興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

全部都係用raw影, 然後再NX用Standard Mode, Contrast +1, Sharpness +5. 其他野無改動過. 只用Batch Process, 所以Simar 兄, 用落都唔會好煩姐. 如果逐張執一定會好d, 不過可惜我太懶喇. :lol

[ 本文章最後由 軍魁星 於 08-3-14 17:55 編輯 ]

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

日用裝真係唔錯, 不過, 我都係 prefer 全面d 的日夜用裝 D3

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 chloepapa 於 08-3-11 16:34 發表
日用裝真係唔錯, 不過, 我都係 prefer 全面d 的日夜用裝 D3

Oh!!!!! 17-55 出番場啦!!!!

不過我太C啦... 睇唔出 D2Xs o既威力....

其實 D3 同 D300 比, 我暫時真係比較鍾意 D300,

1. D3 Full frame = 我一定要改過哂o的攝影習慣
2. 鏡頭.... 我仲有 DX 鏡
3. D3 個直倒係冇得分開唔帶出街
4. 操控.... 個人 preference, 我覺得D3 用番之前 D200 個 view system 有o的倒退

D2X/ D2Xs 唔講啦... 我仲相影多o的低光相.... 又買唔起兩部機.

[ 本文章最後由 Simar 於 08-3-11 17:17 編輯 ]
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

原文章由 Simar 於 08-3-11 17:14 發表

Oh!!!!! 17-55 出番場啦!!!!

不過我太C啦... 睇唔出 D2Xs o既威力....

其實 D3 同 D300 比, 我暫時真係比較鍾意 D300,

1. D3 Full frame = 我一定要改過哂o的攝影習慣
2. 鏡頭.... 我仲有 DX 鏡
3. D3 個直 ...

D2Xs 既威力, 要等澄澄放學返來先睇倒嘛. 咦! 剛入門口.

子爵府

原文章由 軍魁星 於 08-3-11 17:36 發表

D2Xs 既威力, 要等澄澄放學返來先睇倒嘛. 咦! 剛入門口.

仲要出去跳舞, 睇住一張威力先啦. :lol :lol :lol

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 軍魁星 於 08-3-11 05:47 PM 發表

仲要出去跳舞, 睇住一張威力先啦. :lol :lol :lol

真係唔係幾毒炸喎.....

鯉魚門果d好好呀

[ 本文章最後由 KnN 於 08-3-11 18:32 編輯 ]

子爵府

原文章由 KnN 於 08-3-11 18:27 發表

真係唔係幾毒炸喎.....

鯉魚門果d好好呀

色水差d? 我再執執先.

子爵府

之前:

執執WB, 改用D2X mode III:

子爵府

出多兩張露底相:

子爵府

好媽媽勳章

第2張好好多

子爵府

原文章由 KnN 於 08-3-11 20:08 發表
第2張好好多

不過呢部機d AWB 真係......

侯爵府

有無d 未執 過既相? 好想睇下比較下.

原文章由 軍魁星 於 08-3-11 15:41 發表
全部都係用raw影, 然後再NX用Standard Mode, Contrast +1, Sharpness +5. 其他野無改動過. 只用Batch Process, 所以Simar 兄, 用落都唔會好煩姐. 如果逐張執一定會好d, 不過可惜我太懶喇. :lol

http://clifford ...

子爵府

原文章由 MomMom 於 08-3-11 20:50 發表
有無d 未執 過既相? 好想睇下比較下.

我用呢部機影相唔理個相機setting故wor, convert果陣係NX度set自已想要既Picture Mode入去, 再執執d光暗, contrast, 執完第一張, 然後將個setting apply晒落去其餘相度就得喇.

侯爵府

我係想睇下用d2xs 影直出jpg係咩樣?

原文章由 軍魁星 於 08-3-11 21:07 發表

我用呢部機影相唔理個相機setting故wor, convert果陣係NX度set自已想要既Picture Mode入去, 再執執d光暗, contrast, 執完第一張, 然後將個setting apply晒落去其餘相度就得喇. ...

子爵府

原文章由 MomMom 於 08-3-11 21:12 發表
我係想睇下用d2xs 影直出jpg係咩樣?

大概係咁啦:

子爵府

好媽媽勳章

D2X係咁

侯爵府

點解係"about"?? 不過呢張真係好唔掂bor, d 色瘀晒既, 同之前個張差好遠bor.

原文章由 軍魁星 於 08-3-11 21:19 發表

大概係咁啦:

侯爵府

明白啦, 點解會咁架?? 咩d 專業機係咁架??

原文章由 KnN 於 08-3-11 21:25 發表
D2X係咁

子爵府

原文章由 軍魁星 於 08-3-11 21:19 發表

大概係咁啦:

就咁加32% saturation:

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 MomMom 於 08-3-11 09:28 PM 發表
明白啦, 點解會咁架?? 咩d 專業機係咁架??

比晒margin你執相... 亦都預左你會執掛..
我都係執一張, 再paste setting落others

D3直出jpg就靚,真係可以唔執. 

首頁

尾頁

跳至