自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

香港人係咪好葡萄。

http://www.metrohk.com.hk/?cmd=detail&id=223086

澳門政府連續第七年向市民派錢,每名永久居民明年將獲發9千元澳門幣(下同),金額較今年增加1千。「敬老金」同時加碼至7千元。

澳門行政長官崔世安昨發表首個任期內最後一份《施政報告》,宣布明年會再向每名永久居民派發9千元,非永久居民派5,400元,較今年所派發金額增加1,000元及600元。65歲以上長者領取的「敬老金」將增加400元,至7,000元。

除此之外,崔世安同時宣布繼續實施多項「派糖」措施,包括向每名澳門永久性居民派發醫療券,面額為600元;住宅單位電費補貼,每戶每月200元;同時會繼續對合資格社屋(類似香港公屋)住戶豁免全年租金,並續向列入社屋輪候範圍的家庭發放住屋臨時補貼,亦會繼續實施全職低收入受僱人士補貼,每月4,700元。崔世安同時宣布,減收全體就業居民職業稅三成,免稅額為14.4萬元。政府亦會向居民的公積金戶口額外注入7千元。

再一次實施短期靈活配套措施,加大力度分配經濟成果。(澳門特首崔世安)
崔世安說,澳門經濟在回歸後維持平穩增長,今年第三季失業率僅1.9%,基本儲備逾1,190億,故加大現金分享的力度,「特區政府因應澳門的經濟環境變化,充分運用資源,更全面扶助弱勢群組,在敬老扶幼,紓緩通脹,再一次實施短期靈活配套措施,加大力度分配經濟成果。」
崔世安又指,為了保障住屋,會積極探討澳人澳地的建議,明年會完成有關專項研究,並展開公眾諮詢。
有澳門學者認為,當地政府年年派錢,會增加市民期望,擔心當人口及社會要求上升,政府財力便無法應付。

澳門部分「派糖」措施
1 向永久居民派發9千元,非永久居民派5,400元。
2 「敬老金」將增加至7千元。
3 社屋全年豁免全年租金。
4 減收全體就業居民職業稅三成。

ada0707    發表於 15-11-18 09:10

禁止發言

好媽媽勳章 畀面勳章

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:se6b03 的帖子

來生要做澳門人

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

只係掩口費啫...有咩好羨慕

jtw_ki    發表於 15-11-18 09:30
雞煲煮家明    發表於 15-11-18 09:06
4cats    發表於 15-11-18 08:17
一之蘭太太    發表於 15-11-18 00:46
Anlly    發表於 15-11-17 17:52
chantara    發表於 15-11-17 17:29
jolo    發表於 15-11-17 17:26
sixfourtoo    發表於 15-11-17 16:31

公爵府

引用:香港人係咪好葡萄。http://www.metrohk.com

原帖由 se6b03 於 15-11-17 發表
香港人係咪好葡萄。
自發生高官在公廁好整齊咁被(自殺)後,我才不羡慕這比大陸更黑暗的地方!!!

家有肥貓    發表於 15-11-17 20:51
Umelee    發表於 15-11-17 17:15
eggcarol    發表於 15-11-17 15:51

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

派幾多都唔關我事啦~

wcpcelia    發表於 15-11-17 16:10

伯爵府

回覆:澳門又派錢,仲加碼派9千。

香港都好多澳門人,我身邊都好幾過,係香港住公屋,食晒2邊著數

jtw_ki    發表於 15-11-18 09:30
Ice19740902    發表於 15-11-17 23:53
siu05    發表於 15-11-17 17:58
991129    發表於 15-11-17 16:06

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

恨到流口水,

子爵府

今年都係9000, 明年點增加1000?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 se6b03 於 15-11-17 發表香港

原帖由 yl88 於 15-11-17 發表
自發生高官在公廁好整齊咁被(自殺)後,我才不羡慕這比大陸更黑暗的地方!!!

...
agree,真係唔恨果幾千蚊

侯爵府

掩口費,好黑暗
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

子爵府

回覆:se6b03 的帖子

羨慕嫉妒恨

公爵府

引用:香港都好多澳門人,我身邊都好幾過,係香港

原帖由 taiming 於 15-11-17 發表
香港都好多澳門人,我身邊都好幾過,係香港住公屋,食晒2邊著數

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

水晶宮

回覆 se6b03 的帖子

我冇, 因為香港比佢生活安定好多.

侯爵府

引用:香港人係咪好葡萄。http://www.metrohk.com

原帖由 se6b03 於 15-11-17 發表
香港人係咪好葡萄。
葡萄乜呀
越派越衰

一個正常的社會及國家
係唔需要用呢種手段

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:香港都好多澳門人,我身邊都好幾過,係香港

原帖由 taiming 於 15-11-17 發表
係啦,我都識有,
仲一家四口

珍珠宮

2018復活節勳章

從來唔羨慕,覺得澳門太紙醉金迷嘅生活,感覺唔踏實,麻麻地呢個地方

99dogdog    發表於 15-11-17 18:18

大宅

財來財去……不義之財, 恨嚟做咩, 嗰天梗有辦法要你用左去既

首頁

尾頁

跳至