唔買唔得

洋房

回覆:請問有冇人買過AIA 愛無憂3 +CEO 有摯底

其實。。 點解唔儲蓄還儲蓄,醫療還醫療,唔好諗用份儲蓄cover 個醫療,到年紀大,想有野cover 未轉買果啲有埶底費架醫療! 咁未唔洗個個用供成皮😖

男爵府

回覆樓主:

當儲蓄保嘅回報追唔到醫保費嘅加幅,儲蓄本金會越嚟越少,以至唔夠比醫保費,醫保單會停,除非你繼續比錢。

別墅

oliloo 發表於 16-5-31 03:26
當儲蓄保嘅回報追唔到醫保費嘅加幅,儲蓄本金會越嚟越少,以至唔夠比醫保費,醫保單會停,除非你繼續比錢。 ...

當年紀愈來愈大時候這個現場會很明顯, 所以我成日講保險跟儲蓄是兩回事。

別墅

但自己都唔太識投資,如果交俾保險公做會唔會好d?

侯爵府

kelvin4070 發表於 16-5-12 11:58
Hi 大家好,請問有冇人做過愛無憂3十CEO 醫療計劃,想了解下究竟這爱無憂會不會不能抵消醫療費用,本人48 ...
1. 香港醫療通脹高, 唔知將來保費加幾多, 現時睇數字可能夠, 將來未必. 有可能唔夠俾2. 值唔值同咩去計算先?
3. 睇下你想點去配合.

複式洋房

回覆 Abeee 的帖子

儲蓄還儲蓄,醫療還醫療,理論上係對的。
但係, 買醫療既人基本上都會面對同一問題
就係1) 年年加價, 2) 退休後仲要繼續供

咁呢個儲蓄方法就解決了以上2種問題囉。

辛苦在現在可能要儲多啲囉, 但起碼有心理準備,知道喺幾多年已可以攪掂醫療呢PART吖嘛~

年紀大, 健康毛病只會越黎越多, 可以買到既機會只會越黎越小, 甚至可能都唔受你玩添。
真係將自己玩到咁搏咩?

民房

要揾D保證的儲蓄比較好,我之前有個朋友CEO+一份儲蓄(不是AIA)第8年開始用份儲蓄去供CEO,最重要是保證

首頁

尾頁

跳至