烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

物價通賬! 之前有個topic話30蚊買到餐餸, 宜家還可以嗎?

大宅

可以~睇下你幾多人食同埋要d咩餸菜姐...
如果煲埋湯就唔止啦=.=

伯爵府

好難囉~~~~~~
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

一家四口... 簡簡單單 就ok, eg. 雞亦, 炒菜/ 瓜, 蒸水蛋, 魚湯

如果要飲老火豬骨湯, 食蝦蟹o個d 就唔得啦

原文章由 kaiyui_BB 於 08-3-17 15:52 發表
物價通賬! 之前有個topic話30蚊買到餐餸, 宜家還可以嗎?

子爵府

而家起碼都要$50, 有時真係出街食仲抵過自己煮呀....

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 kikilala 於 08-3-17 17:20 發表
好難囉~~

而家如果煲湯淨係買豬骨都差唔多$30, 都仲未計其他配料呀

如果30蚊一餐餸, 真係唔好諗住飲湯, 連滾湯都唔得呀, 因為買瘦肉都好去咗起碼$10

魚都唔好諗tim呀, 而家連桂花魚都貴咗

30蚊一餐真係只可以食

清炒菜
蒸肉餅/蒸水蛋
同埋夠開多罐粟米湯咋

子爵府

好難囉! 間唔中食一餐都可以kei, 否則肯定唔夠飽.

複式洋房

而家$30一餐真係好難,攪到啲家用越黎越唔見駛呀

水晶宮

唔煲湯都仲可以.
改滾湯囉.湯渣回魂又係一味"送".
其他"送"既料其實都可以好平既.
基本平價材料包括:
芽菜,豆腐,豆卜,豆乾,時令菜,凍肉(雞比,雞亦,雞比肉,豬扒,排骨粒等),咸水魚仔,淡水魚(烏頭,大魚)等.

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

真係好難, 好難囉

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

如果買多d食材,分兩餐食都勉強可以30蚊一餐,不過一定唔好諗住大魚大肉,同埋好多食材都有限制(因為要平)。

例如5蚊碎牛+2蚊芫茜+1隻蛋白(8亳至1蚊)做西湖牛肉羹(10蚊碎牛分兩次用,吉吉島星期3有一pack$9.8)。
5蚊雪藏雞脾起肉切絲炒洋蔥(2蚊個用半個)西芹(6蚊棵用半棵)。
10蚊份紅衫魚煎香加3蚊蕃茄煮。

剛好30蚊。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

真係.. 30蚊買送.. 我諗到
都係節瓜鹹蛋肉片湯 (有湯有湯渣)
煎秋刀魚/多春魚
雞湯蒸水蛋

[ 本文章最後由 小白427 於 08-3-18 00:42 編輯 ]

子爵府

有難度~我每星期都會print菜單,最近在圖書館借左本[方太三十元開飯]入面有二飫一湯今日晚餐~弄西芹"大"子$14~ "大"子:百x-$22分 二次,西芹"~$6又分二次用.
朱頸肉$13[之前$26二塊又分二次]
明天~煎釀雞翼$12=1磅[用回今日用剩小小的西芹,金荀]
蒸水旦$3
雪菜 滾黃花魚湯$12
真好難諗

男爵府

我覺得依啲餸都幾好, 不過如果整依啲餸, 我老公實詐型 依家煮飯真係好難諗餸, 我試過買豆腐乾 (諗住唔洗買肉, 可以平啲) 炒瓜, 結果我老公剩番晒啲豆腐乾係度唔食, 我老公鐘意食紅衫魚, 但煮蕃茄佢又係唔食啲蕃茄, 結果都係要另外買多樣菜黎煮, 激c我

原文章由 召藥師 於 08-3-17 22:38 發表
如果買多d食材,分兩餐食都勉強可以30蚊一餐,不過一定唔好諗住大魚大肉,同埋好多食材都有限制(因為要平)。

例如5蚊碎牛+2蚊芫茜+1隻蛋白(8亳至1蚊)做西湖牛肉羹(10蚊碎牛分兩次用,吉吉島星期3有一pack$9.8)。
5蚊雪藏雞 ...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 pandacat_bb 於 08-3-18 01:42 AM 發表
我覺得依啲餸都幾好, 不過如果整依啲餸, 我老公實詐型 依家煮飯真係好難諗餸, 我試過買豆腐乾 (諗住唔洗買肉, 可以平啲) 炒瓜, 結果我老公剩番晒啲豆腐乾係度唔食, 我老公鐘意食紅衫魚, 但煮蕃茄佢又係唔食啲 ...

咁唔得架喎!淨係大魚大肉唔健康,迫佢食多d菜啦!
盡我一己之力,發放正能量!

別墅

Yes, it can be done. Meat is expensive. You may try lesser meat and more vegetable and bean curb.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

如果一次過買幾日咁除番開佢,都可以既..仲要去D平街市先得LOR~而家想買10蚊牛肉或瘦肉都好細舊...一個人一餐起碼要3兩肉,男人仲要多D.我有時都要買20蚊先得..

子爵府

係呀! 我宜家都係一次買多d餸, 25元2磅雞翼有24隻可以分3餐食, 佳寶宜家賣緊10元/PACK 既龍利柳 又可以分兩餐

首頁

尾頁

跳至