親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

經常於這裡取料, 等我回饋一下剛完成的旅行資料啦 我們一行4( 2, 1老及15) 6天台北

第一天: 上午HONGKONG AIRLINE, 原定9:05起飛, DELATE 1個小時, 所以到桃園機場已差不多11:30AM.

在出境這裡的左手面, 就有一部銀聯機 ( 沒有人排, 個個都是去找換店CHANGE MONEY, 所以我不用3MINS就取了20000台幣, 匯率3.93XXX)

出境後, 向左手面走( 即與機場巴士走相反方向)就有電話咭賣, 職員會要求PASSBOOK登記, 有很多牌子選擇, 我選擇了大哥大. ( 話說我買了張5天的上網咭, 但可以用足6....^_^...)

之後就去左乘"國光巴士"去西門町 ( 司機會於台北車站通知你轉車, 由機場至台北車站約1HOUR 15 MINS, 然後約10MINS 再往西門町.....小孩及老人是半價, 所以好便宜, 我們4人都不用港幣$100就到西門町.

酒店SETTLEDOWN就即刻打的去復興店馬辣 ( 之前已EMAIL 訂位), 小孩不用收費, 只需收100元台幣清潔費. <<<< 之前只聽說馬辣好味, 就去試試, 結果真沒使我失望, 他們用料很足, 牛肉是給<安格斯牛, 且有海深, 手掌大的海蝦等, 而且有10多款Haagen dazs 雪糕, 真的很滿足>>>
之後就去左24小時誠品及士林夜市 ( 於士林主要比個仔玩街邊攤檔, 玩了5-6個後,再行下, 因太疲倦就回酒店了)

第二天: 10點出發乘捷運去動物園, 一出站1分鐘就到動物園門口, 好方便.
動物園都算大, 我們去到就即刻乘坐園內的小火車上了半山( 每位5元台幣)園內一般的動物也有, 我個仔就好開心, 我們就……約下午3時就走了, 之後回酒店休息再去夜市

第三天:10:30就到中正紀念館看士兵轉更 (每正點就會轉更), 阿仔第一次看, 都值得看.
之後去左台北車站微風吃午餐 , 跟住行下書街HEA.

水晶宮

Thxx

子爵府

回覆:台北6天, 剛回來, 希望可幫到大家 (PART 1)

請問由 西門町搭捷運去到動物園需時幾耐?

大宅

thx thx

珍珠宮

引用:請問由+西門町搭捷運去到動物園需時幾耐?

原帖由 waiyeee 於 14-11-28 發表
請問由 西門町搭捷運去到動物園需時幾耐?
晤計換線、等車,淨車程半小時左右

伯爵府

回覆 cheungkitty 的帖子

請問你住邊間酒店?

大宅

回覆 waiyeee 的帖子

由西門站去動物園站, 約30MINS, 中間要轉一次車, 因為我個仔又話要去廁所, 所以我就差不多40MINS左右到啦

出站後, 你會唔知向那方向, 因為即時是看不到動物園, 但你只要行出小小, 然後向右手面後, 1MIN內就到

大宅

回覆 Lavender22 的帖子

我5天也住長虹, 因為我們要BOOK 2間房, 故不想住D太貴的

現在一間房約$600HKD

房就細細, 但真的算乾淨

<<< 這裡個STAFF說, 原來直接打電話給她們, 價錢是比網上/透過旅行社訂, 便宜$100多港幣一間房,且不用先付訂, 只需說姓名及PASSBOOK NUMBER, 幾時到台等資料就OK, 故如想BOOK長虹,可以先至電了解一下 >>>

Lavender22    發表於 14-12-3 17:21

子爵府

引用:Quote:原帖由 waiyeee 於 14-11-28 發表請

原帖由 NoName 於 14-11-29 發表
晤計換線、等車,淨車程半小時左右
thx

子爵府

引用:回覆 waiyeee 的帖子由西門站去動物園站,

原帖由 cheungkitty 於 14-11-29 發表
回覆 waiyeee 的帖子

由西門站去動物園站, 約30MINS, 中間要轉一次車, 因為我個仔又話要去廁所, 所以我就 ...
thx

子爵府

大宅

5天上網咭幾多錢

大宅

回覆:cheungkitty 的帖子

點解我睇bk都係去復興那間馬辣,好少人提去西門町馬辣, 兩間有分別嗎?

大宅

回覆 myrali 的帖子

我個張5天咭, 只可上網,如打電話另計, 應該是300台幣

我老公就買張7天可上網及打電話, 應是500 OR 550台幣

大宅

回覆 wkymama 的帖子

我去復興店, 因為我在香港已EMAIL 訂台, 他們回覆西門店已FULL

所以只好......

伯爵府

回覆 cheungkitty 的帖子

請問有無網址, 怕打錯電話, thanks

大宅

cheungkitty 發表於 14-11-28 20:00
經常於這裡取料, 等我回饋一下剛完成的旅行資料啦 我們一行4人( 2大, 1老及1個5歲) 6天台北

are there any restaurants in the Zoo? quality good? Thx

大宅

回覆 pancake1021 的帖子

HI

動物園的大門口 , 會有一間M記, 上到半山, 我眼見只有一間好似7仔的便利店及一間可買小吃的餐廳 (約有5-10個座位)

跟著就沒有了

子爵府

引用:經常於這裡取料, 等我回饋一下剛完成的旅行

原帖由 cheungkitty 於 14-11-28 發表
經常於這裡取料, 等我回饋一下剛完成的旅行資料啦 我們一行4人( 2大, 1老及1個5歲) 6天台北
Thx for sharing. 馬辣係咪任食個d? 質素好嗎?價錢?

大宅

回覆 nc2000 的帖子

任食的

我覺得食物質素很好 ( 應該說, 以正常150HKD來說, 食物質素很好)

首頁

尾頁

跳至