想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我可以點。。。

別墅

引用:我可以點。。。

原帖由 akiharu 於 16-02-25 發表
我可以點。。。
試ivf la, iui 本身機會都微,你先生精子ok嗎?

複式洋房

回覆:toho419 的帖子

精子麻麻,剛合格,而我嘅卵巢功能弱。唉。。

男爵府

回覆:三次iui都失敗,應該試ivf定放棄?

Ivf啦

iui本來成功機會都低,我果陣醫生講明做3次唔得就考慮轉Ivf

禁止訪問

男爵府

放唔放棄唔係問人,
係問自己, 如果你好想要就一定唔會放棄,
如果你可輕易放棄就代表你不是太需吧.

你撫心自問就有答案

要, 就盡力試, ivf就ivf, 無需考慮,
唔耍, 就去下旅行, 享受人生

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 畀面勳章

回覆 akiharu 的帖子

我自己都係三次IUI失敗然後去試IVF, 結果一次成功, 孖仔都差唔多一歲啦, 所以你都要加油呀

洋房

daisypig 發表於 16-2-26 15:00

我自己都係三次IUI失敗然後去試IVF, 結果一次成功, 孖仔都差唔多一歲啦, 所以你都要 ...
一次好叻啊! 當時你 ivf 幾歲?

複式洋房

我和老婆好好彩,iui一次成功,現在12week了!
樓主加油啊!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 畀面勳章

回覆 拉布狗 的帖子

大宅

X

別墅

我會嘗試下ivf,成功率高些,加油

複式洋房

多謝你地呀!我諗我應該都會試ivf,不過因為過咗呢三次,真係覺得好攰好沮喪

大宅

其實如果先生精子麻麻,真係可考慮IVF, 你再做第四次IUI 的費用加埋之前嗰d已經差不多夠做一次IVF.
我都做咗2次IUI唔成功, 兩次洗完精後,精子數量都係得4百幾萬同3百幾萬 醫生話最好超過5百萬先大機會),正常形態少過1%, 所以之後決定做IVF.
我做IVF放了第一次胎,剛check到bingo 了,希望之後都佗得順利,祝你早孕!

複式洋房

回覆:blueaqua 的帖子

恭喜你呀!BB痴實!
想問你做ivf請幾多日假?要返去覆診幾多次呀?

大宅

我做IVF成個過程都冇請假,因為幾好彩,抽卵日同放胎日都咁啱係星期六。其實抽卵前的schedule同IUI 差不多,都係隔2-3日要早上抽血,中午見醫生同照陰超check 住卵泡大細,至於打針,去到day8左右要加多支對抗劑 (即每日打2支)

由於抽卵有做全身麻醉同做完會覺得少少漲痛同攰,最好請假

大宅

由於我抽完卵後唔係同一cycle放胎 (因醫生話嗰個cycle 刺激得體內 hormone 太高唔好放住),所以我係等了兩個cycle先放雪胎去到day 11開始要每日返診所抽血 (可以lunch 去唔洗請假因為唔洗見醫生),check 到LH 有升 (即就快排卵)就可確定邊日放胎
放胎太概2-3小時搞掂 (連埋休息)

大宅

引用:我可以點。。。 +

原帖由 akiharu 於 16-02-25 發表
我可以點。。。
Ivf
我都四次iui失敗
跟住ivf
現在bb已出世 三個月大了

複式洋房

我係卵巢功能偏弱,先生精子形態係合格邊緣。試過兩次IUI失敗,之後決定IVF。一次過成功,宜家孖仔係肚入面27週啦!
是否應該試IVF,我唸你心裡面其實有答案,希望我地啲成功個例子可以比你多啲信心。調節好自己心態好重要,因為IVF成個過程中都會覺得壓力好大。IVF雖然成功率會高過IUI,但始終都係低過50%,到時成功或失敗,都需要有正面個心態去面對。
我果陣時唸,IVF其實已經係最後一步可以幫到我嘅方法。如果失敗,一定打擊好大,同埋唔知如何面對。但我又唸清楚,如果唔試,第日一定會後悔。試咗先有50%機會成功,大不了一次放胎唔成功繼續再放第二次第三次。
最後我一次過bingo孖仔,成個過程好順利,當月放兩粒鮮胎都著床並且生存到!好慶幸自己當初勇敢去試!

大宅

想生BB熱投

想問如果精子ok,不過有多囊,iui適唔適合?
其實我book左下個月睇專科,諗定要做人工,因為未見醫生,想先了解一下iui適唔適合我。

首頁

尾頁

跳至