嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個 bb 5 個月大喇, 佢其實一路都唔係好中意食奶架喇... 試過食 A+ 同埋 S26 都唔 ok!!
其實我 4 個幾月大呢, 已經比米糊比佢食架喇, 佢又食 wor!! 而家 5 個月我就比粥仔比佢食, 佢又食 wor, 但係 99 就唔係好想比佢食呀, 話咩奶先有益多 d, 鬼唔知咩!! 但係亞 b 肯食先得架嘛!!!
想問大家呢, 你地既 bb 有冇咁既 case 架??

大宅

原文章由 beckytamhk 於 08-3-4 14:54 發表
我個 bb 5 個月大喇, 佢其實一路都唔係好中意食奶架喇... 試過食 A+ 同埋 S26 都唔 ok!!
其實我 4 個幾月大呢, 已經比米糊比佢食架喇, 佢又食 wor!! 而家 5 個月我就比粥仔比佢食, 佢又食 wor, 但係 99 就唔係好想 ...

有呀, 我囝囝都試過, 不過就唔記得係唔係 5 個月大?! 呢段時間維持左都唔短時間, 我地最後相信係因為我囝囝出 teeth 仔, 個口好痕想搵嘢咬, 所以唔肯食奶...

複式洋房

我囝囝而家用奶樽食淨2-3oz 就唔肯食, 我會用spoon再餵佢, 佢就肯食晒...

別墅

咁你個 bb 而家幾大呀??

原文章由 chanmama1230 於 08-3-5 09:59 發表
我囝囝而家用奶樽食淨2-3oz 就唔肯食, 我會用spoon再餵佢, 佢就肯食晒...

複式洋房

beckytamhk,

你是否每餐都給他米糊或粥仔? 他每餐可吃幾多?

大宅

食住其他糊仔/粥先
果溶都得
飲下米水
過一陣就會飲返奶的
我b都係咁 ~~

別墅

好媽媽勳章

我個囡都係呀! 係5/6個月的時候佢飲好少奶(2-4OZ), 担心死我, 佢唔喜歡飲奶, 喜歡食粥, 咁我無計啦唯有5個月已經食粥, 咁6個月去健康院的時候姑娘就話如果咁的CASE,我要開始俾D肉碎、瓜/菜係D粥度俾BB食,仲話同埋要俾蛋(1/4隻開始)。如果BB仲唔喜歡食奶就要早D俾佢食2餐粥, 我BB係7個月已經食兩餐粥啦。

複式洋房

KamMckay,

bb那麼早就可以吞肉碎?
除了粥外, 你bb每天會吃多少奶?

原文章由 KamMckay 於 08-3-11 10:58 發表
我個囡都係呀! 係5/6個月的時候佢飲好少奶(2-4OZ), 担心死我, 佢唔喜歡飲奶, 喜歡食粥, 咁我無計啦唯有5個月已經食粥, 咁6個月去健康院的時候姑娘就話如果咁的CASE,我要開始俾D肉碎、瓜/菜係D粥度俾BB食,仲話同埋要俾 ...

別墅

好媽媽勳章

6個月之前已經俾佢試食過糊仔同粥仔, 見佢吞無問題。咁見姑娘咁講, 之後即刻加埋肉碎同其他蔬菜落粥仔度(逐樣逐樣試, 一樣試幾日咁啦), 我bb又無問題喎, 佢吞得唔錯。咁緊係要d肉同d蔬菜要整到好碎啦, 我自己就用攪拌機。
我囡囡唔喜歡飲奶, 所以真係好少, 所以我好担心 , 有時2-4oz, 有時好彩6-7oz, 一日3/4次咁。

原文章由 Brian'sMom 於 08-3-11 13:46 發表
KamMckay,

bb那麼早就可以吞肉碎?
除了粥外, 你bb每天會吃多少奶?

複式洋房

bb的體重上升得理想嗎?

我bb四個半月, 現只是12.5lb. 吃奶最多3安, 有時一啖都不渴和大哭. 我想減少bb吃奶的次數, 令bb不再害怕進食.

原文章由 KamMckay 於 08-3-11 13:56 發表
6個月之前已經俾佢試食過糊仔同粥仔, 見佢吞無問題。咁見姑娘咁講, 之後即刻加埋肉碎同其他蔬菜落粥仔度(逐樣逐樣試, 一樣試幾日咁啦), 我bb又無問題喎, 佢吞得唔錯。咁緊係要d肉同d蔬菜要整到好碎啦, 我自己就用攪 ...

別墅

好媽媽勳章

好彩bb都跟到自己條curve (佢細碼), 學醫生話齋, 佢啱自己條curve成長無問題就得啦。(<-- 自我安慰 )
呀姑娘教仲有一招, 話如果佢真係唔肯飲, 試下佢睡著時俾佢飲, 都幾有用嫁, 有時佢睡左反而可以飲多d。

原文章由 Brian'sMom 於 08-3-11 16:06 發表
bb的體重上升得理想嗎?

我bb四個半月, 現只是12.5lb. 吃奶最多3安, 有時一啖都不渴和大哭. 我想減少bb吃奶的次數, 令bb不再害怕進食.

大宅

我以為我呀b係咁, 原來咁多b都有呢d問題. 呀b一食奶就哭到隔黎屋都聽到. 佢試過一日都食唔到10安奶. 我擔心到諗住如果第日都唔食奶就帶佢去睇醫生.

跟住週圍問人, d人講話如果bb唔食都冇計. 一係試下食糊仔. 所以4個幾月就開始食. 之前就1日1餐糊仔. 而家6個月, 已改為1日2餐. 今日剛剛開始學煲粥仔 (但失敗咗) 呀b唔肯食. 可能冇味. 話晒糊仔都會有d味. 粥仔就一d味都冇.

複式洋房

我同事教用粟米粒煲, bb只吃粥. 我會等他大些就試.

原文章由 evawa 於 08-3-11 17:40 發表
我以為我呀b係咁, 原來咁多b都有呢d問題. 呀b一食奶就哭到隔黎屋都聽到. 佢試過一日都食唔到10安奶. 我擔心到諗住如果第日都唔食奶就帶佢去睇醫生.

跟住週圍問人, d人講話如果bb唔食都冇計. 一係試下食糊 ...

複式洋房

細碼即是哪一條? 我bb現在已低過10percentile!

原文章由 KamMckay 於 08-3-11 16:52 發表
好彩bb都跟到自己條curve (佢細碼), 學醫生話齋, 佢啱自己條curve成長無問題就得啦。(

別墅

好媽媽勳章

我初初都係周圍問人, 但係d人通常都係話無理由, bb又點會唔喜歡食奶, 又話係唔係我地唔識/d水温唔啱佢/奶粉唔啱/奶咀唔啱等等....。
但係當d人真係見過我囡囡飲奶同食粥的樣(兩個樣)的時候就會認同我我個囡係唔喜歡飲奶。
不如你先試下俾d肉及粟米/紅蘿蔔/蕃薯落去煲粥但係初初只係要味先, 唔食住。我初初係咁樣煲, 亞囡好鍾意食嫁。

原文章由 evawa 於 08-3-11 17:40 發表

跟住週圍問人, d人講話如果bb唔食都冇計. 一係試下食糊 ...

別墅

好媽媽勳章

我bb好似係第3線, 好似係20% (sorry! 我唔係好記得mouth: )。
因為佢一開始已經係果條線, 健康院的意見係bb依然係果條線度都ok的。
你的意思係咪話你bb原先係高過10%, 依家跌左低過10%, 不如去健康院問下意見啦。

原文章由 Brian'sMom 於 08-3-11 22:16 發表
細碼即是哪一條? 我bb現在已低過10percentile!

複式洋房

第三線是25%. 我bb是早產(30wks). 足月計一個月時是25%, 兩個月接近10%, 三個月是10%, 到四個月已低於10%.

我發覺他不大喜歡吃奶. 現在開始試米糊. 他不抗拒, 但不吃得多.

因為要上班, 所以不能帶bb到健康院. 健康院是否有熱線可以詢問?

原文章由 KamMckay 於 08-3-12 09:50 發表
我bb好似係第3線, 好似係20% (sorry! 我唔係好記得mouth: )。
因為佢一開始已經係果條線, 健康院的意見係bb依然係果條線度都ok的。
你的意思係咪話你bb原先係高過10%, 依家跌左低過10%, 不如去健康院問下意見啦。 ...

別墅

好媽媽勳章

我未試過打, 不過search到下面有健康院的資料, 你可以試下打去你附近的健康院問下。
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/centre_det/maternal/maternal.html

原文章由 Brian'sMom 於 08-3-12 11:43 發表
第三線是25%. 我bb是早產(30wks). 足月計一個月時是25%, 兩個月接近10%, 三個月是10%, 到四個月已低於10%.

我發覺他不大喜歡吃奶. 現在開始試米糊. 他不抗拒, 但不吃得多.

因為要上班, 所以不能帶bb到健康院. ...

大宅

原文章由 KamMckay 於 08-3-12 09:40 發表
我初初都係周圍問人, 但係d人通常都係話無理由, bb又點會唔喜歡食奶, 又話係唔係我地唔識/d水温唔啱佢/奶粉唔啱/奶咀唔啱等等....。
但係當d人真係見過我囡囡飲奶同食粥的樣(兩個樣)的時候就會認同我我個 ...

係囉, d人成日以為係我唔識餵奶. 我媽咪同99直情叫我轉奶.

好, 我都試下俾d肉及粟米/紅蘿蔔/蕃薯落去煲粥

Thanks

複式洋房

昨天試用粟米煲粥, bb吃了三湯匙(不吃粟米). 我很久沒有見他吃得快和合作了!

[ 本文章最後由 Brian'sMom 於 08-3-14 12:31 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至