興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

KODAKFUJIFILMNIKON
Kodak Z1012 Digital CameraFINEPIX S8000fdCoolpix P80
價值
HK$2,890HK$3,280HK$3,580
有效像素 (大約)
100080010.1有效像素
Bitmap Bitmap
變焦(光學及數碼)
12x 光學, 5x 數碼18倍光學, 5.1倍數碼18x
Bitmap
影像處理器
CCD自然影像處理器EXPEED數碼影像處理概念
Bitmap
影像穩定系統
光學CCD移位影像感應器移動減震
焦距(相等於35毫米菲林制式)
36(廣角) – 396 (遠攝) mm27(廣角) – 486 (遠攝) 毫米27-486mm
拍攝模式
智能場景、高感光度、SCN(場景)、全景(左右、右左)、P(编程模式)、A(光圈優先模式)、S(快門優先模式)、M(手動模式)、錄像自動,手動,數碼微距,色彩強調, 色彩轉換,影像合併,特別場景, 短片,人像,夜景快拍,小孩及寵物, 室內,創意光影效果,植物,雪景, 海灘,煙花,水族館,水底自動,P/A/S/M,情景模式
Bitmap
曝光補償
±2.0 EV,間隔為 1/3 EV不適用+/- 2 (1/3級遞增)
Bitmap
感光度範圍
自動, ISO 80/100/200/400/ 800/1600/3200自動/64/100/200/400/800/1600/3200/6400自動ISO 64-800:手動ISO 64, 100, 200, 400, 800, 1600, 2000, 3200, 6400
快門速度
1/30–1/32000 4 – 1/20008 - 1/2000
減噪功能
不適用

大宅

NIKONPANASONIC
Coolpix P80Panasonic DMC-FZ28
價值
HK$3,580HK$3,790
有效像素 (大約)
10.1有效像素1010萬有效像素
變焦(光學及數碼)
18x18x 倍光學, 4x 倍數碼
Bitmap
影像處理器
EXPEED數碼影像處理概念Venus Engine IV 影像處理系統
Bitmap
影像穩定系統
影像感應器移動減震光學防手震功能
焦距(相等於35毫米菲林制式)
27-486mm27-486mm
拍攝模式
自動,P/A/S/M,情景模式智能自動, 普通, 影片,P/A/S/M, 場景
Bitmap
曝光補償
+/- 2 (1/3級遞增)1/3EV step - 1 EV step, 3 frames
Bitmap
感光度範圍
自動ISO 64-800:手動ISO 64, 100, 200, 400, 800, 1600, 2000, 3200, 6400自動/100/200/400/800/1600『至醒』ISO (高感光度模式:6400)
快門速度
8 - 1/200060-1/2000 (星空模式: 15/30/60)
減噪功能
不適用不適用

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

影bb + 小朋友,
買 DSLR 好D, 對焦快, 雜訊少, 多鏡揀

大宅

原文章由 chloepapa 於 08-8-13 16:15 發表
影bb + 小朋友,
買 DSLR 好D, 對焦快, 雜訊少, 多鏡揀

其實我係新手, 我都有諗過買DSLR, 驚好難, 見你哋 450D話好, 我都心大心細

版主

原文章由 puifun 於 08-8-13 17:22 發表

其實我係新手, 我都有諗過買DSLR, 驚好難, 見你哋 450D話好, 我都心大心細

用 DSLR 影小朋友真係比用DC 好
(當然會比DC 大部, 重, 同貴DD)

450D 有預設情景模式, 好易用

大宅

kit set or body 會好啲? 請問知唔知道kit set 支鏡好唔好?

版主

原文章由 puifun 於 08-8-13 20:16 發表
kit set or body 會好啲? 請問知唔知道kit set 支鏡好唔好?

450D 支 KIT 鏡唔錯, 又有防震
呢張係我囡囡用400D + KIT 鏡影 :

大宅

原文章由 chloepapa 於 08-8-13 21:34 發表

450D 支 KIT 鏡唔錯, 又有防震
呢張係我囡囡用400D + KIT 鏡影 :

嘩!你囡囡好叻呀! 咁細嗰就識用DSLR.

請問除咗Kit鏡, 初學仲要買啲咩鏡呀?

版主

原文章由 puifun 於 08-8-13 22:08 發表

嘩!你囡囡好叻呀! 咁細嗰就識用DSLR.

請問除咗Kit鏡, 初學仲要買啲咩鏡呀?

佢只識按快門掣
用FULL AUTO MODE

除左KIT 鏡, 可以買支 50mm f1.8 鏡, $650 左右
室內唔開閃光燈影bb 最好
亦可以影淺景深人像

大宅

原文章由 chloepapa 於 08-8-13 22:25 發表

佢只識按快門掣
用FULL AUTO MODE

除左KIT 鏡, 可以買支 50mm f1.8 鏡, $650 左右
室內唔開閃光燈影bb 最好
亦可以影淺景深人像

Thank you!!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 puifun 於 08-8-13 22:50 發表

Thank you!!

呢部新機 spec 幾好... 唔知幾錢? 幾時有...

Fujifilm Finepix F60fd
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

大宅

原文章由 Simar 於 08-8-14 06:28 發表

呢部新機 spec 幾好... 唔知幾錢? 幾時有...

Fujifilm Finepix F60fd

Simar,

我噙日都睇到呢部, 都幾吸引

"Fujifilm Finepix F60fd 預計將於 8 月 23 日推出,售價約為 3 萬日圓。"

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 Small_Cloud 於 08-8-14 10:19 發表

Simar,

我噙日都睇到呢部, 都幾吸引

"Fujifilm Finepix F60fd 預計將於 8 月 23 日推出,售價約為 3 萬日圓。"

只差唔夠 wide.... 不過 spec 真係唔錯...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

大宅

原文章由 Simar 於 08-8-14 10:21 發表

只差唔夠 wide.... 不過 spec 真係唔錯...

所以我又 hold 住個 dc 仔大計 lor

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 Small_Cloud 於 08-8-14 10:36 發表

不如 upgrade 做 FF 先啦....

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 Small_Cloud 於 08-8-14 10:36 AM 發表

果時我都諗左好內, 結果都係用手機影算喇,
不如upgrade 部影相好d 既手機喇

版主

原文章由 KnN 於 08-8-14 10:50 發表

手機影都咁好 !!!!

(我就話買部細d 的 DSLR 來用好過用 DC 仔 )

子爵府

等我都試試媽媽部 Nokia 6220 先, 聽講影相都唔錯.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 chloepapa 於 08-8-14 10:53 AM 發表
手機影都咁好 !!!!

e, 有幾好, 激c 人喇

複式洋房

想問聲你部咩手機來架, 好正wor~

首頁

尾頁

跳至