論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問大家, 你地會唔會比工人自己開電視睇?

今日0係 cam 見倒, 個工人無問我同老公, 開左個電視, 好 enjoy 咁坐0係個 bb 墊到睇電視. bb 自己0係到玩, 有時會望個電視, 好近, 所以有 d 扯火.

我於是 call 返屋企問佢, 係邊個比佢開電視, 佢話無人叫, 不過我個 b 飲奶時好扭, 所以開左個電視比佢睇. 我個 b 食奶既時候係唔會喊既, 我湊左佢咁耐都未試過 (我之前係全職 mami).

咁我話佢食完奶啦, 咁你重 mud 重唔 turn it off? 佢一未話對唔住... 激 c!

有時諗, 係唔係自己太緊... 想聽下大家既意見... 謝謝.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我從來都唔比工人睇電視, 佢係我地面前都扮到唔睇, 望都唔會望嫁
但當然你睇唔到佢既時候, 佢會偷偷地睇啦, 你可以直接同工人講, 你唔鐘意工人睇電視, bb喊都唔準開
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

原文章由 2heiBBmama 於 08-7-8 15:01 發表
我從來都唔比工人睇電視, 佢係我地面前都扮到唔睇, 望都唔會望嫁
但當然你睇唔到佢既時候, 佢會偷偷地睇啦, 你可以直接同工人講, 你唔鐘意工人睇電視, bb喊都唔準開 ...

我地已經同佢講左, 我老公話今晚會再同佢講. 其實佢做晒嘢坐0係個 kitchen 門口睇, 我地都 ok 既, 特別係佢話想唔放假, 想搵多個 $$, 我地又唔係成日帶佢出街, 所以由得佢, 只要佢做晒 d嘢先出來睇就得啦.

唉,有時做儸主既, 都唔知點做, 收得太緊又驚佢會唔開心, 成日黑口黑面. 太鬆又怕將來手尾長..

男爵府

你bb幾大呀?
我個印姐係自動開電視....俾bb睇(barney同埋disney)個d羅,咁佢就可以做下野
如果係佢自已睇就係我地出晒街,佢做晒野啦,我都同佢講過俾佢睇既,因為睇電視可以好快學中文

伯爵府

Shouldn't let the maid turn on TV as this will distract work. They don't have TV at their home in Indonesia or PH ga la.

My mum set a TV in the maid's room, her maid stays in her own room watch TV till 1am everyday, and hide inside her room 12 hours per day watching TV and talking mobile phone.

Will only let the maid to watch cartoon/BB videos with my BB.

伯爵府

原文章由 sylviawong 於 08-7-8 15:16 發表
你bb幾大呀?
我個印姐係自動開電視....俾bb睇(barney同埋disney)個d羅,咁佢就可以做下野
如果係佢自已睇就係我地出晒街,佢做晒野啦,我都同佢講過俾佢睇既,因為睇電視可以好快學中文 ...

So do you let her sit on your sofa to watch TV?

I have radio for her, she can listen to songs and radio channel.

大宅

原文章由 c-wong 於 08-7-8 15:21 發表

So do you let her sit on your sofa to watch TV?

I have radio for her, she can listen to songs and radio channel.

我老公朝早會開 TV 比 BB 睇, 因為 8 AM ATM 英文台有 CARTOON FOR BB. 我老公會叫個工人 10 AM 關機, 跟住就同 BB 玩. 從來無追批准過佢自己開電視.

我份人好衰, 鐘意唔鐘意會放晒係塊面到, 今朝話佢既時候已經火, 驚今晚返去會忍唔住黑晒面咁對住佢...

大宅

原文章由 cowkingb 於 08-7-8 15:15 發表

我地已經同佢講左, 我老公話今晚會再同佢講. 其實佢做晒嘢坐0係個 kitchen 門口睇, 我地都 ok 既, 特別係佢話想唔放假, 想搵多個 $$, 我地又唔係成日帶佢出街, 所以由得佢, 只要佢做晒 d嘢先出來睇就得啦.

唉,有時 ...

真係好無可奈何.....

唔請,要搵食,日日放工先返屋企攪,又攪唔掂...

請左,船頭又驚鬼,船尾又驚賊...

緊過龍,日日返屋企,佢個樣仲黑過關帝,

鬆得滯,睇各位d post,個個都媽媽聲收場......

大宅

唉, 係啦, 真係唔想再0係工人既事上面煩... 好想自己湊, 但係又好想比 d 好既生活個小朋友. 無可奈何, 唯有靠佢地 班外傭lor. 我老公就叫我比 d 耐性, 唉, 我已經叫左自己咁做, 但係當親眼見倒個仔去聞電視, 又點叫自己去忍呢?

原文章由 wlai888 於 08-7-8 15:58 發表

真係好無可奈何.....

唔請,要搵食,日日放工先返屋企攪,又攪唔掂...

請左,船頭又驚鬼,船尾又驚賊...

緊過龍,日日返屋企,佢個樣仲黑過關帝,

鬆得滯,睇各位d post,個個都媽媽聲收場...... : ...

[ 本文章最後由 cowkingb 於 08-7-8 16:11 編輯 ]

大宅

所以佢做到80分,我都唔出聲,D皮毛野當睇唔倒算啦.....

你個小朋友都係聞下電視,咪小事.....

上次我老豆,同我個女係屋企玩咩三項鐵人,猛跳,咪整親隻腳,你可以鬧佢咩???

mouth: mouth: mouth:

睇開D啦......

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 sylviawong 於 08-7-8 15:16 發表
你bb幾大呀?
如果係佢自已睇就係我地出晒街,佢做晒野啦,我都同佢講過俾佢睇既,因為睇電視可以好快學中文 ...

me too
我唔介意佢看電視, 快d學中文
特別係餵我仔食飯時, 因為要好有耐性
等佢睇住電視調劑下都好
咁佢又好自律
有野要做佢就自己會去做架啦
唔會痴實電視

象牙宮

2024年龍年勳章

my helper only turns on the TV when my daughter wants to watch disney or teletebbies.

for me, i only watch the news.

if your kid is too young, it is better to contral the TV time. some experts say it is not good for kids' development if they spend too much time watching TV.

原文章由 cowkingb 於 08-7-8 14:43 發表
想請問大家, 你地會唔會比工人自己開電視睇?

今日0係 cam 見倒, 個工人無問我同老公, 開左個電視, 好 enjoy 咁坐0係個 bb 墊到睇電視. bb 自己0係到玩, 有時會望個電視, 好近, 所以有 d 扯火.

我於是 call 返屋企 ...

大宅

原文章由 Sumyeema1 於 08-7-8 16:47 發表
my helper only turns on the TV when my daughter wants to watch disney or teletebbies.

for me, i only watch the news.

if your kid is too young, it is better to contral the TV time. some experts say ...

我個 bb 得 16 個月大, 剛剛識走來走去. 星期一到星期五, 我地都好少比 bb 睇電視, 之前個工人唔會咁大膽, 但係有其他重衰既嘢... 做到出晒面唔錫唔理我個仔. 而家呢個, 佢表現到好錫我個仔, 佢未0係香港湊過小朋友, 我地 employ 佢, 都係因為佢好似好錫我個仔, 聽話...

我真係好驚又請著個講一樣做又另外一樣既工人. 對請工人已經好 tired, 好 sad...

我同意唔好比咁多電視個小朋友睇, 我識得有 d 人既細路, 屋企既電視係由朝開到晚既. 我個仔淨係食粥既時候先會睇下 vcd, 同埋我地返左屋企先會開下個電視, 佢無 mud 扭要睇 (可能重2細啦), 因為夜晚我地返左屋企, 佢有兩個大玩具...(我同老公) 佢重點會想睇電視.

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

係啦,開電視都唔得? 我都覺得要睇開d。
你有cam睇住啦喎,姐姐should be冇咁過份!

大宅

原文章由 fskaren2002 於 08-7-8 17:11 發表
係啦,開電視都唔得? 我都覺得要睇開d。
你有cam睇住啦喎,姐姐should be冇咁過份!

唉, 就係唔分點先叫過份...

如果佢問過我地, 又好好咁睇住個仔, 唔比佢咁近睇電視, 我諗我會無咁火. 我即刻火晒係因為我見倒個仔聞電視.

我唔係要個工人做足 100%, 不過, 至少, 真係希望佢可以 respect 下我地做老細既, 叫佢唔好做, 就乖乖地聽話啦...

大宅

環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我都係.... 鐘意同唔鐘意會放晒係塊面到.... 成日搞到大家心裡好似有條刺咁.... 我己經忍.. 唔出聲. 如果仲要我強顏歡笑. 咁我做咩仲要請工人.....不如自己一腳踼.....
唔知係咪此原因.... 所以我既下場係...... 個工人做唔夠3個月....... 今個friday last day 嘞!!!! 所以我絕對唔會再請係香港完約個 d.... 正一屎 x 鬼!!!!

[
quote]原文章由 cowkingb 於 08-7-8 15:41 發表

我老公朝早會開 TV 比 BB 睇, 因為 8 AM ATM 英文台有 CARTOON FOR BB. 我老公會叫個工人 10 AM 關機, 跟住就同 BB 玩. 從來無追批准過佢自己開電視.

我份人好衰, 鐘意唔鐘意會放晒係塊面到, 今朝話佢既時候已經 ... [/quote]

大宅

I told my maid not to let bb watch TV besides VCD time we set for bb. Sometimes when I back home after worl I found the channel turns to English channel instead of TVB (as we usually watch TVB). I questioned her and she said bb is crying so give her to watch for 15 mins.

Honestly I do not believe she switched on 15 mins only but how can I do? My bb only sleep 1 to 1.5 hrs in the afternoon and I do not allow her to bring my bb downstairs.

So I tried not to be angry and behave very understandable. But ultimately I reinforced how bad for bb if they exposed too long hrs to TV. Seems she understands.
I think let's strike a balance la....

大宅

好媽媽勳章

我比印印自己開TV同BB睇 or 佢自己睇cooking果d, 無勿所謂......

大宅

無我批準, 工人唔可以開電視的........大家要知道工人係負責幫你睇實個b, 唔係教.....係佢地角度由朝開到晚固然好啦, 唔使理個b, 就算個b就去聞電視佢都唔會覺得有問題(因佢地唔會知道有咩後果), 但大家都知d小朋友睇得多電視會好易近視, 如個b成日訓係度睇就會變斜視, 呢d你同工人點講都無用.......所以我為咗自己個女, 只準佢食飯時開電視, 仲要叫個工人佢一定要坐係邊(對住佢地order好過explain)......

我有個朋友, 佢個仔7歲, 佢以前無裝came, 佢亦無理個仔睇電視時坐係邊, 有次去個fd屋企, 佢個仔好自然成日坐埋個電視前面, 叫佢幾次坐後d, 但坐坐下個仔好自然又走返埋去.......我即刻就話, 你個仔梗係聞慣電視, 個工人無理佢, 所以咪慣咗囉.......

大宅

係呀, 就係見佢好 enjoy 咁坐0係到睇電視, 個仔就自己玩, 間中會去聞電視先火. 我呢個工人唔係好識大體, 唔係太識主動, 唔知係唔係我地無話 '敦' 起個老細款呢? 尋日我同老公返屋企都再有話佢, 佢係咁講對唔住, 話唔會再係咁. 希望啦...

好似佢之前0係印尼帶左幾條 'mere' 帶返來, 話想試下用. 我地係 ok 既, 不過就叫佢洗乾淨先, 同埋等我同老公0係屋企先試啦. 佢無聽, 第2日就攞左來試. 我地好嬲, 唔係因為佢條巾未洗, 而係覺得佢唔聽指令. 我地擔心既係, 如果阿 b 大吉利是唔舒服, 叫佢唔好用自己方法去湊阿 b, 佢可能都唔聽, 覺得自己既方法 ok, 或者0係印尼帶返來既 藥 ok, 比左我個仔食就大件事.

首頁

尾頁

跳至