夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家點睇?

尋晚我老公開櫃桶拎野,呀仔(3歲)張bb床係拆左一邊拍係大床隔離既,我老公推開少少張bb床去拎野,我係房門口外邊,呀仔突然哇一聲大喊,我即刻行入房問咩事,我老公話唔知喎,我問係咪夾到佢呀,之後我燥底話佢\"點呀你\"(因為平日我老公都周不時整親呀仔),佢話關佢乜事,話係呀仔自己放隻手指去櫃桶。。。。之後我睇睇呀仔隻手指係啲肉同指甲個接合位夾爆左啲肉。。

之後陪呀仔訓左,我出房同佢講返件事,我燥佢話唔關自己事,佢重話唔通我成日望住佢架咩。。。但在我角度,呢啲係做父母應有既警覺性。。。。今次夾手指就唔係咩大件事。。。試過同呀仔出街,佢同呀仔企係馬路邊,企到邊一邊,佢拖住呀仔,自己又拎轉頭整野,呀仔基本上係行多一步已經踏左出馬路邊緣。。。又會成日抱呀仔係啲商場欄杆上邊望落去,我睇到都好驚。。。。

子爵府

你老公大意、無乜危機意識
唔好鬧啦
心平氣和講比佢聽

I can be mean as fxck. Sweet as candy, Cold as water. Evil as hell. Or loyal like a soldier. It all depends on you.

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

其實嘈黎冇咩用, 男人, 係要直接話佢知要點做..

例如你呢件事, 你要直接話佢知, 下次你拎野呀仔係附近, 唔該你叫我抱開呀仔。

過馬路事件: 你要同佢講, 唔該你拖住佢唔好攪自己野! 要分分秒秒望住呀仔。

要一句到尾。

絕大部份男人唔係唔知自己做錯事。
但點解要死嗌? 因為佢個刻已經標籤左 "你發皮氣" 先係重點, 其他都只是藉口。
所以要直接話佢知點做。
亦要直接指出佢錯係邊。
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

引用:你老公大意、無乜危機意識唔好鬧啦心平氣和

原帖由 me-ism 於 16-05-05 發表
你老公大意、無乜危機意識
唔好鬧啦
心平氣和講比佢聽
其實呢樣野我習慣左,唯有慢慢建立。。。但我係嬲佢覺得唔關自己事。。

我同佢講,一個咁細既小朋友,做父母係要成日留意架啦,雖然係呀仔自己伸隻手指入去,但你唔多唔少有d責任啦。。。我話新聞啲小朋友爬窗,有事啲警察都會告大人疏忽照顧啦,唔通大人會話個小朋友自己走去爬,唔關我事咁咩。。。。

到左今日佢又同我玩冷戰。。。唉。。。都唔知點頂落去。。。

男爵府

畀面勳章

男人好多時都係咁架,所以要吓吓提點,仲要教定小朋友點做,到佢地跟爸爸出街時,佢地會提番爸爸應該點做﹗

到依家同佢地出街,我兩個小朋友都好似左右護法咁行係我旁邊,佢爸爸就好似自己出街咁,自己係前面行,所以我都有成日話佢架﹗

子爵府

Ccccccc 發表於 16-5-5 16:00
其實呢樣野我習慣左,唯有慢慢建立。。。但我係嬲佢覺得唔關自己事。。

我同佢講,一個咁細既小朋友,做父 ...

你第一時間就棒落去⋯咁佢就算知衰都死撐
等過多陣,相信佢就會扮無野
下次你儘量唔好好惡咁話佢先⋯雖然我知好難
不過儘量啦⋯過陣再同佢傾
咁可能會好d
I can be mean as fxck. Sweet as candy, Cold as water. Evil as hell. Or loyal like a soldier. It all depends on you.

男爵府

回覆:價值觀

男人=難忍,比我就心痛死,啲C6冇大个肚係永遠都吾明白早抖!

大宅

引用:其實嘈黎冇咩用, 男人, 係要直接話佢知要點

原帖由 Jolin_Yuen 於 16-05-05 發表
其實嘈黎冇咩用, 男人, 係要直接話佢知要點做..

例如你呢件事, 你要直接話佢知, 下次你拎野呀仔係附近, 唔 ...
喺我重有耐性既時候試下先。。。平時我同佢就係喺生活上不停咁重覆呢啲事情,嘈完都係為嘈而嘈,嘈完都去唔到個重點。。好辛苦。。。tks 我會儘力試下。。。以前我好就得佢,咩都慢慢講,呀仔出世頭一年都ok,之後呀仔慢慢大,我同佢成日為左呀仔嘈,佢成日無耐性對個仔,又掛住玩手機,久而久之。。。我對佢都無晒耐性。。

大宅

引用:男人好多時都係咁架,所以要吓吓提點,仲要

原帖由 aptcan 於 16-05-05 發表
男人好多時都係咁架,所以要吓吓提點,仲要教定小朋友點做,到佢地跟爸爸出街時,佢地會提番爸爸應該點做﹗ ...
你好勁呀。。。比我心裡一定咒罵緊個c6。。。大細路真是令人幾疲累

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆 Ccccccc 的帖子

好明白, 加上男人係小左女人有既 "母性"。
佢地好天真以為一個bb會知道你搬緊野唔阻住佢
不過比在任何人見到個仔個刻咁樣, 真係會爆佢, 唔一掌打到佢上大西洋算係咁

加油呀
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

翡翠宮

你老公咁樣,毫無危機意識,遲早出事啊

大宅

引用:Quote:Ccccccc 發表於 16-5-5 16:00 其實呢

你第一時間就棒落去⋯咁佢就算知衰都死撐
等過多陣,相信佢就會扮無野
下次你儘量唔好好惡咁話佢先⋯雖然 ...
所以話男人同女人構造真係大不同。。。通常我知自己有問題我就認衰先。。唔係話要佢好認真咁道歉個隻,就算笑笑口扮下傻都已經好好啦。。。。尤其是對呀仔既事,都唔明佢點解要唔認

不過我會試下禁下自己。。。唔係真是遲早玩完

子爵府

Ccccccc 發表於 16-5-5 16:21
所以話男人同女人構造真係大不同。。。通常我知自己有問題我就認衰先。。唔係話要佢好認真咁道歉個隻,就算 ...

佢會覺得你駛唔駛咁惡,又唔係乜野
算啦⋯下次收收火,用另一個口吻同佢講

大宅

引用:男人=難忍,比我就心痛死,啲C6冇大个肚係

原帖由 tommy715 於 16-05-05 發表
男人=難忍,比我就心痛死,啲C6冇大个肚係永遠都吾明白早抖!
近年我真係明白到唔好既男人有幾難忍

大宅

引用:回覆 Ccccccc 的帖子好明白, 加上男人係小

原帖由 Jolin_Yuen 於 16-05-05 發表
回覆 Ccccccc 的帖子

好明白, 加上男人係小左女人有既 "母性"。
哈哈無錯個刻真係嬲到癲。。。上黎有咁多人安慰下真係舒服好多。。。

大宅

引用:你老公咁樣,毫無危機意識,遲早出事啊

原帖由 wahiuma 於 16-05-05 發表
你老公咁樣,毫無危機意識,遲早出事啊
係呀比佢搞到精神緊張。。。我地舊式公屋既lift口位無欄杆,佢成日抱呀仔係欄杆邊望街,呀仔成個人係over欄杆個高度。。。呢樣最牙煙。。。。最衰講極唔聽。。。

大宅

引用:Quote:Ccccccc 發表於 16-5-5 16:21 所以話

佢會覺得你駛唔駛咁惡,又唔係乜野
算啦⋯下次收收火,用另一個口吻同佢講
...
應該用咩口吻,d男人又可以接受,而又比佢覺得佢係有責任,而佢又會作出反省既呢?

其實係咪只要用平靜既語氣已經可以ko呢種人?

子爵府

Ccccccc 發表於 16-5-5 16:39
係呀比佢搞到精神緊張。。。我地舊式公屋既lift口位無欄杆,佢成日抱呀仔係欄杆邊望街,呀仔成個人係over欄 ...

慢慢啦
或者下次你隔一隔

琥珀宮

無危機意識

伯爵府

回覆:價值觀

其實咁燥底話對方,件事解決唔到呀,佢係粗心大意,咪就係因為咁,所以要有你呢個老婆好好照顧囉!番到屋企嘈黎嘈去好咩?換下語氣成件事可能好好多呀。

首頁

尾頁

跳至