自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

父母內地人 兒童綜援收緊防濫用

【明報專訊】終審法院2001年頒令內地夫婦在港所生子女享有居港權後,內地人來港產子數目5年間急升25倍,有關兒童在港的福利問題開始浮現。社會福利署懷疑,部分年幼子女留港申領的綜援金,實非用於幼兒身上,而是被濫用作為內地父母的生活費,令n孤苦留港的幼兒得不到實際援助。
署長:投訴疑濫用個案增
社署署長余志穩向本報證實,投訴懷疑濫用情有上升趨勢;該署評估後發現,內地夫婦替在港出生子女申領綜援的個案可能將隨出生率持續上升,故2月1日起已向前線職員發出內部指引收緊綜援酌情審批,不再由屬首長一級別的分區福利專員批核,改由總部的副署長或署長直接審理申請。
余說,過去的酌情審批可能較寬鬆,有必要檢討,日後將按個別家庭狀仔細審核,但不會一刀切式否決所有申請。
是次收緊綜援政策的歷史背景,源於2001年的爭取居港權事件,終審法院就莊豐源案裁定《基本法》所指享有居港權的「中國公民」,包括內地人來港所生子女,裁決令莊豐源及當年2000多名內地夫婦在港所生的子女即時享有居留權,港府表明擔心裁決會牽起內地湧港產子潮,事隔7年引證數目的確持續遞增(見表)。
負責審批綜援的前線社署職員、華員會社會保障 助理分會主席陳振華表示,莊豐源案帶來的福利包袱去年起浮面,因內地夫婦所生子女逐漸長大至入學年齡,部分家長因未能負擔子女留港的學費和書簿費,便向社署申領酌情綜援。陳說,去年的確處理多宗相關酌情申請,社署職員審核時卻面對指引不清的壓力
社署數字顯示,2006年8月起有統計以來直至去年底,共批出178宗父母為內地人的港童綜援申請,當中一半屬兒童以個人名義申領酌情綜援,其餘一半為兒童透過經濟有困難的監護家庭申請。每人獲發的標準綜援金每月由1330元至1665元不等,另或可取得額外1000多元在學津貼;有關金額會交給照顧有關兒童的家庭。目前全港15歲以下領取綜援的兒童共有9.6萬人。
有投訴將「綜援寄返鄉下」
余志穩說,收緊審批是鑑於不時收到投訴,指綜援金被內地父母濫用作「寄返鄉下的生活費」,未能令居港子女直接受惠,同時不希望助長內地人不履行家長的責任。余說,家長若堅持子女留港,建議他們找有經濟能力的親友代為照顧,否則可將子女交予社署轄下的寄養家庭,而非以為靠領綜援便可解決困局。
團體批「趕盡殺絕」
一直協助爭取居港權的天主教正義和平委員會幹事孔令瑜則批評,社署收緊政策是「趕盡殺絕」,未有向內地人的居港子女提供基本福利保障,就是不尊重當年終院的裁決。
她認為,社署提出「防止濫用」只是監管不力的藉口,實際很難衡量綜援金如何百分百用在兒童身上﹕「是不是用綜援金買來的飯菜,內地媽媽吃一口也不行?」故希望社署可體恤中港家庭的難處。

禁止訪問

大宅

我真係好憎呢 D "大陸人" 同個"無能政府".

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

呢個世界天理何在, 黎香港搵著數, 仲要大聲夾惡, 覺得係"老馮", 難委我地呢d小市民~~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

洋房

原文章由 大眼肥妹 於 08-3-10 10:49 發表
照我話父母都唔係香港人,跟本完全冇資格去申請添啦,仲講乜野趕盡殺絶丫,試問呢個世界有邊個國家可以容許d人不事生產但仲可以伸大手板等政府接濟嫁? ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

一早就應該咁做啦

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呢個孔令瑜係咩人黎?佢得閒無野做幫大陸人爭取?九唔答八﹗

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

聽講老人家如果長期唔係香港都未必可以拎足生果金, 點解唔限制果 d 內地人父母唔係長期留港就唔批綜援呢? 佢地係內地, 真係生活富貴過好多香港人架.

子爵府

原文章由 vinyasa 於 08-3-10 11:34 發表
一早就應該咁做啦

agree.
我地啲香港人交稅比佢地落黎使, 自己就咩褔利都冇.

別墅

咁正義和平, 不如直接由教會向呢D"有需要人士"提供福利, 做乜要貪戀我地D血汗錢去扮好人啫!

原文章由 叮鈴 於 08-3-10 10:40 發表
父母內地人 兒童綜援收緊防濫用

...一直協助爭取居港權的天主教正義和平委員會幹事孔令瑜則批評,社署收緊政策是「趕盡殺絕」,未有向內地人的居港子女提供基本福利保障 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

政府真係好短視!!!

成日話香港人口老化, 將來會好難應付e d 開資.

咁...... e 家成日咁批綜援, 後生搖搖, 唔揾野做, big 6 明騙, 比個b 一出世就靠政府, e d 人長大, ed 細細個就唔想做野的人, 將來個有意識為香港貢獻嗎!?!? 係e d 環境下長大的人, 質素會好嗎?!!?!?!?

政府就如地方的父母, e d 咁縱仔女的父母, 出來的子女會成大器嗎!?!?!?

我好想知道福利政策會什麼時候檢討, 到時我一定會表達意見

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 RoseTutoria 於 08-3-10 10:48 發表
我真係好憎呢 D "大陸人" 同個"無能政府".

認同

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

再講, 老人家七十歲至有得攞(要資產審查), 75歲至唔駛審查. 真係難聽d 講句, " d 老野食得幾多年!!!!"

但係養e 班人, 係長期無止境. e 條數又點計!?!?

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

點解內地人父母唔付出, 佢地跟本完全冇資格去申請,我地呢d小市民不容許d人不事生產但仲可以伸大手拍要政府接濟嫁,政府真無能

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

﹕「是不是用綜援金買來的飯菜,內地媽媽吃一口也不行?」

嘩! 咁都講得出! 話明比兒童用既資助, 梗係唔係寄返國內比你地用啦, 無病o麻?
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

公爵府

好媽媽勳章

早就應該咁做啦,再咁落去的話,香港遲早俾呢d貪得無厭的賤人搞殘
不過到時又會大把人出來遊行,尤其是果個施麗x,好鬼憎呢個死八婆,成日都幫住果d呃綜援的賤人,仲有果個李卓x,次次見到佢都好想打x佢
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

大宅

咩叫「趕盡殺絕」呀??!!!!
政府夠「趕盡殺絕」我地呢d低收入人士啦.
每年又要我地交稅, 又冇咩福利比返我地, 想生個仔呀, 都要計過算過, 夠唔夠$先敢生.
點似得"某d人"呀話生就生! 唔使諗都有政府養.
我地就冇咁既"福份"啦.
都係老公講得啱, 生完唔好做野啦, 照顧亞b啦.
費事交咁多稅益"某d人", 你話我自私都係咁話呀!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

「是不是用綜援金買來的飯菜,內地媽媽吃一口也不行?」

佢咁講法,內地爸爸又要吃一口、內地爺爺"麻麻"又要吃一口、內地兄弟姊妹宜媽姑姐都要吃一口,咁不如每人俾多十萬九千七佢地啦,不知所謂。

原文章由 sherryyeung 於 08-3-10 12:00 發表
﹕「是不是用綜援金買來的飯菜,內地媽媽吃一口也不行?」

嘩! 咁都講得出! 話明比兒童用既資助, 梗係唔係寄返國內比你地用啦, 無病o麻? ...

[ 本文章最後由 whoareyou 於 08-3-10 12:28 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至