懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

你地著唔著緊BB係咩生肖?

各位姊妹,

我5月初時做了人工流產, 現正等待再次懷孕. 一心想生個Monkey BB (同自己同一生肖), 現巳趕不及了.

我曾經不約而同聽過幾個人講雞年出生的人的性格(唔係咁好聽個D), 令到我好struggle, 由於我剛踏入高齡行列 , 等狗年至生會好遲, 唔知點好.

我係咪擔心得太多呀? 我知道有很多人想生都生唔到, 自己仲係到揀黎揀去, 要求咁多, 真係幾過份.

若此文引起呢度雞年出生的媽咪及BB唔開心的話, 我想講聲對唔住先, 絕無惡意.

大宅

Re: 你地著唔著緊BB係咩生肖?

dorismyw:

其實就算同一生肖, 不同人都有不同性格, 你想想以前同一屆同學, 應該同一生肖吧, 但也有不同的性格.

有人說小朋友性格部分是天生的, 但如何引導, 就很看父母後天的栽培, 例如活躍的小朋友, 引導得好就是活潑好動得人喜愛, 引導不好就可能搞破壞惹人生厭; 倔強的小朋友, 引導得好就是堅持目標努力做到最好, 引導得不好可能就是"死牛一邊頸"不聽人勸導.

我有很多好朋友都是雞年生的, 性格真的不錯呀, 你真的不用擔心.

民房

Dear chingchingmom,

Thank you!

子爵府

我都同意 chingchingmom的講法, 如果話某個生肖出生的人無咁好, 咁係個年出生的人咪無好人? 我諗你唔駛太在意.

大宅

係囉, 只要有bb同佢健健康康, 已經好好架啦, 要有bb已經唔易, 平安噤出世, 快高長大已經好開心. 唔同生肖有唔同特徵, 唔同星座又有唔同特徵, 夾得邊樣呀?

男爵府

dorismyw:
好明白你既心情!我都係一個揀生肖生bb既人唻!我同我老公響2002年結婚,好似係蛇年!我老公屬羊,我屬虎,最夾我地兩公婆既就係馬年既bb,但係如果生隻馬年bb,我地就無乜二人世界就要照顧bb喇!咁唯有要隻羊bb,咁bb同爸爸一樣,問題應該唔太大!不過我就講明,我一定唔會生馬騮b,事關馬騮同虎相尅得好勁(我同我奶奶就係呢隻case,大家都憎大家),咁我又唔鍾意自己bb係雞年喎,如果再等隻狗年b或者豬年b呢,我年紀又開始大喇!咁所以講到明,一係要隻羊,一係就唔要!卒之就響羊年生左婷婷囉!同爸爸同一個生肖,爸爸又開心,我又放心囉!

以上純屬我個人觀點,如果得罪屬猴同埋屬雞既爸爸媽媽同bb,唔好意思啊!絕無惡意架!

複式洋房

Hi dorismyw
hasaa...i'm the opposite thinking of you..coz my husband and one of my best friend are chicken also..they both are very respect people even the elderly..and i know one who's monkey but i don't like his character. so i hope to have a chicken baby..but finally, i'm pregnant and will get a monkey..so, "shun kei chi yin"...ok...

侯爵府

好媽媽勳章

Hi 各位, 我都有麥所謂個 b 係麥野生肖, 最緊要係佢健康, 開心同快高長大就得 la, 而且我同老公都有共識係呢一兩年要細老, 點知一唔避就有左 la, so 趕得切有 monkey bb~~

民房

Yes.. I should "shun kei chi yin"... A person good or bad should not be determined by the year of birth ... should be the heart.

Thanks to all of you.

珍珠宮

十月媽咪:
我都好信風水命理, 但我唔知要諗埋呢個問題添. 我係今年11月媽咪, 係因為年幾前睇個測字佬暗示話我唔生bb就會離婚, 所以我拿林整返件啦都係今年先中.
死啦. 我老公虎年架, 生個馬騮仔咁咪好唔點. 你睇咩聽咩話虎同馬騮相沖架, 可唔可以話我知等我alert下都好呀.

大宅

生bb係件開心事, 只要bb健康快樂, 我就心滿意足, 如果事事都要計呢樣o個樣, 咁就真係好唔得閒囉!!

男爵府

我覺得可以有BB已經好開心.最緊健康.生肖
唔係咁緊要..

大宅

我都有比較喜歡既生肖, 例如馬, 鼠, 兔 同猴

男爵府

pekkle女,吾洗怛心咁多啦,我同我老公都沖啦,我爸爸媽媽同我都係羊仔,我老公係牛仔,沖哂架,所以吾係羊年生,

原本想生雞仔架,聽人講努力都要等下啦,點知趕得切馬留仔喎,其實雞仔幾好丫,我呀媽都想我生雞仔,我唐妹係雞仔,由細到大都無人蝦到佢,(d人多數都蝦我)重係讀精英班,人又靚,又聰明有乜吾好bor,

男爵府

pekkle女:
算啦!都有左咯,係你既就係你丫嘛!無所謂啦!咪當唔知囉!(唔好意思,搞到你唔安樂添!)
其實我初初都唔知老虎同馬騮係唔夾架,係我奶奶初初成日阻止我同我老公拍拖,又話我呢樣唔好,果樣唔好,後尾我至知原來乜都唔係,係因為我係老虎剋鬼住佢至真,所以成日反對我同我老公拍拖囉!
後來佢發覺我老公真係鍾意左我,仲話要結婚,咁我奶奶咪好無耐咁畀個仔娶我囉!
至於佢(我奶奶)而家點,哈...唔響度咯,仲要係響我新曆生日果日唔響度添呀,都唔知佢係咪有心裝我架,遲唔咩早唔咩,偏偏要響人地生日果日咩...睇怕以後我老公都唔會同我慶祝生日架喇!
不過,anyway,你放心啦,爸爸同bb係親骨肉丫嘛,唔同既!我同我奶奶又無血緣關係,所以我做樣樣野都乞佢憎,同樣地,佢做乜野都乞我憎,就係咁囉!
仲有,記住呀,呢d始終都係迷信野唻,唔好成日放響個心入面呀,知道嘛!咪影響左爸爸同bb既感情咁就唔好喇!放心啦,無論點樣,你都應該用一個熱切期待既心情唻迎接你地既小生命架!

複式洋房

pekkle
虎同馬騮相沖,兔同雞又相沖…即每隔6年的生肖就相沖,不過我虎年都生左個馬騮仔.

別墅

我絶對唔會介意我個b係乜生肖, 有一個健健康康的b就巳經係一件好事...妨且個b的命運,人格等係要睇好多嘢和佢既生活環境做出來..唔係單單用生肖嚟做決定...所以d人去算命嗰d人都要你講埋d時辰八字啦.乜嘢都用平常心,就得架啦.

珍珠宮

十月媽咪, mamajoe,
我都唔會太擔心既, 得個知0者. 都係順其自然囉就算將來佢地真係唔夾,我咪最多會留意多d, 睇下有d嘜可以化解下咁囉.

水晶宮

我冇特登揀邊一個生肖生bb, 但我比較鐘意一些得意d的生肖, 如兔, 羊. 順其自然, 在羊年生了隻羊仔. 我隻羊仔好得意架.

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

乜生肖無所謂,最梗要健康
風水命理,唔係只睇一個年份嘛,仲有日月時辰,邊顧到咁多

首頁

尾頁

跳至