論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

尋日食剩左d餸,叫姐姐留起聽日比佢食, 佢居然倒哂

大宅

引用:尋日食剩左d餸,叫姐姐留起聽日比佢食, 佢

原帖由 yandy.yandy 於 15-05-18 發表
我工人都係一樣,發現左,佢就會輕描淡寫地話自己係唔食果樣野

男爵府

引用:Quote:原帖由 yandy.yandy 於 15-05-18 發

原帖由 Gracen 於 15-05-18 發表
我工人都係一樣,發現左,佢就會輕描淡寫地話自己係唔食果樣野

...
Same,已經唔食豬,已家連牛都話唔食,唔通餐餐海鮮餐招呼工主

男爵府

回覆 yandy.yandy 的帖子

食齋

子爵府

對付方法係
(1) 一日三餐只比印尼面
(2) 不用特別招呼,一般菜和豬肉/牛肉/雞翼等餸菜就可, 買個膠盒專門pack餸for 她的lunch box, 冇得比佢話事。
(3) 有時間唔中咪比佢煮吓灣仔碼頭嘅水餃/雲吞配少少菜
(4) 雪櫃有位咪買一包貢丸/魚蛋之類的東西給她lunch煮面或通粉
(5) 無論佢是否食哂/自己私下倒掉, 你盡咗僱主責任比足三餐就夠, 話之佢食唔食, 佢餓就自然會食。
(6) 你可以同佢講, 唔好嘥嘢, 你食or唔食, 都冇得你揀, 再係咁就食白飯加菜和荷包蛋。

大宅

yandy.yandy 發表於 15-5-18 07:57
或者可以俾$1000/mth佢,以後唔包伙食。

男爵府

引用:Quote:yandy.yandy 發表於 15-5-18 07:57

原帖由 pigbun 於 15-05-18 發表
或者可以俾$1000/mth佢,以後唔包伙食。
比錢最終咪又係偷食我屋企d野

男爵府

引用:回覆 yandy.yandy 的帖子對付方法係(1) 一

原帖由 加菲 於 15-05-18 發表

1.佢有血壓高,唔可以食印尼麵
2. 丸類買過,得個擺字
3. 已經3日叫佢煮自己既餸1次,我地懷疑佢倒多過食, 1餐食酒樓外賣盒大半盒

子爵府

講真, 大部份原因, 你工人只係因為識食, 並不是因為追求健康。
如為健康, 可以不給她印尼面。但其他的丸/水餃/雲吞/雪藏雞扒/雞翼等等, 佢只能接受。如果佢倒掉唔食, 係佢問題, 你不用替她煩惱, 佢餓就會吃, 依家佢咁挑剔只因為知你會為她周章費心, 佢就多多要求。
如果你真係怕佢會餓親, 最多買罐老人牌麥片給她平時有需要時吃, 不需再為她大費周章了。

我家工人新嚟頭4個月時, 我每天給她買新鮮的bread (波羅包/雞尾包/提子包/腸仔包/吞拿魚包/蛋撻/椰撻/西餅/白面包塗花生醬/芝士棒/嘉頓孖寶等等), 但....日日食剩唔要, 問佢原因, 佢話唔like吃bread, 於是我改買老人牌麥片 (因為之前見佢自己買咗包沖嚟飲, 以為佢好like), 點知買咗返嚟, 佢就唔飲, 一直放咗响到大半年了。於是我冇再給她買任何bread, 只給她麥片。中午就係預先前一晚的餸, pack好個lunch box比佢。昨天當我想吃公仔面時, 才發現冇哂, 佢初頭都唔認, 我問點解冇哂 (因為新買一pack5包, 冇人食過), 佢才認自己食哂。我問佢點解食我們的食物唔出聲? 你的lunch box唔夠你飽嗎? 同埋食哂點解唔出聲? 難道我哋想食嘅時候就冇? 佢响到呻肚餓, 我話之前給你日日bread係你唔吼, 唔係我唔比你食。佢話日日吃bread好悶, 要食唔同嘢。我話我和家人都係吃同樣的食物, 唔會同你有差別, 你咁難服侍係你自己問題。佢冇聲出.....我串佢好識食, 食哂啲蝦子面和公仔面, 但就從來唔食通粉和上海白面。佢知我串佢就話自己唔記得, 又話唔知, 總之就扮唔明 (佢响hk over 10年, 中文好叻)。我話你點會唔記得, 星期四都仲有last一包公仔面, 星期五你食咗, 前天嘅事咁快就忘記? 佢就扮哂話"係喎...唔記得咗", 然後我問佢仲食咗屋企啲咩? 佢又話冇, 我篤爆佢liu哂啲花生醬嚟食又唔出聲, 佢先至認, 又係扮哂"猛然醒起嘅樣"。

依家我叫佢肚餓就搞掂罐麥片。我亦照買番啲公仔面回來, 就睇佢敢唔敢專食哂我啲公仔面而唔食其他嘢!

男爵府

引用:回覆 yandy.yandy 的帖子講真, 大部份原因,

佢堅揀飲擇食,海鮮咪一d都唔浪費,其他食物我相信佢係倒一半食一半,唔食隔夜食物,我懷疑佢係印尼餐餐大魚大肉

大宅

BK Milk勳章

回覆:yandy.yandy 的帖子

菜only......或蛋

子爵府

咁你叫佢食"屎", 夠新鮮, 日日唔同。
因為我和工人也是pack飯盒, 就算我個BB都係食隔夜餸配新鮮飯 (因為唔想煩工人第日煮新鮮LUNCH給bb)。我唔會要工人食得差, 自己食得好, 總之我取決於乾淨, 快, 有得食就ok。

你工人擺明係揀飲擇食, 某啲原因都係你造成, 為何比佢反客為主? 有時必要時就捉番緊啲家規, 否則越來越過份, 到時你想改變都難了。總之不用給她吃海鮮, 一般新鮮蔬菜, 肉餅, 水蛋, 有湯就預一碗比工人, 蕃茄炒蛋, 薯仔雞翼, 瓜, 午餐肉炒蛋, 排骨, 豬扒, 節瓜粉絲, 蕃茄肉碎蟹柳菠蘿粒炒飯等等, 其實都好多變化和營養, 不用糾纏佢吃或不吃。

大宅

BK Milk勳章

回覆:如何對付工人浪費食物

其實,她已是成年人,你不必費心,如你留給她的,她掉一半,那只留一半給她就可。

如她不滿你提供的,請她自費買吧!

僱主有責任提供食物,不是要提供珍修百味。如她餐餐要食海鮮,叫她回家吧!

男爵府

引用:回覆 yandy.yandy 的帖子咁你叫佢食\"屎\",

其實我已經淨係比魚同菜,早餐我個仔食咩佢食咩,但我好討厭會倒左d飯餸

男爵府

引用:回覆 yandy.yandy 的帖子咁你叫佢食\"屎\",

我個印唔食豬,但我屋企以食豬為多,無可能餐餐理佢,所以會叫佢每次煮定3日既餸

男爵府

引用:菜only......或蛋

原帖由 Chloepigmama 於 15-05-18 發表
菜only......或蛋
蛋我買過,2個月食50隻佢好古怪,鍾意食既野要一次過食哂先安落

子爵府

啊, 原來你要她煮定3天的餸, 咁唔怪得佢唔like啦, 3天又真係耐咗啲, 撇除好唔好味, 我都唔贊成把餸留3天, 因為怕變壞或唔新鮮, 如果佢因此而肚瀉, 對你嚟講都係唔著數。
不如試下素餃/急凍雞扒/魚蛋/牛丸/平價的魚/蛋/瓜菜/粉絲/菜粒蒜頭蛋炒飯, 你同佢講會尊重佢宗教唔吃豬, 但要佢明白在香港打工亦要配合番呢度嘅文化, 你只能為她提供以上額外的食物, 一切以簡單, 唔貴和有益為主, 叫佢煮定2天餸。如果你肯, 咪買定一罐麥片和少許梳打餅給她平時充饑。就已經好足夠了。

子爵府

你唔好存貨太多, 有些工人唔會同你慳住吃, 屋企有咩就食咩, 唔好蝕咁。

大宅

yandy.yandy 發表於 15-5-18 10:07
比錢最終咪又係偷食我屋企d野
俾咗錢佢,再同佢講,如果佢偷野食就報警拉佢啦。

大宅

you can buy some cheap frozen food for her and ask her to cook her own meals once in a while (not always).

I buy some cheap frozen 秋刀鱼 4 fishes for HKD10 dollar only, 2 fishes each meal then on average is only 5 dollar

I also buy frozen chicken legs (on average 10 dollar for one), and frozen pork chops. Sometimes the wet market has fresh fishes, like 5 fishes for 15 dollars, I will buy for her too.

In addition, you can buy eggs, sausages, frozen crab sticks---these are all not expensive.

When we eat very expensive food for dinner (like tiger shrimps, crabs, etc), i'll ask her to cook some of the above frozen food for herself. Sometimes when we have nothing left, she can also eat that.

Remember that their food allowance is about 1000 dollar for 26 days. so on average, each day the food should count no less than 30-35 dollar (of course you'll have to count the utilities, soy sauces, etc). So I think for dinner/lunch, meats for less than 10 dollar should be ok---this means she can have 4 frozen fishes or a chicken leg or 6 eggs etc plus some vegetables...that should be more than enough for her.

首頁

尾頁

跳至